Zapadna Srbija Intervju

Stevanović za „Užičku nedelju“: Prodaće najbolje firme da prikriju nesposobnost

Preti nam opasnost da budzašto prodamo najbolje javne firme i u paketu tržište tih firmi, ukoliko vlast ne bude imala sredstava da servisira javni dug – upozorio je Aleksandar Stevanović, potpredsednik pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ u novom broju „Užičke nedelje“.

aleksandar stevanovic

Stevanović podseća da nema privrednog rasta, da u prva tri meseca značajno padaju poreski prihodi, da je optimizam poslovnih ljudi u Srbiji na najnižem nivou, a strane investicije su na nezabeleženo niskom nivou, kao i da bez subvencija gotovo niko ne investira.

– Svi indikatori međunarodnih organizacija pokazuju staru istinu, da ista politika ne može dati različite rezultate. Kao što nije bilo rezultata za vreme vlasti DS, tako ih nema ni za vreme vlasti SNS. Nije dovoljno menjati ljude ako oni neće da menjaju politike – ističe Stevanović.

Zašto javni dug Srbije enormno raste poslednje tri godine?

– Vlada stalno ponavlja istu i pogrešnu politiku koja se svodi na pokušaj istovremene štednje i podizanje poreza. To je pokušano već pet puta i svaki put smo samo produbljavali problem umesto da ga rešimo.  Ovo  je najbolji put za jačanje sive ekonomije i pad poreskih prihoda, što vodi visokom deficitu i porastu javnog duga. Razlog za tvrdoglavo ponavljanje pogrešnih politike je odsustvo želje da se demontira partijska država i da se izvrši razvlašćenje partija od moći koje nisu primerene zemlji koja želi da bude deo kluba uređenih evropskih država.

uzicka nedelja 907Možemo li ove godine da očekujemo privredni rast, kao što tvrdi premijer?

– Ne možemo. Još bitnije je istaći da je za zemlju koja je na nivou razvoja kao Srbija i koja ima mnogo neuposlenih resursa poražavajuće imati stope rasta koje su ispod 5% godišnje. Hvaliti se stopama od 0,5% ili najavljivati 2% na neki način govori o svesti o krajnjim dometima aktuelnih politika. Ako bi privreda Srbije godišnje rasla 2%, što je deo optimističke budućnosti sadašnje vlade, nama bi trebalo 40 godina da prosečnu platu sa 350 evra podignemo na 700 evra. To je poražavajuće.

Gde je izlaz? Šta bi da ste na mestu premijera hitno preduzeli?

– Izlaz je uvođenje reda. Za rezultate nam treba sistem koji će biti prijateljski biznisu i gde će postojati red. Potrebno je razvlastiti političke stranke kroz demontiranje sadašnjeg partijskog sistema negativne selekcije, uvesti univerzalno socijalno osiguranje, izbaciti državu iz privrede, a ojačati državu u sudstvu, policiji, vojsci, odbrani od nepogoda. Drugim rečima država treba da radi ono što ne može privati sektor, a da prestane da radi ono što privatni sektor čini mnogo bolje. Mora se profesionalizovati upravljanje javnim preduzećima, izvršiti privatizacija preduzeća u restrukturiranju kroz stvarenje uređenog sistema kojim se to radi, preuzeti programi zemalja EU koji bi privremeno oborili kamatne stope dok one same ne padnu usled pada rizika ulaganja u Srbiji. Privreda mora dobiti stimulans kroz smanjenje nameta na rad i seču parafiskalnih nameta i nerazumnih propisa koji guše privatnu inicijativu. Subvencije treba ukinuti svugde osim u poljoprivredi. Mi smo na tački gde moramo uvesti red u skoro svakoj pori društva, a ja lično ne očekujem da se to trenutno desi u Srbiji jer je očigledno da nema shvatanja da su institucije ispred imena, da je sistem ispred bilo kog projekta, a da samo uređen sistem sa tržištem koje se brine o efikasnosti i državom koja se brine o socijalnoj sigurnosti i poštovanju pravila igre može biti dobar za biznis.

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ne gine nam bankrot sa ovakvim likovima na vlasti! Samo da ih ne zamene nekakvi desnicari tipa dveri, radikali i tome sl. Moramo spreciti bilo kakvu desnicarsku revoluciju i na izborima smeniti vlast!