Источна Србија Преносимо

Нова опозиција жустра, власт тврди: демантоваћемо их резултатима

Нов сазив Скупштине је већ на првом заседању оправдао претпоставке да је пред нама занимљива „одборничка поставка“. Опозиција, претходно углавном сведена на ДС, сада је ојачана новим одборницима ДСС –Двери и „Доста је било“. Уз много полемике, изабрано је скупштинско као и градско руководство.

Извор: Наше новине

Спрам 44 одборника СНС, нашла се вишеструко мања, али много преданија опозиција која је сваки тренутак искористила за изношење својих аргумената. Уз претходно већ „разиграни“ ДС, сада су у скупштинске клупе ушле нове, добрим делом подмлађене опозиционе снаге. Тако, иако бројчано мањи, уз принцип да се сви укључе у дискусију, ДС, „Доста је било“ и Двери и ДСС, често су се смењивали говорницом. СПС, иако формално није део већине, очигледно је оставио простора да се то промени јер су њихови одборници гласали за све предлоге коалиције око СНС.

Конститутивна седница је почела обраћањем доскорашњег председника смедеревског парламента, а честитајући новоизабраним одборницима, Бранче Стојановић се захвалио свим колегама са којима је у ранијем сазиву сарађивао. Потом су, обавезујући се на поштовање Устава, закона и Статута града, часно и непристрасно деловање у интересу Смедерева, одборници дали свечану изјаву, а председавање седницом је, као најстарији, преузео Здравко Јањић из СНС. За новог председника Скупштине изабран је Богољуб Спасојевић (раније заменик председника), док је, Миша Ивковић претходно члан Градског већа у два мандата, постављен за заменика председника Скупштине.

Ништа лично…
Демократе су, током дискусије о овим персоналним решењима имале донекле другачије ставове. И Јовица Вујовић и Андреја Павловић су се сложили око тога да је Богољуб Спасојевић имао ко- ректан однос према колегама у Скупштини. Али, док је Вујовић затечен унапређењем Мише Ивковића који, према његовом мишљењу није ништа урадио, (наводећи да је економска цена вртића са 13.000 повећана на 20.000, а укинуте су и повластице за родитеље са више деце, да су васпитачи примани искључиво вољом Ивковића и да у школама нема услова за рад) Павловић је, колегу Ивковића описао као доброг и успешног професора чији рад има резултате у про- свети, додајући пак да његово постављење није одговоран потез управо због његових профе- сионалних обавеза. Уз напомену да неће гласати не зато што имају нешто лично против Спасојевића и Ивковића, већ зато што предлози долазе из канцеларије особе коју не подржавају, уз ДС, истоветно су се изјасниле и преостале две опозиционе партије.

rudinac-vuckovic

– Ми се са предлогом СНС не можемо сложити никада. Сa њимa нe слaжeмo ни идeoлoшки, ни суштински, ни фoрмaлнo, ни функциoнaлнo. Сaмим тим сe нe слaжeмo ни сa кaдрoвским прeдлoзимa зa нajвaжниje пoлитичкe функциje. Идеологија СНС је доћи и остати на власти. Наши основни принципи су транспарентност, стручност и одговорност. Овде се све своди на то да комплетну власт спроводе појединци, што није добро, исто то имамо и у Републици, и у граду. Такође, ми нисмо ни добили биографије ових кандидата да бисмо уопште могли да разматрамо како ћемо гласати. Мислим да је требало доставити их раније да би дискусија била квалитетнија – казао је Драган Рудинац из покрета „Доста је било“, док је, Милутина Вучковића интересовало коју диплому и са ког универзитета имају предложени кандидати. Уз образложење да се слажу са претходницима из опозиције и шеф одборничке групе ДСС – Двери, Игор Швоња, поручио је да ни они неће гласати за предложено руководство Скупштине јер су део политике која се водила у претходном периоду. Након Спасојевића и Ивковића, изабрано је и руководство града. Градоначелник ће и у наредном периоду бити Јасна Аврамовић која је за заменика поново предложила Бојана Теофиловића, али је најавила и да ће јој због убрзаног развоја града, бити потребно још сарадника:

– Чека нас доношење много важних одлука па ћу ја председнику Скупштине ускоро предложити промену Статута како би наша локална самоуправа била функционалнија, да се општина мало другачије осмисли и да унапредимо рад. Убрзано се развијамо и свако ко има добре идеје, спреман је да се жртвује за град, без обзира на политичку припадност, имаће шансу да се укључи. Као што видите и председник Скупштине није из СНС. Нама је императив знање и љубав према Смедереву. Хоћемо да радимо са сваким ко има визију развоја Смедерева. Грађанима, хвала на гласовима наставићемо у правцу у ком смо до сада ишли. У oвoм интeрвaлу oд 45 дaнa ja сaм oбeзбeдилa, сa свojим сaрaдницимa, joш 2.400 нoвих рaдних мeстa кoja ћe сe дeсити дo краја 2017. гoдинe, и тo су рaднa мeстa мимo Жeлeзaрe и мимo инвeстициja кoje ћe дoћи у нoвoj Индустриjскoj зoни, нa пoтeзу „чувене рaфинeриje“, нa кojeм oчeкуjeм нoвих 5.000 рaдних мeстa. Увeликo ћeмo крeнути сa измeштaњeм кoлoсeкa из цeнтрa грaдa, тaкo дa ћe Смeдeрeвo дoбити прaву туристичку луку. Рoбнa лукa ћe у нaрeднe двe дo три гoдинe бити урaђeнa нa пoвршини oд 1,5 килoмeтрa. Бићe лeпих изнeнaђeњa зa свe нaс. Дa бисмo свe тo урaдили мoрaмo дa имaмo дoбaр тим – поручила је градоначелница. Тај тим ће, бар за сада, чинити девет чланова Градског већа. Осим Мирка Ђурића, Зорана Мишељића и Дејана Миленковића из ранијег сазива, у Већу ће бити и Светлана Михајловић, Јасмина Војиновић, Радиша Јовановић, Јелена Лалић, Бранислав Дробњаковић и Миљана Кравић.

aca cvetanovicО томе зашто опозиција не може да подржи реизбор Аврамовићеве и шта је према њиховом мишљењу наличје актуелних прилика, говорио је Аца Цветановић истакавши да има више разлога за неслагање, али да је кључно то што шаренолика коалиција окупљена око СНС апсолутно нема везе са демократијом и демократским принципима. Да би једна локална власт могла да каже да ради у интересу грађана и да је демократска мора да испуњава минимум четири услова: да има транспарентан буџет, да направи систематизацију у Управи и свим јавним предузећима, да изврши попис стварног стања градске имовине и да то јавно објави, и да направи разлику између политичких и професионалних функција. Ова власт ништа од тога није урадила. Штавише, понаша се као да има монопол на власт. То, ако неко добије 24.000 гласова од 90.000 бирача не значи да треба да постоје само они и да сви остали који су добили мање треба да нестану из Скупштине. Ова већина, власт схвата као наслеђену имовину којом може да барата како хоће. Градоначелница је у претходном мандату сматрала да је пожељно да се меша у све и да доноси одлуке о свему иако то наравно нема никакве везе са демократијом. Деградиране су све важне институције које би самостално требало да доносе одлуке јер нико не сме да се супротстави градоначелници. Деградиран је и овај парламент, најважнија политичка институција коју је градоначелница користила да одборнике извргне руглу и вређа их на личној основи. Због свега тога ми не можемо да подржимо Јасну Аврамовић – казао је Цветановић из ДЈБ.

Обраћајући се пак одборницима, након што је и формалност гласања окончана, Јасна Аврамовић је још једном истакла да резултате њеног рада Смедеревци препознају и да је то објашњење како је најпре Покрет за Смедерево који је водила, 2005. имао 6 одборника, 2008. било их је 8, пре четири године 20, а сада, опција коју она у Смедереву предводи апсолутну већину од 44 представника.

Две седнице о једном трошку
Одмах након што је завршена Конститутивна седница, одржана је и друга, што раније није било најављено. На Дневном реду биле су две тачке, па је, након констатовања да су одборницима из ранијег сазива истекли мандати, усвојена одлука о успостављању сарадње између Смедерева и белоруског града Жлобин.

Велики и мали
Први, озбиљнији „окршај“ новог сазива одиграо се на релацији Јовица Вујовић – Драгутин Мирковић. Почело је када је Мирковић, иначе прекаљени радикал са препознатљивом „реториком“, а сада напредњак, оптужио корпулентног Вујовића да га је у паузи заседања физички застрашивао. Сетио се и неке сеоске фудбалске утакмице на којој је судио, а Вујовић му наводно није притекао у помоћ, а потом прозвао и његовог сина, поручујући свима да са њим неће моћи да изађу на крај за говорницом јер зна све о свакоме и поменуће свачију мајку, сестру, жену, швалерку. Узнемирен, али прибран, Вујовић му је одговорио: Ја сам мирољубив човек, то знају сви. На сеоске утакмице не идем, па не знам о чему причате. То што називате претњом, била је шала у холу, и свему је присуствовао и Пеца Дисић. Ево, нека он каже ако је то било нешто друго осим шале. Понављам, мирољубив сам човек, али прешли сте границу. О мени овде кажите шта год желите, али, поменете ли још једном мог сина, не знам шта ће бити. И још једна ствар. Почели сте тиме како није у реду да Вас, зато што сте мали, малтретира већи човек. А онда сте одборницу Љиљану Видојковић окрактерисали као „малу која пркоси градоначелници“. Потом и нас, из других странака опет назвали малима у односу на велики СНС. Не разумем, да ли Ви штитите или нападате „мале“ – питао је Вујовић. Иначе, Мирковићево излагање, напредњаци су поздравили овацијама и аплаузима, док је Андреја Павловић, шеф демократа, колегама из СНС-а поручио да учине све да и убудуће што више оваквих њихових представника јавно иступи, како би грађани имали прилике да виде за кога су заправо гласали.

dragan rudinacПолемика Аврамовић – Рудинац
Надметање два доктора о деловању нове опозиционе партије у Србији, почело је након што је Рудинац опоменуо колеге из владајуће већине да се он лично политиком бави свега три месеца те да су неутемељени паушални коментари којима се опозицији спочитава да је, од 2008. „имала времена да покаже ко је“. Пустите те приче о томе ко је колико у политици. Ако се неко бави три месеца политиком то не значи да треба да буде необавештен иза кога стоји. Не разумем како је неко у Смедереву смогао снаге да гласа за Радуловића, човека који је многе фирме распро- давао, успорио приватизацију Желвоза, тражио да се угаси Железара… Стали су иза човека који је гробар српске привреде – поручила је Јасна Аврамовић. Стечајни управник не распродаје ништа нити икога запошљава. Немам намеру да браним Радуловића, али што се Железаре тиче, одлично сам обавештен, моја супруга ради тамо и веома ме интересује судбина Железаре. Радуловић није отварао ни затварао ништа, тражио је само личне карте тих предузећа да би се видело могу ли да функционишу. Био је непуних пет месеци у Влади из које је изашао зато што његов програм није поштован – рекао је, стављајући тачку на полемику о Радуловићу шеф од- борничке групе ДЈБ.


Једина тачка око које није било спорења, јесте избор секретара Скупштине што ће, и на даље бити правник Милица Врачар. За њу је гласало 60 одборника, без гласова против и 5 уздржаних.


Рекли су још и…
Биће ова скупштина интересантна, доста одборника ће се надметати, а 44 одборника је спремно да брани оно што ради Александар Вучић. Видећемо ко је моралан, а ко не – Јасна Аврамовић

Гледам редове напредњака и видим да је ово ДОС у малом – Јовица Вујовић

Молим Вас, ја овде нисам дошао да слушам о швалеркама. Ако се овако дискутује у Скупштини, никада ништа нећемо урадити. И још нешто, истина не мора да се говори гласно. Чује се и када се не виче – Драган Рудинац, ДЈБ

Полагали смо свечану изјаву која је недоречена. Чиме се ми то заклињемо, шта ће се десити ако не испунимо обећано, шта је казна, морална, материјална…? – питао је др Игор Швоња


ljilja vidojkovicНема телевизије, али, има упорних
Прошле године, локална јавност је била ускраћена за снимак једне седнице Скупштине, када су се наводно изгубиле касете ТВ Смедерево. Овога пута, по први пут након више деценија, заседање је прошло без камера, тако да Смедеревци, (осим оних малобројнијих који су преко интернета слушали други програм радија) због проблема у вези са примопредајом телевизије новим власницима, нису имали прилике да прате ток Конститутивне седнице. Због тога је, Љиљана Видојковић, одборница покрета „Доста је било“ телефоном снимала обраћања, што је изазвало негодовање градоначелнице. Пословником је предвиђено да заседања могу да прате само акредитовани новинари али, како је истакла Видојковић, истовремено не пише да је осталима забрањено снимање те је, не одступајући, наставила да брани право да снима како би информисала грађане Смедерева. И успела је у томе.
Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Poštovani,
    Kako lokalna TV neće skoro, ako ikada bude, bilo bi dobro da te audio zapise stavite na SoundCloud i da markirate ko kada govori. I da audio snimač bude nešto kvalitetniji od telefona. Ako nemate neki kvalitetniji diktafon, mogu ja da vam pozajmim u dane kada imate sednice skupštine.
    A ne bi bilo zgorega da malo počnete da se bavite dokumentima javnih ustanova i preduzeća i njihovim finansijskim tokovima.

    • Hvala na pomoci, ostavite kontakt u porukama na nasoj strani https://www.facebook.com/DostaJeBilo.SD/ . Pokusacemo da steknemo tehnicke mogucnosti za internet video link. Sto se tice ostalih aktivnosti koje ste pomenuli, planirane su, cim se oforme radna tela, zbog pristupa informacijama i postovanja procedura. Nasim odbornicima je tek pre nekoliko dana poceo mandat. Svakako cemo u ime gradjana postavljati odbornicka pitanja uporedo.