Vojvodina Državna uprava Saopštenje

Neko ima PIK na nas – protest pokreta Dosta je bilo

Neko ima PIK na nas – protest pokreta Dosta je bilo

Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović večeras je održao kratak protest ispred zgrade u kojoj se nalazi Pokrajinska izborna komisija (PIK). Aktivisti su se okupili nezadovoljni odnosom koji ova institucija ima prema listi pokreta za izbore u pokrajini Vojvodini.

Neko ima PIK na nas

Svetlana Kozić, nosilac sporne liste, izjavila je da je po sredi nepravedan odnos institucija prema pokretu.

Naš slučajan propust je rezultirao momentalnim odbacivanjem liste, a u slučajevima političkih opcija koje su podmetale falsifikovane potpise republičkoj izbornoj komisiji se nije po kratkom postupku tako odsečno reagovalo. Propust koji imamo u dokumetaciji je otklonjiv za sat vremena kod notara, a nama nije omogućeno da to učinimo.

Saša Zelenski, drugorangirani kandidat sporne liste, je izjavio da je aneks u kom se propust nalazi ništavan i da je kao takav trebalo da bude odbačen, nakon čega ostaje pravno validan osnovni sporazum o osnivanju grupe građana. Tako da problema sa sporazumom nema. On postavlja pitanje zašto to nije tako i učinjeno, već je PIK osmišljavao kreativno rešenje da listu odbaci.

Podnećemo tužbu Upravnom sudu i isterati stvar do kraja. Očekujemo da ćemo uspeti da kandidujemo svoju listu na vojvođanskim izborima nakon kojih ćemo se posebno založiti da se institucije u Srbiji depolitizuju. To što politički konkurenti u izbornim komisijama odlučuju o sudbini izbornih lista opozicionih stranaka se u praksi pokazalo lošim. Izražavamo sumnju da je odluka Pokrajinske izborne komisije sastavljene od predstavnika nekoliko političkih stranaka politički motivisana.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović”
Tim za Vojvodinu

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sud će reći svoje.
    Naš sledeći važan korak je izbor kontrolora. “Nije važno kako se glasa nego ko broji”-rekao je neko sa iskustvom .
    U komentarima a tekst N1 je o mogućih 29 stranaka čovek kaže:…zamislite brojanje a oko stola se šeta 40ak SNSovaca…

  • Do kad upravni sud mora da odgovori na tužbu? Da li se pokrajinska, kao i republička, lista zaključuje danas?

  • Dajte vise infomacija o tome kakav je propust i kako je do njega doslo. Ovako do gradjana dolaze komentari sa tv suceljavanja koje vesto koriste protivnici Pokreta.