Demanti Privatizacija

Saša Radulović sprečio pljačkašku privatizaciju "Prve petoletke"

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić, kadar URS-a i Mlađana Dinkića, koji već godinama vode i Trstenik i Prvu Petoletku i za čije su propadanje direktno odgovorni, član Nadzornog odbora Prve Petoletke, danas obmanjuje javnost pričama da je nekadašnji ministar privrede Saša Radulović sprečio navodno spasonosnu prodaju. Ta “spasonosna prodaja” značila bi propast “Prve petoletke” i Ministarstvo privrede koje je vodio Saša Radulović je to sprečilo.

PPT zemljiste koje je predmet prodaje

Šta je istina? Kompanija iz Belorusije dogovorila se sa Mlađanom Dinkićem da država ponudi samo deo imovine “Prve petoletke” na prodaju i to imovinu tri zavisna društva – PPT “Servoupravljači”, PPT TMO i PPT “Cilindri” po ceni od 2,8 miliona evra, odnosno za 30 odsto procenjene vrednosti. Zašto samo 30 odsto? Zato što je vlada, na predlog Dinkića, donela uredbu da se preduzeća prodaju na licitaciji po punoj vrednosti, pa ako niko ne digne ruku, po 50 odsto, pa ako niko ni to ne prihvati, da se proda za 30 odsto vrednosti, čak i ako se na licitaciju prijavio samo jedan ponuđač.

Trebalo je da investitor budzašto dobije svu zemlju, dok bi sva preduzeća Prve Petoletke, njih 16, bi otišlo u stečaj, rasprodala ostatak imovine i otpustila sve radnike. Jedan mali deo njih bi zaposlili, uz subvencije za svako radno mesto. Nikakav plan investicija nije bio predložen, a “investitor” je odbijao da se izjasni i obaveže koliko će radnika zaposliti.

Prodaja “Prve petoletke” trebalo je da se odvija na isti način kao i prodaja “Vršačkih vinograda”. I jednu i drugu pljačkašku privatizaciju je zaustavilo Ministarstvo privrede na čijem je čelu bio Saša Radulović.

U pljačkaškoj privatizaciji koja je sprovedena u Srbiji je posao izgubilo preko 400.000 ljudi. Mnogi su ostali ne samo bez posla, nego i bez povezanog radnog staža i bez zaostalih zarada koje ne mogu da naplate u beskonačnim stečajevima. Aleksandar Vučić je zaustavio uvođenje reda koje je Saša Radulović pokrenuo kao ministar privrede krajem 2013. godine. Plan je bio da se izrade lične karate svih preduzeća u restrukturiranju, ali i svih javnih i drugih preduzeća u vlasništvu države. U ličnim kartama je trebalo da se popiše i proceni imovina, popišu i obračunaju dugovi, utvrde kupci i dobavljači i ugovori sa njima, utvrde svi dugovi prema zaposlenim po osnovu neplaćenih doprinosa za PIO i zaostalih zarada. Paralelno sa ovim poslom su pripremljeni i novi zakoni o privatizaciji, o stečaju i rešenje statusa prava korišćenja na građevinsko zemljište.

Da je ovo urađeno svim radnicima bi bio povezan radni staž odmah, a država bi se pojavila kao poverilac i čekala da naplati doprinose za PIO. Svim radnicima bi bile isplaćene zaostale zarade na nivou minimalca, dok bi iznosi preko minimalca bili konvertovani u kapital, pa bi radnici postali delom vlasnici. Sva društvena preduzeća bi postala vlasnici građevinskog zemljišta. I sve ovo pre privatizacije.

Zatim bi bilo izvršeno finansijsko restrukturiranje, firme bi bile očišćene od dugova. Bili bi pripremljeni poslovni planovi sa analizom tržišta, konkurencije, neophodnih investicija. Nesposobni direktori bi ostali bez posla. Sposobni bi napredovali. I tek nakon ovog uvođenja reda bi se radila privatizacija u kojoj bi se strogo vodilo računa o poreklu novca. Oni koji su do sada učestvovali u pljačkaškoj privatizaciji ne bi mogli da učestvuju.

Umesto svega toga, danas imamo haos, još će nekoliko desetina hiljada radnika ostati bez posla, a Dinkićevi kadrovi, poput Miroslava Aleksića u Trsteniku, nastavljaju da vode celu opštinu i privredu u propast, sada po novom firmom njegovog “Narodnog pokreta Srbije”, danas su u savezu sa Dušanom Petrovićem i strankom “Zajedno za Srbiju” i na vlasti u Trsteniku sa SNS-om Aleksandra Vučića. Dosta je bilo.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Šta reći na ovo i mnogo drugih gluposti. Ostaje nam da čekamo smenu pa da se bar tada prizovemo pameti i vlast damo-poverimo onima koji su konkretni, stručni i vrlo jasni. Sadašnji premijer ili neće ili nije sposoban da sluša. Ja mislim da nije sposoban da shvati i zato ga elita ne prihvata. Prosto je nevreovatno i pomalo bezobrazno kada kaže kako on ne sprečava medijima da informišu o svemu ali eto samo novinari su krivi što o svemu ne pišu otvborenije??? Pa stvarno konstatno se pokušava da se ovo malo pameti što nam je ostalo ispere. E pa gospododo dosta je bilo.

    • Ne moze ili nece da shvati (premijer) !? Ako ne moze neka se suceli sa onima koji drugacije misle, da bar mi shvatimo u cemu je stvar. S obzirom koliko ima tema to bi morao biti serijal. Zivimo u podvojenoj stvarnosti. Jedno je stav vlasti a drugo je stav mislecih ljudi. Trebalo bi ih sagledati u celini, da nam ne izmice stvarnost…. Ovako nam izmice zivot ziveci u svetu apsurda, neverovatnih privatizacija i ekonomskog i privrednog zivota…

  • moji sugradjani vrlo malo znaju ili ti nista,sve svodi na gradske traceve ,sto vise ovakvih vesti sa prave adrese probudice mnoco sta u mom gradicu pozdrav gos Radulovicu

  • – Da li ima nesto sto je g. Dinkic, ili neko od njegovih kadrova, uradio kako treba i u korist drzave ?
    – Ja ne znam da ima…ali je zato bio je u svim vladama (i DOS i SNS) vise od 12 godina…

  • Slicno se desava i u Majdanpeku, tacnije Zlatari Majdanpek. Direktor i predsednik lokalnog URS-a pokusava uz pomoc turskog drzavljanina sa firmom u Bugarskoj da uradi nesto slicno. Ocekuju se subvencije po radnom mestu kako bi uzeli novac. Radnici ne rade vise od godinu i po dana, ne da je im se socijalni program, jer su navodno svi potrebni buducem kupcu. Ko nama da pomogne? Nismo primili poslednjih sest plata, a o stazu je tek pitanje.