VIDEO Гостовање

Александар Стевановић: Власт копира модел развоја из Етиопије

Смисао реформи је да донесу бољи живот и да се спроводе могли бисте да их приметите сами, нико не би морао да вам објашњава да живите боље. Смањивање плата у јавном сектору је кажњавање људи. Смањивање пензија је неуставно отимање имовине. Реформе би биле отпуштање вишкова партијски запослених кадрова и укидање субвенција. Неопходно је штедети, али не на погрешном месту – рекао је економиста Александар Стевановић у емисији „Стварно стање“, крагујевачке тв К9.

-Ми 15 година на исти начин покушавамо да променимо Србију, маштајући о неким великим страним инвестицијама. Шта се у пракси догађа? Или се превише задужујемо у иностранству или узимамо од домаћих фирми кроз прекомерно опорезивање да би наши привредници плаћали да им доведете нелојалну конкуренцију. То је систем лишен сваке логике. Много би јефтиније и паметније било направити бољи порески систем у Србији. Уместо да дајете енормне паре за субвенције, снизите намете на најниже плате. Људи тада више неће радити на црно, смањиће се трошкови рада, бићемо конкурентнији. У суштини, политичари се играју великим свотама новца и деле онако како мисле да је боље за њих. То је промашен модел. Они успостављају афрички модел привреде која нуди најјефтинију радну снагу или рентирање најплодније земље у Србији за ситне паре. То је као да смо копирали модел развоја какав постоји у Етиопији.

Погледајте емисју

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Синдикална шизофренија. Апсолутно се слаже да је стање катастрофално, а кад се појавио неко ко нуди конкретно рјешење, он се ставио на страну онога ко персонификује то катастрофално стање. Ето ко “штити” права радника.

  • Slusao sam emisiju 2 puta, i ovaj sindikalac je ono klasican trol. Gura temu da je skrene, Zbog toga mislim da je trol da nekazem da je pod vladarevom sapom. Sve zna i koje preduzece je truba i od koje nema nista, koje je namerno gurnuto u ambis ima poneki zdrav pogled ali resenje mu je idijotizam.