Rudarstvo Saopštenje

Spaskovski i Vučić sprovode politički progon u Boru

Jedan od četiri doktora nauka koje ima RTB Bor juče je protivzakonito dobiio otkaz zbog pisanja na društvenoj mreži Tviter. Drugom doktoru nauka se sprema otkaz dok je na bolovanju. Preostala dva su ućutkana. Ovaj potez Aleksandra Vučića i njegovog nesposobnog direktora Blagoja Spaskovskog predstavlja direktan napad na slobodu mišljenja i govora zagarantovane Ustavom Republike Srbije.

Bor_tribina

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski je protivzakonito izvršio pritisak i na kraju ucenama izdejstvovao otkaz za inženjera dr Branislava Mihajlovića zbog njegovih kritičnih stavova objavljenih na ličnom Tviter nalogu. RTB Bor je u katastrofalnom stanju, investicija u topionicu je kolosalan promašaj, domaća ruda se ne eksploatiše, tajno se uvozi i prerađuje toksična uvozna ruda po štetnim ugovorima i truju građani Bora. Vučić i Spaskovski sve ovo žele da sakriju od građana Bora i Srbije.

Dr Mihajlović, istaknuti član pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”, zaposlen kao rukovodilac Sektora za plan i analizu u Rudnicima bakra Bor doo Bor, progoni se po političkoj osnovi i kao primer zastrašivanja svih radnika u RTB Bor jer ima hrabrosti da javno govori o kriminalnom vođenju RTB-a. U istoj poziciji je i dr Milan Dejanovski, takođe istaknuti član pokreta.

Ustavom je, u članu 46, garantovana “sloboda mišljenja i izražavanja i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje”. Pokret je i od Vlade Srbije zatražio da se zaustavi ovaj politički progon.

Pozivamo građane, sindikate, celo građansko društvo da ustanu u zaštitu slobode mišljenja i govora i protiv političkog progona koji sprovode premijer i njegovi kadrovi u celoj Srbiji.

Prilozi
Rešenje o otkazu: Resenje o otkazu dr Branislavu Mihajlovicu
N
1: Doktor rudarstva zbog tvitova pred otkazom u RTB Boru
Radulović (video): Namera da se prevare poverioci RTB-a Bor
dr Milan Dejanovski: Deset razloga za smenu menadžmenta RTB Bor

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Svi ćute. Zašto. Vaš pokret jasno i kratko sve kaže. Sve se razume. Istrajte, molim vas. Putem vas dobijamo konkretne infomacije. Pokažite svima kako se boriti protiv ovog sistema i svake vlasti kojoj takav sistem odgovara.
  Dajem punu podršku dr Branislavu Mihajloviću i njegovom kolegi dr Milanu Dejanovskom.

 • cenjena gospodo u vezi blagoja spaskovskog bih bjako dobro razmislio. taj lik je od slobodana milosevica preko svih ostalih do vucica komandant parade, realno tom glupanderu ja ne bih dao ni ovce da cuva ali izgleda da je on pametniji od svih vasis doktora nauka, ipak on zna mnogo toga sto drugi ne znaju, ili bolje receno svi koji ga drze na tj funciji nemaju pojma o RTB Bor pa im on prodaje muda za bubrege.

 • Kao rudar sam otišo u penziju a penzija toliko velika da i dalje radim kao rudar kod privatnih poslodavaca po rudnicima.Bane Mihajlović mi je bio upravnik Jame dok sam ja radio.Ovo što radi ova lopuždara Blagoje sa njim je nečuveno.Rudarska mafija hara Srbijom i eksploatiše rudna bogatstva za sebe.Mislim da je dotični jedan od kolovodja te mafije.Kada je ponovo otvarao rudnik Lece 2010 god Blagoje je svaki drugi dan visio dole i menjao tamo upravnike po svom nahodjenju ponašao se kao da je on vlasnik? Ko ga je za to ovlastio ne znam.Rudarski inspektor otvara rudarsku firmu ,naravno na ime svastike, i dobija izvodjenje radova preko veze.Nema kontrole, nema inspekcije, nadzorni organ je ujedno i investitor, i izvodjač radova..??Znate li koliko je samo zlata iz Lece otišlo u njihove džepove..! Pitajte narodnu banku koliko su im zlata predali, prodali?Jer to je jedina moguća opcija drugomene mogu prodati.Pored tolikog zlata, srebra, olova , cinka i drugih metala vlasnik Farmakoma i rudnika Lece Bogićević pljačka i banke kroz kredite koje ne vraća.?? Mogu vam ceo dan pisati o lopovluku u rudarstvu, ali dosta je za sada, drugom prilikom.. Pozdrav imate moju podršku..

 • Ova vlada je zasnovana na manipulaciji pa me ne iznenadjuje sve ovo sto sam procitala. Naravno da pruzam podrsku Boru i nemogu da se nacudim zasto se tako dugo trpi ova kriminalna vlada.Kao da smo svi preumorni ili su nam vrane popile mozak i vise niko nemisli ni o cemu.A siromastvo nas je dovelo do borbe za opstanak, kako u gradu tako i na selu.VELIKA PODRSKA ZA SVE KOJI MISLE .

 • NAJBOLJI KADROVI U RTB BOR DOBIJAJU OTKAZ!

  Dana 16. juna 2015. godine Dr Branislav Mihajlović, diplomirani rudarski inženjer je dobio otkaz Ugovora o radu u RTB Bor jer je upozorio javnost na nedomaćinskom, kriminalitetnom poslovanju I bahatom ponašanju generalnog direktora Blagoja Spaskovski tzv. Sosa, miljenik premijera Srbije. On je istakao da RTB Bor ne može da proizvodi bakar troškovno niže od 9.000 USD/t , a prodajna cena bakra na LME (18. juna o.g.) je 5.761 USD/t. Troškovi metalurške proizvodnje bakra je oko 2000 USD/t, a na svetskom tržištu se kreće od 400 do 500 USD/t.

  Dana 23. decembra 2014. godine „Svečanog otvaranja završetka nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline u Boru“ Menadžmentu RTB Bor, na čelu sa generalnim Sosom dobio sledeće zadatke: da se nova topionica uhoda i pokrene proizvodnja u roku od tri meseca,, da se rudnik Veliki Krivelj stabilizuje u roku od šest meseci, da se rudnici Majdanpek i Cerovo stabilizuju u roku od devet meseci.

  Do današnjeg dana nova topionica ne radi, rudnici nisu dostigli zadatu proizvodnju, a građani i građanke Bora se guše u otrovnim i zagušljivim gasovima. Izmerena srednja vrednost SO2 je 930,00 µg/m3, što je više od 6 puta od MDK to u vremenu uzorkivanja, a mnogo puta zagađenja sumpordioksidom, ugljendioksidom i poletinom sa spektrom Mendelejevim periodnim sistemom elemenata u okolini Bora.

  Efikasnost proizvodnje bakra je veoma niska, iskorišćenje bakra od rude do katode je 60-70%, visoki troškovi proizvodnje, iznad 9000 dolara po toni bakra (u svetu 3000 $/t bakra), kapacitivno iskorišćenje metalurških agregata 30%, potrošnja električne energije od rude do katode 14,0 MWh/t katodnog bakra (u svetu, 5 MWh/t), a ukupna potrošnja sve vrste energije, svedene na ekvivalentni ugalj, u RTB Bor iznosi oko 7,0 tona ekvivalentnog uglja po toni katodnog bakra (u svetu, oko 3,5 t e.u./t bakra). Proizvodnja bakra od nekadašnjih 17 kt mesečno, pala je na 2-3 kt bakra.

  Šta je pogrešio Dr Branislav Mihajlović procenite sami, ali je dobio raskid radnog odnosa ili ugovora o radu. Strahovlada, teror i nehumanost u RTB Bor vladaju osam godina, a ovo, sada, je kulmunacija svega toga i svašta. Troškovi biće ispostavljeni narodu (poreskim obveznicima) Srbije.

 • NAJVEĆA INVESTICIJA NA BALKANU I ŠIRE!?

  Izgradnja nove topionice, kao najveća investicija na brdovitom Balkanu i šire i najekološki projekat, je trebala da bude završena do 1. novembra 2013. godine, a ona još nije dovedena do kraja. Cena gradnje na početku je bila 80 miliona evra, pa narasla na 130, da bi konačna cuifra iznosila iznad 300 miliona evra. Sosa sa mentorima i poslušnicima govori da je ovo supermoderna najjeftina i najkraće građena topionica bakra. Nova topionica nije još, u potpunosti, završena, a zvanično je završena 23. decembra 2014. godine, potpaljena na rođendan Vučića, a proizvodnja će krenuti, ako stvarno krene, na rođendan Tome Nikolića. Proizvodnja koncentrata iz domaćih rudnika nije dovoljna za rad topionice po količini, niti po kvalitetu. Potrebna godišnja količina koncentrata bakra za rad topionice je 400 hiljade tona sa sadržajem bakra 21%. Trenutno se proizvodi, u domaćim rudnicima, koncentrat bakra do 15% Cu i sa mnogo vlage. Drugim rečima topionica bi topila kamenje, a troškovi eksponencijalno rastu li rastu. Osim promašene tehnologije topionice, izgleda da i tehnologija flotiranja je i te kako promašena, a Sosa je pričao da je Kriveljska flotacija najmodernija u svetu. Troškovi gradnje topionice i modernizacija rudnika, flotacije i nabavka rudarske mehanizacije prešli su cifru od 500 miliona evra, a ukupna dugovanja RTB Bor su iznad milijardu evra. Kapital RTB Bor je reda veličine 400 miliona evra. Sadašnja proizvodnja bakra u RTB Bor je niža od pre i za vreme Drugog svetskog rata. Epilog rezultata rada RTB Bor je stečaj, ali tu je država, ne da spasi Kombinat, nego svoje “loše kadrovske structure”. Sosina kadrovska politika se svodi na ponižnost, poslušnost, poltronstvo, šlihtanje i još mnogo toga. I on se ponaša, prema predpostavljenim i mentorima, kao što zahteva od “potčinjene mu sluge”. Slobodnomisleće i školovane i iskusne kadrove Sosa je sklonio ili otpustio, a naprimao je Kurtu i Murtu i Murtu preko Kurte, angažovao je poslušne i sposobnoposlušne, za sve i svašta, penzionere, kao što je i on. Baš me zanima kako će se privatizovati RTB Bor sa ovakvim gubicima, lošeg funkcionisanja i loše proizvodnje, ukoliko ne zalegne Vlada, to jest narod!