Istočna Srbija Prenosimo

Nova opozicija žustra, vlast tvrdi: demantovaćemo ih rezultatima

Nov saziv Skupštine je već na prvom zasedanju opravdao pretpostavke da je pred nama zanimljiva „odbornička postavka“. Opozicija, prethodno uglavnom svedena na DS, sada je ojačana novim odbornicima DSS –Dveri i „Dosta je bilo“. Uz mnogo polemike, izabrano je skupštinsko kao i gradsko rukovodstvo.

Izvor: Naše novine

Spram 44 odbornika SNS, našla se višestruko manja, ali mnogo predanija opozicija koja je svaki trenutak iskoristila za iznošenje svojih argumenata. Uz prethodno već „razigrani“ DS, sada su u skupštinske klupe ušle nove, dobrim delom podmlađene opozicione snage. Tako, iako brojčano manji, uz princip da se svi uključe u diskusiju, DS, „Dosta je bilo“ i Dveri i DSS, često su se smenjivali govornicom. SPS, iako formalno nije deo većine, očigledno je ostavio prostora da se to promeni jer su njihovi odbornici glasali za sve predloge koalicije oko SNS.

Konstitutivna sednica je počela obraćanjem doskorašnjeg predsednika smederevskog parlamenta, a čestitajući novoizabranim odbornicima, Branče Stojanović se zahvalio svim kolegama sa kojima je u ranijem sazivu sarađivao. Potom su, obavezujući se na poštovanje Ustava, zakona i Statuta grada, časno i nepristrasno delovanje u interesu Smedereva, odbornici dali svečanu izjavu, a predsedavanje sednicom je, kao najstariji, preuzeo Zdravko Janjić iz SNS. Za novog predsednika Skupštine izabran je Bogoljub Spasojević (ranije zamenik predsednika), dok je, Miša Ivković prethodno član Gradskog veća u dva mandata, postavljen za zamenika predsednika Skupštine.

Ništa lično…
Demokrate su, tokom diskusije o ovim personalnim rešenjima imale donekle drugačije stavove. I Jovica Vujović i Andreja Pavlović su se složili oko toga da je Bogoljub Spasojević imao ko- rektan odnos prema kolegama u Skupštini. Ali, dok je Vujović zatečen unapređenjem Miše Ivkovića koji, prema njegovom mišljenju nije ništa uradio, (navodeći da je ekonomska cena vrtića sa 13.000 povećana na 20.000, a ukinute su i povlastice za roditelje sa više dece, da su vaspitači primani isključivo voljom Ivkovića i da u školama nema uslova za rad) Pavlović je, kolegu Ivkovića opisao kao dobrog i uspešnog profesora čiji rad ima rezultate u pro- sveti, dodajući pak da njegovo postavljenje nije odgovoran potez upravo zbog njegovih profe- sionalnih obaveza. Uz napomenu da neće glasati ne zato što imaju nešto lično protiv Spasojevića i Ivkovića, već zato što predlozi dolaze iz kancelarije osobe koju ne podržavaju, uz DS, istovetno su se izjasnile i preostale dve opozicione partije.

rudinac-vuckovic

– Mi se sa predlogom SNS ne možemo složiti nikada. Sa njima ne slažemo ni ideološki, ni suštinski, ni formalno, ni funkcionalno. Samim tim se ne slažemo ni sa kadrovskim predlozima za najvažnije političke funkcije. Ideologija SNS je doći i ostati na vlasti. Naši osnovni principi su transparentnost, stručnost i odgovornost. Ovde se sve svodi na to da kompletnu vlast sprovode pojedinci, što nije dobro, isto to imamo i u Republici, i u gradu. Takođe, mi nismo ni dobili biografije ovih kandidata da bismo uopšte mogli da razmatramo kako ćemo glasati. Mislim da je trebalo dostaviti ih ranije da bi diskusija bila kvalitetnija – kazao je Dragan Rudinac iz pokreta „Dosta je bilo“, dok je, Milutina Vučkovića interesovalo koju diplomu i sa kog univerziteta imaju predloženi kandidati. Uz obrazloženje da se slažu sa prethodnicima iz opozicije i šef odborničke grupe DSS – Dveri, Igor Švonja, poručio je da ni oni neće glasati za predloženo rukovodstvo Skupštine jer su deo politike koja se vodila u prethodnom periodu. Nakon Spasojevića i Ivkovića, izabrano je i rukovodstvo grada. Gradonačelnik će i u narednom periodu biti Jasna Avramović koja je za zamenika ponovo predložila Bojana Teofilovića, ali je najavila i da će joj zbog ubrzanog razvoja grada, biti potrebno još saradnika:

– Čeka nas donošenje mnogo važnih odluka pa ću ja predsedniku Skupštine uskoro predložiti promenu Statuta kako bi naša lokalna samouprava bila funkcionalnija, da se opština malo drugačije osmisli i da unapredimo rad. Ubrzano se razvijamo i svako ko ima dobre ideje, spreman je da se žrtvuje za grad, bez obzira na političku pripadnost, imaće šansu da se uključi. Kao što vidite i predsednik Skupštine nije iz SNS. Nama je imperativ znanje i ljubav prema Smederevu. Hoćemo da radimo sa svakim ko ima viziju razvoja Smedereva. Građanima, hvala na glasovima nastavićemo u pravcu u kom smo do sada išli. U ovom intervalu od 45 dana ja sam obezbedila, sa svojim saradnicima, još 2.400 novih radnih mesta koja će se desiti do kraja 2017. godine, i to su radna mesta mimo Železare i mimo investicija koje će doći u novoj Industrijskoj zoni, na potezu „čuvene rafinerije“, na kojem očekujem novih 5.000 radnih mesta. Uveliko ćemo krenuti sa izmeštanjem koloseka iz centra grada, tako da će Smederevo dobiti pravu turističku luku. Robna luka će u naredne dve do tri godine biti urađena na površini od 1,5 kilometra. Biće lepih iznenađenja za sve nas. Da bismo sve to uradili moramo da imamo dobar tim – poručila je gradonačelnica. Taj tim će, bar za sada, činiti devet članova Gradskog veća. Osim Mirka Đurića, Zorana Mišeljića i Dejana Milenkovića iz ranijeg saziva, u Veću će biti i Svetlana Mihajlović, Jasmina Vojinović, Radiša Jovanović, Jelena Lalić, Branislav Drobnjaković i Miljana Kravić.

aca cvetanovicO tome zašto opozicija ne može da podrži reizbor Avramovićeve i šta je prema njihovom mišljenju naličje aktuelnih prilika, govorio je Aca Cvetanović istakavši da ima više razloga za neslaganje, ali da je ključno to što šarenolika koalicija okupljena oko SNS apsolutno nema veze sa demokratijom i demokratskim principima. Da bi jedna lokalna vlast mogla da kaže da radi u interesu građana i da je demokratska mora da ispunjava minimum četiri uslova: da ima transparentan budžet, da napravi sistematizaciju u Upravi i svim javnim preduzećima, da izvrši popis stvarnog stanja gradske imovine i da to javno objavi, i da napravi razliku između političkih i profesionalnih funkcija. Ova vlast ništa od toga nije uradila. Štaviše, ponaša se kao da ima monopol na vlast. To, ako neko dobije 24.000 glasova od 90.000 birača ne znači da treba da postoje samo oni i da svi ostali koji su dobili manje treba da nestanu iz Skupštine. Ova većina, vlast shvata kao nasleđenu imovinu kojom može da barata kako hoće. Gradonačelnica je u prethodnom mandatu smatrala da je poželjno da se meša u sve i da donosi odluke o svemu iako to naravno nema nikakve veze sa demokratijom. Degradirane su sve važne institucije koje bi samostalno trebalo da donose odluke jer niko ne sme da se suprotstavi gradonačelnici. Degradiran je i ovaj parlament, najvažnija politička institucija koju je gradonačelnica koristila da odbornike izvrgne ruglu i vređa ih na ličnoj osnovi. Zbog svega toga mi ne možemo da podržimo Jasnu Avramović – kazao je Cvetanović iz DJB.

Obraćajući se pak odbornicima, nakon što je i formalnost glasanja okončana, Jasna Avramović je još jednom istakla da rezultate njenog rada Smederevci prepoznaju i da je to objašnjenje kako je najpre Pokret za Smederevo koji je vodila, 2005. imao 6 odbornika, 2008. bilo ih je 8, pre četiri godine 20, a sada, opcija koju ona u Smederevu predvodi apsolutnu većinu od 44 predstavnika.

Dve sednice o jednom trošku
Odmah nakon što je završena Konstitutivna sednica, održana je i druga, što ranije nije bilo najavljeno. Na Dnevnom redu bile su dve tačke, pa je, nakon konstatovanja da su odbornicima iz ranijeg saziva istekli mandati, usvojena odluka o uspostavljanju saradnje između Smedereva i beloruskog grada Žlobin.

Veliki i mali
Prvi, ozbiljniji „okršaj“ novog saziva odigrao se na relaciji Jovica Vujović – Dragutin Mirković. Počelo je kada je Mirković, inače prekaljeni radikal sa prepoznatljivom „retorikom“, a sada naprednjak, optužio korpulentnog Vujovića da ga je u pauzi zasedanja fizički zastrašivao. Setio se i neke seoske fudbalske utakmice na kojoj je sudio, a Vujović mu navodno nije pritekao u pomoć, a potom prozvao i njegovog sina, poručujući svima da sa njim neće moći da izađu na kraj za govornicom jer zna sve o svakome i pomenuće svačiju majku, sestru, ženu, švalerku. Uznemiren, ali pribran, Vujović mu je odgovorio: Ja sam miroljubiv čovek, to znaju svi. Na seoske utakmice ne idem, pa ne znam o čemu pričate. To što nazivate pretnjom, bila je šala u holu, i svemu je prisustvovao i Peca Disić. Evo, neka on kaže ako je to bilo nešto drugo osim šale. Ponavljam, miroljubiv sam čovek, ali prešli ste granicu. O meni ovde kažite šta god želite, ali, pomenete li još jednom mog sina, ne znam šta će biti. I još jedna stvar. Počeli ste time kako nije u redu da Vas, zato što ste mali, maltretira veći čovek. A onda ste odbornicu Ljiljanu Vidojković okrakterisali kao „malu koja prkosi gradonačelnici“. Potom i nas, iz drugih stranaka opet nazvali malima u odnosu na veliki SNS. Ne razumem, da li Vi štitite ili napadate „male“ – pitao je Vujović. Inače, Mirkovićevo izlaganje, naprednjaci su pozdravili ovacijama i aplauzima, dok je Andreja Pavlović, šef demokrata, kolegama iz SNS-a poručio da učine sve da i ubuduće što više ovakvih njihovih predstavnika javno istupi, kako bi građani imali prilike da vide za koga su zapravo glasali.

dragan rudinacPolemika Avramović – Rudinac
Nadmetanje dva doktora o delovanju nove opozicione partije u Srbiji, počelo je nakon što je Rudinac opomenuo kolege iz vladajuće većine da se on lično politikom bavi svega tri meseca te da su neutemeljeni paušalni komentari kojima se opoziciji spočitava da je, od 2008. „imala vremena da pokaže ko je“. Pustite te priče o tome ko je koliko u politici. Ako se neko bavi tri meseca politikom to ne znači da treba da bude neobavešten iza koga stoji. Ne razumem kako je neko u Smederevu smogao snage da glasa za Radulovića, čoveka koji je mnoge firme raspro- davao, usporio privatizaciju Želvoza, tražio da se ugasi Železara… Stali su iza čoveka koji je grobar srpske privrede – poručila je Jasna Avramović. Stečajni upravnik ne rasprodaje ništa niti ikoga zapošljava. Nemam nameru da branim Radulovića, ali što se Železare tiče, odlično sam obavešten, moja supruga radi tamo i veoma me interesuje sudbina Železare. Radulović nije otvarao ni zatvarao ništa, tražio je samo lične karte tih preduzeća da bi se videlo mogu li da funkcionišu. Bio je nepunih pet meseci u Vladi iz koje je izašao zato što njegov program nije poštovan – rekao je, stavljajući tačku na polemiku o Raduloviću šef od- borničke grupe DJB.


Jedina tačka oko koje nije bilo sporenja, jeste izbor sekretara Skupštine što će, i na dalje biti pravnik Milica Vračar. Za nju je glasalo 60 odbornika, bez glasova protiv i 5 uzdržanih.


Rekli su još i…
Biće ova skupština interesantna, dosta odbornika će se nadmetati, a 44 odbornika je spremno da brani ono što radi Aleksandar Vučić. Videćemo ko je moralan, a ko ne – Jasna Avramović

Gledam redove naprednjaka i vidim da je ovo DOS u malom – Jovica Vujović

Molim Vas, ja ovde nisam došao da slušam o švalerkama. Ako se ovako diskutuje u Skupštini, nikada ništa nećemo uraditi. I još nešto, istina ne mora da se govori glasno. Čuje se i kada se ne viče – Dragan Rudinac, DJB

Polagali smo svečanu izjavu koja je nedorečena. Čime se mi to zaklinjemo, šta će se desiti ako ne ispunimo obećano, šta je kazna, moralna, materijalna…? – pitao je dr Igor Švonja


ljilja vidojkovicNema televizije, ali, ima upornih
Prošle godine, lokalna javnost je bila uskraćena za snimak jedne sednice Skupštine, kada su se navodno izgubile kasete TV Smederevo. Ovoga puta, po prvi put nakon više decenija, zasedanje je prošlo bez kamera, tako da Smederevci, (osim onih malobrojnijih koji su preko interneta slušali drugi program radija) zbog problema u vezi sa primopredajom televizije novim vlasnicima, nisu imali prilike da prate tok Konstitutivne sednice. Zbog toga je, Ljiljana Vidojković, odbornica pokreta „Dosta je bilo“ telefonom snimala obraćanja, što je izazvalo negodovanje gradonačelnice. Poslovnikom je predviđeno da zasedanja mogu da prate samo akreditovani novinari ali, kako je istakla Vidojković, istovremeno ne piše da je ostalima zabranjeno snimanje te je, ne odstupajući, nastavila da brani pravo da snima kako bi informisala građane Smedereva. I uspela je u tome.
Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Poštovani,
    Kako lokalna TV neće skoro, ako ikada bude, bilo bi dobro da te audio zapise stavite na SoundCloud i da markirate ko kada govori. I da audio snimač bude nešto kvalitetniji od telefona. Ako nemate neki kvalitetniji diktafon, mogu ja da vam pozajmim u dane kada imate sednice skupštine.
    A ne bi bilo zgorega da malo počnete da se bavite dokumentima javnih ustanova i preduzeća i njihovim finansijskim tokovima.

    • Hvala na pomoci, ostavite kontakt u porukama na nasoj strani https://www.facebook.com/DostaJeBilo.SD/ . Pokusacemo da steknemo tehnicke mogucnosti za internet video link. Sto se tice ostalih aktivnosti koje ste pomenuli, planirane su, cim se oforme radna tela, zbog pristupa informacijama i postovanja procedura. Nasim odbornicima je tek pre nekoliko dana poceo mandat. Svakako cemo u ime gradjana postavljati odbornicka pitanja uporedo.