VIDEO Gostovanje

Saša Radulović za tv „Ritam“: Ko je ovde lud?

„Posao države je da uvede red. Javnost, transparentnost, da ljudi mogu da štite svoje interese i da ne budu prevareni. Vučić je penzionerima protivustavno oteo 210 miliona evra, a s druge strane na partijski sistem, koji čine sve stranke koje su na vlasti na republičkom, pokrajinskom ili lokalnom nivou, godišnje baca dve ipo milijarde evra. Pa ko je ovde lud? Građani nemaju mogućnosti da čuju koliko prostora u budžetskom sistemu postoji za štednju. Ako se uvede red, mere poput protivustavnog smanjenja penzija, neće biti potrebne, a nisu ni moguće po zakonu“ rekao je Saša Radulović, predsednik pokreta „Dosta je bilo“ u intervjuu u emisiji „Exit“, na vranjanskoj televiziji „Ritam“.

Radulović je, objašnjavajući kako su zaustavljene reforme koje je predložio kao ministar privrede, naveo brojne primere pljačkanja državne imovine koje je lično ustanovio dok je bio u Vladi. Lider „Dosta je bilo“ je upozorio i na loše namere vlasti i katastrofalan scenario koji se priprema – poslednju rasprodaju državne imovine koju planira Aleksandar Vučić:

„Pošto im sve to nije dovoljno, Vučić namerava da sprovede poslednju pljačku državne imovine. Na redu je rasprodaja infrastrukture i tu je prvi korak „Telekom“. Posle toga ide EPS, vodovod i kanalizacija, pa i sama voda i ostali resursi. Drugi deo imovine je građevinsko zemljište, a treći poljoprivredno zemljište. To su tri poslednja resursa koja su nam ostala i na kraju ćemo biti „banana država“, bez ikakve imovine i Srbija će se konačno, po njihovim planovima, pretvoriti u zemlju jeftine radne snage, gde nam pametna deca napuštaju zemlju i zapošljavaju se negde u inostranstvu, a oni koji su ostali ovde služe kao jeftina radna snaga i rade negde za minimalac – naglasio je Radulović.

Pogledajte emisiju (3 dela)

Šta se događalo kada je u Ministarstvo privrede uveo red, napravio sistematizaciju radnih mesta i počeo da meri radni učinak?

„Iz Agencije za privatizaciju su odlazili zato što nisu bili u stanju da zadovolje radni učinak. Prelazili su sa visoke plate u Agenciji, na niže plate u ministarstva, jer im je tamo mesto bilo sigurno“, rekao je Saša Radulović.

A transparentnost?

„Dođe direktor „Fiata“ i žali se na transparentnost, jer „Fiat“ dobija ogromne subvencije iz budžeta i to se vidi u izveštajima, koje smo radili za svaki mesec. Tražili su od mene da objavim za ostale, a „Fiat“ da prectram. Pitao sam ih šta bi se dogodilo da odem u Italiju i od tamošnjeg ministra tražim da nešto ne objavljuje. Malo su se postideli i na kraju otišli. Ovo je lek, sistem. Srbiji ne treba vođa, nego odgovorni lideri koji će taj sistem primenjivati“.

„Da li je moguće da vam dođe mađioničar, iz šešira izvuče zeca i kaže „evo, imam ja stranog investitora“. Kako to ide kad tako dođe taj strani investitor? Ne ide nikako, zato što se tako ne radi restrukturiranje. U svetu je poznato kako se to radi. Kad me pitaju da li „Simpo“, Železara Smederevo, Industrija motora Rakovica i slične firme imaju budućnost, ja kažem sledeće: popišite imovinu, popišete obaveze, uradite finansijsko restrukturiranje, uradite analizu tržišta, napravite poslovni plan, vidite koja obrtna sredstva imate, kakve investicije su vam potrebne. Kad se taj stručni posao uradi, a za njega nije potrebno više od par meseci, nakon toga ću vam reći da li „Simpo“, Železara ili IMR imaju budućnost. Ne ide da ja iz nekog šešira vadim zeca. To mora da se uradi u svim firmama koje su u restrukturiranju. Zašto ste direktor, ako to ne umete da uradite?“

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar