Интервју Скупштина

Скупштина је као код Нушића

Интервју за недељник Време: Саша Радуловић, народни посланик Покрета “Доста је било”

“Предуслов да бисмо у дискусији о експозеу уопште могли да говоримо о суштини јесте да постоји елементарни ред у Скупштини. А ми смо на претходној седници имали епизоду где је председница Скупштине потпуно игнорисала Пословник и дозволила посланицима СНС-а да добацују, и још је то оправдала изјавом да је реч о негодовању. То је заиста увреда за Скупштину”

Извор: Време

Саша Радуловић, бивши министар привреде у влади премијера Ивице Дачића у другој половини 2013, пред мартовске изборе 2014. направио је Покрет “Доста је било” (ДЈБ). Покрет је на тим ванредним парламентарним изборима освојио 2,1 одсто гласова грађана. Две године касније, на новим ванредним парламентарним изборима, покрет ДЈБ освојио је 6,02 одсто гласова, и тако ушао у Скупштину Србије, упркос чињеници да су своју промоцију базирали готово искључиво на интернету и друштвеним мрежама, без икаквих телевизијских реклама. Осим републичког парламента, ДЈБ је ушао и у покрајински парламент, као и у многе скупштине општина. У разговору за “Време”, Радуловић говори о економској ситуацији у земљи, Железари, тајним уговорима, односу са медијима, као и искуствима из републичке и скупштина на локалу.

“ВРЕМЕ”: Каже премијер, дефицит је шест пута мањи од договореног са ММФ-ом, расте наплата акциза, царина, ПДВ-а, као и прикупљање пореза на доходак грађана… Расте БДП, ове године три одсто, следеће идемо на четири, расте индустрија… Доста лепо све то изгледа?

САША РАДУЛОВИЋ: Прво је питање самих тих бројева, одакле раст долази. Ја још нисам видео добре анализе – ми их тренутно радимо, и изаћи ћемо са бројевима. Када је реч о дефициту, он је са биланса буџета “гурнут” у билансе јавних предузећа и локалних самоуправа и, наравно, у џепове грађана и привреде. Не знам никога у приватној привреди ко каже да живи и послује боље, уз изузетак ИТ индустрије. А све остале гране – заиста је питање да ли и колики раст постоји у њима. Велики део раста се тиче државних инвестиција. То је било и у програмима владе, на томе су заснивали пројекције раста БДП-а. Још једна позитивна ствар по привреду јесте пад цене нафте и пратећи пад цене гаса, што је знатно утицало да нам падне увозна компонента – у билансима свих нафтних и гасних предузећа у Србији увоз је пао, а то директно доприноси расту БДП-а. Дакле, постоји доста компоненти које су повољно утицале, али опет смо добили јако мали раст. Јер, ако држава мора да плаћа камате на дуг у износу од четири-пет одсто БДП-а агрегатно, а привреда расте по стопи од 1,8 одсто, ви онда знате да сте и даље на путу за рецесију. Смешне су изјаве премијера да имамо највећи раст у Европи – а заправо немамо највећи раст ни у региону.

Заправо, имамо најмањи раст у региону.

Тачно, а да не говоримо са које базе полазимо. То је чист маркетинг и још једна у низу обмана премијера. Волео бих да је то тачно, да се то заиста дешава, да је то што премијер ради добро за Србију, и да ми нисмо у праву. Нажалост, то једноставно није тако.

На основу чега тврдите да је дефицит гурнут у јавна предузећа?

На основу биланса и пословања јавних предузећа. За џепове запослених и пензионера је више него очигледно.

У реду, али јавна предузећа су у 2015. забележила известан добитак, и пословала боље него у 2014.? Имамо и податак Републичког завода за статистику да индустрија значајно расте.

За јавна предузећа ћемо видети – кључна разлика између те две године јесте цена нафте. За ово друго – питање је одакле долазе ти подаци. Ја немам, нити сам видео, никакву детаљну анализу која нам показује одакле та снага долази.

Фискални савет и ММФ имају сличан поглед на то шта би у Србији требало урадити – смањење дефицита, рационализација јавног сектора, и у јавним предузећима и у администрацији, уз решавање предузећа у реструктурирању. Је ли то потребно Србији?

Мислим да то све потпада под мало шири концепт који ми имамо, а зове се увођење реда. Прва тачка, пре него што уопште приступимо свему томе, јесте утврђивање стања за читав јавни сектор, пописивање и процена имовине, обртна средства неопходна за рад, “мртва” имовина као што је земљиште, које се после даје испод цене. Цела пљачкашка приватизација нам се десила зарад тог земљишта. Након тога треба урадити систематизацију радних места. Ја не разумем како министарка државне управе, или било ко други, може да изађе и лицитира вишком запослених. Наше процене су да је у проширеном јавном сектору 15 одсто запослених вишка. Али не вишка лекара, просветних радника, запослених у комуналним предузећима, људи који одржавају електромреже, који заиста раде на терену. Не, имамо вишка партијских кадрова нагураних по канцеларијама, који за свој нерад добијају новац.

Добро, ви бисте тих 15 одсто отпустили?

То није тако једноставно, односно није реч само о тој мери. Потребна нам је универзална социјална заштита – свака породица која нема примања треба да добије социјалну помоћ у износу од 15.000 динара по породици, плус 5.000 динара по члану породице, тако да трочлана добија 25.000, четворочлана 30.000. Тада иде отпуштање партијског кадра из јавног сектора на основу систематизација радних места.

И колико ће то да кошта?

Уштеда у јавном сектору на годишњем нивоу, која ће се понављати сваке године, износи око милијарду евра. Прелазак партијских кадрова са делукс на универзалну социјалну помоћ коштаће 300 милиона евра. Разлика је 700 милиона евра – то би био плус у буџету, тај новац треба вратити привреди кроз смањење пореза и доприноса, не би ли одржали агрегатну тражњу. Уз ово отпуштање иде и питање отпремнина – биле би на нивоу од 500-600 милиона евра. Тачан број, наравно, може се утврдити тек кад се уради систематизација радних места, па се види о колико година радног стажа говоримо. Али, тај износ је сигурно мањи од годишње уштеде која се оствари. Тако бисмо једнократно преузели трошак, који се финансира или једнократним повећањем јавног дуга, или додатним померањем тренутка када враћате тих 700 милиона у привреду кроз пореско растерећење.

Каква су вам искуства из Скупштине?

Тек смо почели. Оно што је очигледно јесте фрапантно непоштовање правила. Да би скупштинска расправа била смислена, мора да се говори о тачки дневног реда, то је ваљда основни предуслов. Пословник то прописује, као и да не сме да се добацује, не сме да се омета посланик, и слично. Оно што видите у Скупштини јесте да се преко 90 одсто времена потроши на пресмешна препуцавања посланика, тако да парламент више личи на “Фарму” него на Скупштину Републике Србије. Ми смо кренули тим путем – да подсећамо и председницу Скупштине и посланике да поштују правила.

Ви сте се, мање-више, најчешће позивали на члан 106 Пословника, који каже да мора да се говори о тачки дневног реда. Пре уласка у Скупштину рекли сте, отприлике, “видећете како ће права опозиција да изгледа”, али до сада нисмо видели много тога.

Прво заседање било је везано за избор председника Скупштине. Да смо говорили о нечем другом, то би било кршење Пословника. Потом је дошло до избора скупштинских одбора, и да смо ту говорили о нечем другом, кршили бисмо Пословник. Седнице тек долазе, прва наредна је она где мандатар представља свој економски програм. Предуслов да бисмо у тим дискусијама, рецимо о експозеу, уопште могли да говоримо о суштини јесте да постоји елементарни ред у Скупштини. А ми смо на претходној седници имали епизоду где је председница Скупштине потпуно игнорисала Пословник и дозволила посланицима СНС-а да добацују, и још је то оправдала изјавом даје реч о негодовању. То је заиста увреда за Скупштину, и то је нешто што ће грађани видети како време буде пролазило. Ми ћемо бити активна опозиција, и ту ће се видети разлика – активно ћемо предлагати законе, разговарати са грађанима, износити оно што се дешава у Скупштини међу грађане, и све које су заинтересовани за те законе. Активно ћемо покушавати да променимо систем. Мислим да владајућа већина полако види да ће морати да мења начин на који говори у Скупштини. Јер, ми се нисмо упецали на увреде – кад год су кренули са увредама, ми смо се враћали на суштину, и тако ћемо и наставити, јер нам је потребна пристојност у парламенту. Оваква Скупштина заиста личи на ону из Нушићевог времена – када прочитате Народног посланика, суштински нема никаквих разлика у односу на оно што је данас. То мора да се промени. Начин на који наступамо у Скупштини показаће грађанима ту разлику.

У Скупштини се догодио и инцидент са запосленим на Студију Б. Ваше одбијање да му дате изјаву, уз речи да он није новинар, наишло је на доста одјека у јавности. Антонела Риха је на порталу Цензоловка написала да сте показали дубоки презир према новинарима, да је њихов посао да постављају питања, и да се они не смеју етикетирати. Одакле вама право да одређујете ко је новинар, а ко није?

Врло је једноставно. Овде је питање да ли је нешто медиј или није, односно да ли ради по кодексу новинарске етике или не. Ми тврдимо да Информер, Студио Б, Пинк, Телепромптер и слична гласила нису медији, него су део пропагандног тима Александра Вучића. То је исто као када бих ја послао маркетинг екипу мог покрета да се појави на конференцији за медије Александра Вучића, и да тамо омета новинаре да заиста постављају питања. Пошто то нису медији, јер зна се шта ради новинар, ови људи су послати да облате некога. Доказа за то имамо и превише. За сада сам поднео 16 тужби против тих назовимедија, где ја дам изјаву, они ту изјаву тако искасапе да она не личи на оно што је речено, и онда, за све што кажемо, наслов гласи или “Радуловић признао”, или нешто што заиста нема везе ни са чим. Због тога смо казали, са бројним доказима, а мислим и да је врло јасно свим грађанима Србије о чему се ради, да то нису медији. Ја разумем да људи који су тамо запослени имају породице да прехране, и да су морали да спусте стандарде и раде те ствари које траже од њих. Међутим, пошто не раде за медије, онда не раде ни као новинари, без обзира на то да ли су завршили новинарство или нису. Антонела Риха је претерала, јер је реаговала на нешто што је био спин.

На шта?

У једном тренутку на тој конференцији рекао сам да ћу морати да позовем обезбеђење. Оно што није видела јесте да је то било након моје изјаве да нећу одговарати на њихово питање зато што мислим да нису медији и завршио сам ту причу. То је моје право, могу да имам мишљење о томе. Након тога је тај запослени у Студију Б толико викао да ниједан новинар није могао да постави питање, и онда су морали да одустану од конференције за медије. Пошто није хтео да се смири, и наставио је да виче и омета, ја сам рекао да ћу морати да позовем обезбеђење. А испало је, отприлике, као да сам ја претио некоме из чиста мира обезбеђењем као, неко ми се представио да је из Студија Б, а ја одмах звао обезбеђење да га склони. Мислим да је текст Антонеле Рихе углавном био последица тога, јер ако погледате њене твитове, или твитове НУНС-а и неких других, видећете да се на врло сличан начин односе према памфлетима који сами себе називају новине. Рецимо, ако погледате данашњу (понедељак 27.јун) насловну страну часописа “Ало”, можемо ли да кажемо да су то новине?

Добро, али где је ту граница? Ви сте се ограничили на Пинк, Информер и Студио Б. Зашто не и неки други листови? Како постављате границу, где стајете?

Поменута гласила ово раде нон-стоп, ту није питање да ли се понекад појави неки чланак, већ се стално касапе изјаве, свака реч се окреће, све што говорите, и појављују се потпуно лажни натписи. Ја сам био и нуклеарни лобиста, и коцкар који игра барбут, извршио сам и измишљене пљачке предузећа у стечају, невероватне приче се пуштају. И када видите да оне константно долазе са истих места, негде морате да повучете границу. Ми смо је пронашли и казали где мислимо да јесте. За остале медије говоримо када се нешто деси – када се не слажемо са нечим, онда то тако и кажемо. Али, нигде нисмо видели, осим у овим поменутим случајевима, систематско, припремљено извртање чињеница. То значи да налози долазе из једног центра, и, по нама, тај центар је Александар Вучић.

Шта се дешава на локалу, пре свега на Старом граду и Врачару? Видели смо да је на Врачару изабран председник скупштине општине из ЛДП-а, уз подршку СНС-а.

На Старом граду је председник општине Бастаћ направио коалицију, коју он зове персоналном, где је добио подршку СПС-а и радикала и са њима направио власт. По нама, разлог за то јесте што није могао да прихвати основни принцип који је ДЈБ ставио на сто, а то је потпуна транспарентност, да све мора да буде јавно, као и да постоји јасна подела између политичких и професионалних функција. Политичке функције су само општински већници, председник скупштине општине и председник општине. Све ван тога су професионалне јавне функције, укључујући места у надзорним одборима, где људи морају да се пријаве на конкурс.

На Врачару смо имали разговоре на истим принципима. Један од принципа које смо поставили био је да у извршну власт, а то је председник општине, не може да буде постављен неко ко има озбиљне неправилности на основу извештаја државног ревизора и буџетске комисије. Ми нисмо тражили нашег председника општине, него смо казали да то мора да буде неко ко задовољава те услове.

Говорите о Банету Кузмановићу.

Између осталог. Он се сложио са тим да нађемо неког другог, па се разговарало о томе, и на крају смо дошли до тога да ДЈБ да кандидата за председника општине, а да листа “Врачар слободно” добије више већника, да се више бави надзором, и да окренемо нови лист за Врачар. Међутим, ДС није самостално изашао на изборе, већ је њихова коалиција добила 17 одборника. Одборници СДС-а, Нове странке и ДС-а су били веома конструктивни током разговора, и држали се договореног до краја. Такође, ту су били по један одборник из Левице Србије и ЛДП-а. ЛДП је као странка, одгледно већ донео одлуку да хоће да иде на страну СНС-а, и требало им је да скину још једног одборника. Управо тај одборник Левице Србиjе је био тај тас на ваги, пошто су за већину потребна 23 одборника.

Видели смо да су на скупштини сви заједно гласали за решење СНС-а, којим су поставили председника скупштине из ЛДП-а и секретара скупштине из СНС-а, тако да је формално направљена другачија већина. Направљена је коалицiја СНС, СПС, ПУПС, Расимова странка, ЛДП, ДСС, Двери и Левица Србије, при чему су Двери и ЛС искључили своје одборнике, тако да не можемо да говоримо да су и они у коалицији, него имамо два одборника који гласају самостално. Међутим, ДСС је остао при свом одборнику, и читам и по Твитеру да не знају како да се изваде из тога. Причају, ето, да нису гласали за то, била би уведена принудна управа. Па, не би била, јер да су гласали за предлог ДС-а и ДЈБ-а не би било принудне управе, била би већина од 23 одборника и Бане Кузмановић би био изабран за председника Скупштине Општине.

Како може Бане Кузмановић да буде прихватљив на месту председника скупштине општине, а не и на месту председника општине?

Зато што је председник општине извршна власт, где постоји извештај ревизора и буџетске инспекције, а председник Скупштине Општине је део Скупштине која доноси уредбе.

У принципима о формирању локалне власти које сте објавили, кажете “одборници који желе са нама да подрже локалну власт, морали би да напусте странке које су на било ком нивоу у коалицији са СНС-ом и СРС-ом”. На Старом граду то је ДС, а ви желите са њима да правите коалицију на Врачару.

Овде постоји временски период у коме ствари треба да се десе и то је нешто што остављамо ДС-у. Ми смо их већ више пута позвали или да изведу своје одборнике, или да ти посланици напусте своје партије. За то постоји прелазни период. На пример, СДС је у једном тренутку био у коалицији у Младеновцу док, након одређеног времена, централа СДС-а није одлучила да искључи тај одбор и тиме су средили ту ситуацију. Такође, ДС је сам рекао да неће дозволити да радикали буду на власти у Старом граду, и ми то још чекамо. Такође, морате имати и одговорност према гласачима, у овом случају на Врачару, и за шта су они гласали. Мислимо да принципи које смо поставили јесу оштри, али неопходни да би се остварила конзистентност у функционисању било које коалиције. Јер, ако сте негде у коалицији са СНС-ом и СРС-ом, онда сте уједно под њиховим утицајем, колико год неко бежао од тога. Ми такве компромисе нећемо правити, и мислимо да је и за ДС здраво да заузме исти такав став.


Железара, Кинези и лет за Њујорк

Неки од последњих подвига српске владе и премијера били су отварање директног лета за Њујорк, продаја Железаре, а потом и посета кинеског председника. Како коментаришете ове догађаје?

Мислим да је о лету за Њујорк Кесић рекао све што је требало да се каже. То је заиста понижавање српског народа, да се ми радујемо лету за Њујорк. Проблем са тим јесте да не постоји никаква економска рачуница иза тога.

Аргумент је да ће доћи амерички инвеститори, зато што имамо директну линију.

То је на толико инфантилном нивоу да ја то не могу да коментаришем. Када је реч о Железари, она је 2014. на папиру направила губитак од 98 милиона евра, а кад се томе додају субвенције од 36 милиона које је добила, укупан губитак Железаре у 2014. је износио 134 милиона евра.

Онда су на крају године добили субвенцију од 110 милиона за дугове, па је након тога доведен професионални менаџмент. Вучић је тада изашао са причом да су дошли спасиоци – код нас стално долазе неки спасиоци, ево, сад су то Кинези – и тражио је од њих профит за шест месеци, а они су му рекли да ће бити и раније.

Пре тачно годину дана, министар привреде Сертић је изјавио да је Железара “на граници нулте профитабилности”

Тај нови, спектакуларни менаџмент је за годину дана направио губитак од 144 милиона евра, и то без субвенција, за које још не знамо колике су биле. То ћемо видети када објаве финансијски извештај за 2015. годину. Дакле, за две године је направљен укупан губитак од 278 милиона евра, а на плате су потрошили 47 милиона у 2014. и 52 милиона у 2015, значи, укупно 99 милиона. Замислите да су 2014. зауставили Железару, свим радницима давали плате, а ову разлику од 179 милиона искористили за инвестицију назад у Железару, можда би она успела да стане на ноге. Ја не знам какав дил је потписан са Кинезима, не знам које субвенције су им дате, какваје цена струје гарантована…

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Vi ste Saša čovek kakav je preko potreban ovom skršenom sistemu, uopšte bilo kom sistemu.
  Nikada nemojte odustati od ovih, generalno dobrih i jasnih, svojih principa!
  Pa ako krenemo napred, krenućemo, ako to ne prođe, makar će Srbija zauvek nestati…

  • Да ли је грешком овај интервју из недељника Време поново објављен данас 7. јула?

   P. S.
   Имате малу грешку (грешчицу) у тексту: “ЛДП је као странка, одгледно већ донео одлуку да хоће да иде на страну СНС-а…”, не треба да стоји “одгледно”, већ “очигледно”.
   Извините на сугестијама тиму Доста је било.

  • Ооооо! Ко је то са нама! Боле СНС-бот! 🙂
   Па, де си Боле, изанђали боте стари! 🙂
   Шта је било? Опет криза идентитета, мењаш имена у Рајко, па Мило Ћук. Хахахаха 🙂
   Да знаш само како ме забављаш. То је једино што можеш да постигнеш коментарима.
   Да ме насмејеш. 🙂
   Него, пошто ти се привиђају и даље “кинези” у броју реда величине половина милијарде,
   препоручио бих да са својим господаром Вучићем одеш у њему добро познату клинику,
   коју је несрећан хтео на карти да покаже Саши Радуловићу на консултацијама о новој влади.
   Јадник, хтео је да му Саша покаже пут… Али, Боле! Ти си ту! Па покажи свом господару пут.
   Хахахаха :))
   Увек ме насмејеш 🙂

 • U vreme raspianog konkursa za upravljanje Zeljezarom,razmisljao sam da otkupim dokumentaciju i upravo da ponudim Sasi i njegovom timu da budu konkurenti Slovacima sa ofsop firmom iz Amsterdama.
  Izinjer,poznanik,radi u nizozemskoj zeljzari,prati citav proces proizvodnje,hteo je da pomogne.
  Bilo je ponuda rude sa veoma povoljnim uslovima iz Azije.
  Postojala je opcija za dostavu rude iz Prijedora.
  Pored toga,pitao sam se,Sasi su puna usta kako treba,mogao je sa svojim timom da ponudi upravljanje Zeljezarom,nije bilo uslova da se poseduje kapital.Jedino menandzerske sposobnosti i mislim oko 10000 eura za otkup dokumentacije.Cetiri miliona eura za plate bi ostale u Srbiji,a ko zna,mozda bi poslovali sa pozitivnom nulom.

  Nije mi jasno,zautavijo je kredit Cedi,firme otisle u stecaj.
  A da je obavijo razgovor sa Cedom(tada nisu bili politicki protivnici,ne bi ni danas bili da ovaj idiot neje promenuo dres),valjda je u interesu da ljudi rade,dinamiku i nacicin vracanja kredita staviti pod superviziju.Ovako ce opet neki idiot kupiti jeftino silose i ostalu infra strukturu.
  Koliko vidim Cedi ne fali nista,gorile oko njega,dzipovi,zena vozi BMW-a a radnici na birou rada.

  • Mislite da bi Vučić dozvolio Raduloviću priliku da pokaže šta razuman, stručan i pošten može da uradi u Srbiji?

   Nema šanse, pa time bi sebi isekao drvo sa koga defecira po ovom društvu.

  • Stručan, pošten… Ili, pošten, stručan… Zaista, teško je odlučiti se šta je više… Možda ipak stručan? Intervju: dakle, Saša, vi biste otpustili tih (od strane Djb-procenjenih) 15 % viška? A, pa nije to tako jednostavno, znate, prvo dobar soc.program, pa šut karta… To je “pošteni” deo. A sad “stručni” : mi bismo svakoj nezaposlenoj porodici dali po 15 ‘iljadarki, plus po članu domaćinstva još po 5 ‘iljadarki… Sve skupa, kao soc pomoć – na poklon iz budžete, u proseku 25-30.000 din., negde i više… Kakav moćan “program” ! 90% tih viškova već su bednici (ne moralni, već materijalni) koji primaju mesečne plate od 20 – 30.000 din. I šta predlaže stručnjak za ekonomski prosperitet? Otpustim zaposlenog kome partokratija danas već daje 30 ‘iljadarki, najurim ga kući da baš totales ne radi – tad baš ama bukvalno – ništa , lupim mu potom pečat da je socijalac – socijalni slučaj, e – a onda ga pozovem na šelter – i? I šta mu dam da nosi kući, ali ovaj put kao pošteni nepartijac – socijalac?! Dam mu 30-es ‘iljadarki… Iz budžeta, ne iz dupeta… Brajko moj, kakav ekonomski napredak… Ma fakat furiozno, transparentno, stručno… Šalu na stanu, ljudi, gde je ovde zid plača, hitno??

  • Ako si slusao i citao neke od prethodnih intervjua pokreta videces da resenje nikako nije otpustanje sa te plate o kojoj pricas od 20.000-30.000 din, pa cisto preusmeravanje kompletne svote na socijalni program, vec usteda tog novca koji se daje za nerad. A sa druge strane mi vec imamo “socijalnu zastitu” u ovoj drzavi na koju se danas izdvaja oko 1,5 milijardu evra, samo sto novac u ovom haosu ne odlazi do onih ljudi kojima je socijalna pomoc potrebna, nego i tu postoje raznorazne malverzacije. Poenta je da se uvede red, pa da novac pocne da stize do porodica kojima socijala treba. Sve je ovo jako lako razumeti. Sto kaze Radulovic, zaista nema nikakve potrebe izmisljati toplu vodu, vec samo primeniti stvari koje funkcionisu u uredjenim zemljama. I jeste tako. Podji samo od svog kucnog budzeta, koliki god on bio, cinjenica je da moras staviti na papir stavke, sta i koliko, i onda se racionalno ponasati u skladu sa onim sto raspolazes ako hoces da izguras mesec. I to je citava poenta ove price. Zato su potrebne sistematizacije radnih mesta, zato je potreban popis imovine, zato je potrebna transparentnost, itd. jer uvodjenje reda smanjuje prostor za kradju, obmane i demagogiju. Jasno ko dan.

  • neka ti kralju neko objasni da 30.000 nije samo 30.000…da bi ti radio u opštini recimo negde i dobio platu od 30K za četovanje na FB i gledanje filmova na Youtube-u,to poslodavca košta 60.000 din…jer mora da plati porez na plate,doprinose; socijalno, penziono, zdravstveno, razne takse itd…

  • hajdemo malo sive ćelije na vežbanje… 30=30 , može? hajmo ponovo, 30=30. sad je jasnije? nije? 30 nije = 60. zašto? zato što se tih 30, od 60 , vrati budžet. jebiga, nauka… ali, to nije važno. važno je da onaj ko pojma nema kako napuniti budžet, raspucava fenomenalnu socijalnu pomoć i fenomenalan trošak. kada se neko raspucava populizmom, mora znati šta pije vodu, razdvojiti bajku od stvranosti, vučićev populizam – od sopstvenog populizma, te i jedan i drugi populizam ostaviti za kućnu upotrebu. saša je ovaj tekst povukao 01.07. odmah posle kritike, a sada ga vratio. neobično. mora da je pronašao formulu da 30 nije=30. ako je tako, odmah ide predlog za nobela…

  • jel neće možda tih 30.000 , koje se kao vrate u budžet a u stvari se preliju iz opštinskog budžeta neke opštine u republički budžet,da završe ko zna gde; recimo kao subvencija nekoj Juri ili Leoniju ?

 • Mala sugestija, stavite linkove u tekst, da budu kao reference, da se ljudi udube, i da se pokaze jasna razlika u odnosu na megalomanske izjave o 1264542 tunela, cm puta, investicijama.

  Primera radi, ono za rast, kazete nije – klik, aha, evo stvarno nije

 • Mnogi ljudi i ne pomišljaju da je moguće da je vlast korumpirana, nesposobna, lažljiva i štetočinska, a da je opozicija leglo ..reakcionara koji bi da upropaste zemlju radeći kao strani plaćenici”Od 1945te imamo ovu priču o vlasti i opoziciji. Za vreme JBT nikome nije padalo na pamet da osporava ovu tvrdnju. Oni malobrojni koji bi da se kritički odnose prema vlastima, bili bi lako ućutkani. Na razne načine.Milošević je , uz pomoć V. Šešelja, eksploatisao ovu tezu nazivajući opozicionare stranim plaćenicima kojima je jedino lični interes važan. Za razliku od vlasti koja radi isključivo u interesu naroda.Tako je i danas. Većina naroda nije shvatila da vlast mora da bude podložna kritici i da kritika korumpirane, nesposobne i bahate vlasti nije izdaja države i nacionalnih interesa već delatnost koja je u najboljem interesu naroda i države.

 • Kako je tužno kada vidiš da su bukvalno svi do poslednjeg uglavljeni u ovaj raspali sistem u našoj propaloj domovini…
  Mislim na novinarku Antonelu Rihu! I ona ima mesto opozicionog novinara i zaštitnika DS-a, i ona ima neko svoje mesto u čitavoj mašineriji. I takva njena uloga-kakva god da je nekome je potrebna, a i njoj odgovara jer joj sigurno plata nije trijes” “iljada nego jedno sto pedeset ( namerno sve slovima) pa stoga nemoj ni da pokušavamo da menjamo išta nego samo naučimo da se snalazimo u živom blatu! Nemoj da kažeš da tako ne treba nego uzvrati njegovim metodama. Jedino je problem što kada se batrgaš u živom blatu samo još dublje toneš! Ona ustvari i nije u živom blatu sa svojih jedno sto pedes” !iljada… Ja sam u blatu koji se borim da spojim kraj sa krajem… I meni ne smeta što Saša neće da odgovara na pitanja onih koji nisu mediji jer za njih nema odgovora! Ali njoj smeta!
  Svi su u nekim kombinacijama! UŽAS!!!!

 • Sasa Radulovic. Najveci antiradnicki zakonodavac. Cist neoliberal. Njegovom zakonu su samo Radovali najtvrdji neoliberali u zemlji-Libek, Aleksandra Jovanovic, Prokopijevic, Gligorov… Taj antiradnicki zakon bi nas vratio u Tursko ropstvo. Srecom Sasa Radulovic je smenjen. Covek koji vredja novinare tako uglednog i dobrog medija kao studio B ne zasluzuje da bude u skupstini. Covek koji radi za IRI i Americku ambasadu. Podrzava
  neprijatelje zemlje sa patkicom. Doar je sa Dverima jer ih vodi Jasmina Vujic koji spijun CIA i cilj joj je razbijanje srpske dijaspore. Bori sa partokratije a zeli u vladu sa najvecim partokratama u zemlji vracarskim DS-om. Radulovic je kaznjen disciplinski od agencije za stecaj sa 100000 dinara zbog
  namestanja zeni poslova. Hoce u vladu sa DSS one Sande koja podrzava antievropsku Marinu Le Pen. SNS je clanica evropskih narodnjaka znaci proevropska je partija. Proevropsko pokazuje otvaranje pogljavlja 23 i24. Zemlja ide napred ulazak u Evropu, poslovni potezi sa kinom, let za Njujork,
  fiskalna konsoldacija, hapsenje kriminalaca, osuda Miskovicu, resavanje pitanja ilegalnog oruzija, modernizacija vojske, povecanje plate prosvetarima,…..

  • Никола, иако сте потпуно СНС-бот, ништа нећете урадити на овом “форуму”.
   Ама баш ништа. Такви су Вам коментари.

  • Otvaranje poglavlja ne pokazuje nista. Turska otvara poglavlja vec 20 godina. Ovaj trudnicki napor da se otvori poglavlje 23. i 24 samo pokazuje koliko AV i njegovi nemaju pojma sta rade, ako im ovoliko napora treba da otvore nije mi jasno kako ce zatvoriti, jer posao tek krece otvaranjem. Klasican mediski spin tvog velikog Vucica. I u razvijenim drzavama nije strana koalicija politicki sukobljenih stranaka pogotovo ako postoje zajednicki ciljevi a postoje. Sto se tice tvog SNS kako li samo mozes objasniti njegovu koaliciju preko deset politickih stranaka svih mogucih usmerenja. Ako se ne varam i sa njima u koaliciji su stranke koje su antievropske ili pojma nemas sta ti vodja radi. Poslovni potezi sa Kinom ce da placa tvoje dete, moje nece sigurno, let preko okeana u 21. veku bas nije tehnoloski iskorak i ponos za zemlju, koje hapsenje kriminalaca? Pa oni su ih sve pustili, i samog Miskovica i druze moj vojska ne moze da se modernizuje sa 2 helihoptera i 3 camca sto radi tvoj veliki vodja. Lepo se ti njima zahvali za sendvic i sokic, kazi Dosta je bilo i pocni da razmisljas. Ako ne zbog sebe onda zbog svoje dece. Prijatno vece i laku noc, Nikola.

  • Radim od 10 do 10 za 35000,Lecim se kod privatnika,zato sto su mi holter zakazali za 60 meseci.Porez za kucu sa 1500 ode na 5500.Kanalizaciju krenuli,dosli SNS stala,dobili decije igraliste.Mama prima 22000 penziju a samo racuni 13000.
   Bajatovic 20000 e mesecno,u EPS 600 direktora.Skupstina na prevoz 126.000.000.Sto se nisu odrekli pausala od 30000,kad imaju duplu prosecnu(laznu) platu?
   Zgadili su mi se svi.
   Sasa menjaj nesto!!!!

 • Čitajući intervju sa Sašom Radulovićem zaključio sam da se potpuno slažem sa njegovim stavovima, toliko da moram ponovo da se preispitam da li je sve tako. U više navrata sam proveravao neke njegove navode i nisam nijednom uspeo da pronađem nelogičnosti ili nešto što bi me navelo na pomisao da nešto prikriva,krije ili govori neistinu. Sa druge strane, često, kada sam proverio neki navod aktuelnog premijera utvrdio sam da ne govori istinu, daje lažne podatke,jednom rečju obmanjuje javnost.Svakodnevno se susrećem sa puno poštenih i moralnih ljudi koji su opet vidim podržali njegov izbor. Ja ne vidim nijedan razlog za to, osim možda činjenice da poštuju onog ko je na vlasti i da ne vide alternativu,a sve pod parolom svi političari su isti.Često sam argumentima pokazivao i dokazivao kako je AV opet izneo neistinu u nekom nastupu, kako je selektivno izneo podatke, kako je opet pokazao svoje pravo, radikalsko lice, ali sve je to imalo kratkotrajni efekat. Često objašnjenje je bilo da je nekad grešio, da se pokajao , praznao svoju grešku, da jako pun o radi, pokušava da uradi nešto za Srbiju i sl. Onda u jednom trenutku sam prestao da polemišem i objašnjavam, jednostavno moj jedini komentar je postao OPET LAŽE. Nakon više puta izrečenih reči OPET LAŽE primetio sam da to ima više efekta na te iste ljude nego sve ranije.Podseti me to na onu GOTOV JE, dve reči a sve si rekao.Zato ću i ubuduće na svaki komentar o nekoj njegovoj izjavi gde vrši manipulaciju jednostavno reči OPET LAŽE, verujte da ima više efekta, ne moraš ništa da objašnjavaš a sve si rekao.

  • Врло занимљиво размишљање. Ја бих да пробам са тим “ОПЕТ ЛАЖЕ”.
   Можда изврши некакав утицај, донесе неку промену…
   Хвала на предлогу! 🙂

  • @ Milovan

   Pravilan pristup – preispitivati i ono što kaže Radulović, čovek koga podržavamo.
   Veoma je važno da se i njegovo i uopšte DJB mišljenje i stavovi neprekidno preispituju i da oni toga budu svesni (u to nisam baš siguran).
   I kad se primeti da su negde zastranili – kritika.

   Što se tiče ubeđivanja neistomišljenika, DIREKTNA KONFRONTACIJA NE DAJE REZULTATE.
   (obratite pažnju na nesrećnog Nikolu koji ovde postavlja komentare – kakav mu je efekat?)

   Kad ljudi jednom nešto izgovore, odnosno verbalno zauzmu neki stav, skloni su da ga brane po svaku cenu.
   Šta god da im kažete, oni o tome neće kritički razmišljati i vagati, već će dok vi govorite pokušavati da smisle kontra-argumente.
   Zapravo vas neće ni slušati.

   Pogotovo žučne rasprave i svađe daju sasvim suprotne rezultate. Ja nikad nisam pristustvovao ili učestvovao u svađi u kojoj je jedna strana dobrovoljno popustila i priznala da je druga u pravu.

   Ako ovaj vaš kratki komentar (“opet laže”) daje rezultate slobodno ga koristite.

   Ako pak primetitie da ne daje baš uvek rezultate, možda možete malo da promenite pristup.
   Možete recimo da se malo potrudite da razumete ljude koje želite da preobratite. Pokušajte da kroz razgovor, serijom pitanja saznate koji su njihovi stvarni motivi zbog kojih podržavaju SNS i Vučića.
   Neko nema dovoljno informacija i sluša samo vesti na Pinku. Neko drugi se plaši da će biti gore ako ode Vučić. Nekome se Vučić jednostavno sviđa. Neko smatra da je mnogo pametan is posoban. Videćete, ima raznih stvari i ljudi sasvim iskreno veruju u to.
   Dakle u početnoj fazi treba da ih razumete.
   Samo ih ispitujte, ali BEZ UBEĐIVANJA.
   I dozvolite sebi da zaista čujete šta oni misle i šta ih navodi na takvo mišljenje. Pogrešno je kad mi sami zaključujemo kako neko drugi misli.

   Kad saznate koji su njihovi motivi i uverenja i KAD STE ZADOBILI NJIHOVO POVERENJE (da ne osete da ih ugrožavate) tek onda možete lagano da uvodite svoje argumente i logiku, kojima ćete da poljuljate njihova uverenja.
   Znači lagano, možda kroz seriju sugestivnih pitanja ili još bolje metafora.

   Ovde se radi prosto o tehnici komunikacije. Nekome je to prirodno, i ti ljudi su “rođeni” ubeđivači i prodavci. Mi kojima to nije urođeno moramo malo da se pripremimo, smišljamo unapred pitanje, argumente i sl.
   Ali suštinski je važno da se i neistomišljenicima pristupi s poštovanjem i razumevanjem, čak i ako se ne slažemo s njihovim stavovima.

 • Kada vam SNS poslanici dobacuju za vreme izlaganja, treba vasi poslanici istog trenutka da negduduju upuicvanjem povika tim SNS poslanicima (mora kulturno, inteligentno i odlucno, ali u sistini: Ucuti majmune). To ce poklopiti SNS negodovače, a ako se rasplamska u medjusobno prepucavanje, natereace predsednika skupstine da intervenise i trazi tisinu od obe strane. Ne moze se ocekivati da ce traziti da samo jedna strana ucuti.