VIDEO Gostovanje

Aleksandar Stevanović: Vlast kopira model razvoja iz Etiopije

Smisao reformi je da donesu bolji život i da se sprovode mogli biste da ih primetite sami, niko ne bi morao da vam objašnjava da živite bolje. Smanjivanje plata u javnom sektoru je kažnjavanje ljudi. Smanjivanje penzija je neustavno otimanje imovine. Reforme bi bile otpuštanje viškova partijski zaposlenih kadrova i ukidanje subvencija. Neophodno je štedeti, ali ne na pogrešnom mestu – rekao je ekonomista Aleksandar Stevanović u emisiji „Stvarno stanje“, kragujevačke tv K9.

-Mi 15 godina na isti način pokušavamo da promenimo Srbiju, maštajući o nekim velikim stranim investicijama. Šta se u praksi događa? Ili se previše zadužujemo u inostranstvu ili uzimamo od domaćih firmi kroz prekomerno oporezivanje da bi naši privrednici plaćali da im dovedete nelojalnu konkurenciju. To je sistem lišen svake logike. Mnogo bi jeftinije i pametnije bilo napraviti bolji poreski sistem u Srbiji. Umesto da dajete enormne pare za subvencije, snizite namete na najniže plate. Ljudi tada više neće raditi na crno, smanjiće se troškovi rada, bićemo konkurentniji. U suštini, političari se igraju velikim svotama novca i dele onako kako misle da je bolje za njih. To je promašen model. Oni uspostavljaju afrički model privrede koja nudi najjeftiniju radnu snagu ili rentiranje najplodnije zemlje u Srbiji za sitne pare. To je kao da smo kopirali model razvoja kakav postoji u Etiopiji.

Pogledajte emisju

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sindikalna šizofrenija. Apsolutno se slaže da je stanje katastrofalno, a kad se pojavio neko ko nudi konkretno rješenje, on se stavio na stranu onoga ko personifikuje to katastrofalno stanje. Eto ko “štiti” prava radnika.

  • Slusao sam emisiju 2 puta, i ovaj sindikalac je ono klasican trol. Gura temu da je skrene, Zbog toga mislim da je trol da nekazem da je pod vladarevom sapom. Sve zna i koje preduzece je truba i od koje nema nista, koje je namerno gurnuto u ambis ima poneki zdrav pogled ali resenje mu je idijotizam.