Komentar Pravosuđe

Ustavni sud Italije ukinuo protivustavno smanjenje penzija

Nakon Ustavnog suda Grčke, i Ustavni sud Italije je utvrdio da je smanjenje penzija protivustavno. Penzije nisu socijalna davanja. Penzije su imovina. Ustavni sud Italije je i naložio Vladi Italije da penzionerima vrati pet milijardi evra koje im je protivustavno oduzla.

ustavni sud

Pokret “Dosta je bilo” je u januaru ove godine Ustavnom sudu Srbije podneo inicijativu da proglasi Vučećevo smanjenje penzija protivustavnim. I naš Ustavni sud će na kraju morati da presudi u korist penzionera, a protiv nesposobne Vlade i nesposobnog premijera. Pitanje je kada.

Mislimo da će se to desiti čim popularnost Aleksandra Vučića počne značajnije da pada. Tada će i naš Ustavni sud smoći hrabrosti da donese jedinu ispravnu odluku: smanjenje svih penzija iznad 25 hiljada dinara za 22 odsto, a onih iznad 40 hiljada dinara za 25 odsto je PROTIVUSTAVNO.

Osim što je protivustavno, smanjenje penzija je i ekonomski štetno. Od penzija živi pola Srbije i one predstavljaju osnov domaće potrošnje (potrošnje domaćih proizvoda) koja je ključna za ekonomski rast. Ne samo penzioneri već i njihova deca bez posla i unuci. Smanjenje penzija vodi ka smanjenju potrošnje, koja vodi ka smanjenju proizvodnje, koja vodi ka manjim poreskim prihodima i većem deficitu. Upravo suprotno od onoga što vam Vučić govori.

Aleksandar Vučić na dnevnom nivou obmanjuje građane Srbije kako je kasa puna. Državna kasa je prazna. Boris Tadić nas je za vreme svoje katastrofalne vladavine zadužio za osam milijardi evra. Za tri godine od kako je na vlasti, Vučić nas je zadužio za dodatnih devet milijardi evra. Ne da vrati stare dugove, već je ostavio stare i napravio nove. Potrošnja je pala za 5,1 odsto u martu u odnosu na februar. Industrijska proizvodnja u prva tri meseca je za 2 procenta manja nego pre godinu dana. BDP je manji za 1,9 odsto. Ovo je bilans nesposobnog premijera i njegove nesposobne vlade.

Moguće je da će Aleksandar Vučić, slično i kao kod protivustavnog solidarnog poreza, ukinuti protivustavno smanjenje penzija pre nego što sud donese odluku, kako bi izbegao da penzionerima vrati oteto. To mu Ustavni sud ne bi smeo da dozvoli. To mu ni penzioneri ne bi smeli dozvoliti.

Put ka vraćanju otetih penzija penzionerima ide preko obaranja popularnosti Aleksandra Vučića. A to se u društvu u kome vlada medijski mrak, radi kampanjom od čoveka do čoveka. Razgovarajte sa svojim komšijama, rodbinom, prijateljima. Idu nam pokrajniski i lokalni izbori. To je najbolja prilika da svim partijskim parazitima kažemo: Dosta je bilo.

Oznake

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar