Интервју Скупштина

Јасмина Николић: Доследност нам је важнија од функције

jasmina-nikolicКада владајућа већина одлучи да буде истински парламентарна, гласаће за кандидата за потпредседника Скупштине Србије из покрета “Доста је било”.

То ће учинити због броја наших освојених гласова, јер ми као четврта највећа посланичка група свакако имамо право на једног од шест потпредседничких места. То не би била услуга нама, нити чин добре воље. Доследност нам је далеко важнија од функције. Али ништа више није до нас. Гласове смо освојили, кандидата за потпредседника имамо. Ми свакако трчимо маратон – каже у разговору за Данас Јасмина Николић, несуђени потпредседник Скупштине Србије и генерална секретарка покрета “Доста је било”, одговарајући на став шефа посланичке групе напредњака Александра Мартиновића да СНС нема намере да уступи потпредседничко место ДЈБ.

Због чега је ДЈБ одбила могућност да има свог потпредседника и гласа за вас као потпредседника парламента, а сада инсистира на том потпредседничком месту?

– Посланици ДЈБ су гласали против предлога да се број потпредседника повећа са шест на седам, јер се од почетка с тим предлогом нису слагали, без обзира на то што је један од кандидата био и кандидат ДЈБ. Владајућа већина предложила је повећање броја потпредседника из властитих интереса. С једне стране, да задовољи потребе коалиционих партнера ПУПС и СДПС, а с друге, да учини “услугу” ДЈБ и ДС на коју би касније, по потреби, могла да се позива. Иницијални предлог ДЈБ био је да број остане исти, а да се једно потпредседничко место ускрати некој од мањих посланичких група. Тај предлог није усвојен. И пошто нисмо гласали за њихов предлог да буде седам потпредседника, онда су искључили нашег кандидата и тиме уцену учинили очигледном. Не видим како бисмо могли пристати на то да елементарно поштовање воље грађана Србије владајућа већина преиначи у услугу. Сигурна сам да наши гласачи и симпатизери добро разумеју и цене нашу принципијелност.

Напредњак Владимир Ђукановић, алудирајући на одлуке ваше странке, каже да најгоре прођу удаваче које се нећкају и да верује да ћете ако наставите са сличним понашањем, парламент видети само на разгледници?

– Деградирајуће генерализације и рогобатне метафоре не могу да надоместе аргументе. Нажалост представници власти деградирају друштво, а неретко почивају на деградацији институција и жена, као у овом случају. Што је мање аргумената, више је општих места, вечних истина, замена теза, увреда… Ми у Народну скупштину враћамо пристојно понашање. Чињеница је да је сада скупштина наш “дом”, у ком се налазимо захваљујући 227.626 гласова грађана Србије. Они на парламент гледају кроз нас, јер смо њихови посланици, у правом значењу те речи. Верујем да ће нам наша црвена линија политике донети велики број одлучних гласова захваљујући којима ће људи у Србији с поносом гледати на скупштину.

Захтевате и да ДЈБ адекватно буде представљен у скупштинским одборима. Да ли вам је уопште нуђено да имате председника или заменика одбора?

– ДЈБ пак не председава нити једним одбором нити има заменика председника. Нисмо позвани на консултације. Нису нам понудили ниједно место председника или заменика председника одбора. Игнорисање је једна од стратегија која већ није уродила плодом. Ми ћемо наставити да постојимо и радимо. Показали смо да имамо стрпљења. С друге стране, процес бирања председника и заменика председника одбора био је потпуно нетранспарентан, а седнице одбора су биле неприпремљене и кампањске, фарсичне. За кандидате се гласало а да предлагачи нису доставили ни њихове биографије. То није чин поштовања грађана Србије и зато смо покренули иницијативу да са осталим посланицима опозиције доведемо у питање такво поступање. Чекамо одговор. Тачно је да ДЈБ има чланове и заменике чланова у свим одборима, али пре свега зато што је довољно велика посланичка група. Мање посланичке групе немају такву заступљеност. У питању су веома важна радна тела Скупштине на којима се разговара о законима и о контроли рада извршне власти и институција.

И власт и опозиција вам на неки начин замерају да нисте изучили Пословник о раду и да одатле долазе несугласице око неких до сада протоколарних ствари.

– Пословника се придржавамо ригидно, што не значи да пословник нема мањкавости. Напротив. Када пак предлажемо или тражимо нешто што није по пословнику, то тако и назначимо. Пословник на пример не предвиђа како ће владајућа већина распоредити потпредседничка места или места председника одбора. То не значи да треба да се понаша недемократски и да не поштује изборне резултате.

Да ли ћете покренути иницијативу да се тај пословник, за кога тврдите да је накарадан, промени и да ли ћете тражити за то помоћ опозиције?

– Управо радимо на томе. Пословник је написан тако да се онемогући опозиција и парламентарна контрола извршне власти. ДС га је писао док је имао већину, СНС га је тада као опозиција нападао, док сада, када већ четврту годину има већину, не покреће поступак промене пословника. Управо зато јер је написан тако да одговара владајућој већини.

Бојкотовали сте и семинар за посланике почетнике. Због чега?

– Зато што је он послужио таблоидима да деградирају посланике и да их прикажу као нераднике који се брчкају на рачун грађана Србије. С друге стране, такав семинар је могао бити одржан и у самој скупштини без непотребних додатних трошкова.

О чему сте разговарали са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером. Да ли сте га упознали са проблемима са којима сте се сусрели на самом старту рада парламента?

– Изнели смо озбиљне замерке на политику Европске комисије у Србији и игнорисање основних демократских вредности зарад краткорочних интереса, указали смо и на разградњу свих институција у Србији, на слободу медија и владавину права.

Јесте ли навели и да је мандатар за састав нове владе опседнут Сашом Радуловићем, лидером ДЈБ? Зашто мислите да је опседнут њиме?

– Покрет “Доста је било” остварио је веома добар изборни резултат и постао парламентарна опозициона политичка организација која завређује озбиљну пажњу како позиције, тако и опозиције.

Прошла су два месеца од проглашења изборних резултата, а Србија није добила нову владу. Шта је по вама по среди свађа унутар коалиције, притисци са Запада и Истока, или нешто треће?

– Изборни резултат коалиције око СНС лошији је у односу на претходне изборе. СНС је освојио 27 посланичких места мање него што је имао, и самостално више нема већину, односно зависи од коалиционих партнера. То сигурно утиче на одлуке у вези са кадровским решењима. Не бих знала до које мере и да ли уопште спољнополитички или унутарстраначки фактори, или евентуални притисци утичу на чињенично одлагање формирања владе. Посланици ДЈБ се увелико спремају за седницу Народне скупштине на којој ће мандатар изнети свој експозе и предложити Владу.


Брчкање у мору

Будући премијер каже: биће владе – кад је буде. Тврди и да га опозиција пожурује како би могла да се брчка у мору.

– Прича о брчкању у мору народних посланика само је још једна смишљено деградирајућа слика декадентног друштва и његових институција с циљем величања једног човека. Чињеница је пак да се Народна скупштина распушта ако у року од 90 дана од дана конституисања не изабере Владу. Тај рок истиче почетком септембра. Мандатар је тога свакако свестан.

Ми медије не контролишемо

Залажете се за слободу медија, а сами бојкотујете поједине медије, попут Студија Б и Пинка?

– С обзиром да се суштински залажемо за слободу медија, наша одлука је да не одговарамо на питања режимских таблоида, јер су неслободни и раде искључиво у функцији пропаганде. Онима који се баве преношењем информација увек радо одговарамо. Ми медије не контролишемо.

Извор: Данас

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • “деградирајућа слика декадентног друштва и његових институција”
    На историјској позорниоци управо је чин, отуђење јединке. трансформација друштвеног бића у потрошачког зависника, пораст примитивне културне похлепе, агресије, неконтролисаног хедонизма и растућег очаја, губљење животног смисла у вредности људског постојања:
    О овим проблемима друштва тешко је наћи интелигентну расправу, сведоци смо да број релогиозних јединки расте не у виду интуитивног сазревања, већ уз разлога очајања, а такво религиозно сазревање не рађа љубав већ срџбу.
    Само отворена културна заједница која охрабрује критичко мишљење и јача индивидуалне слободе јединке чије сазревање даје стабилну и здраву личност је сигуран пут у будућност.

  • Kada “ugledam” Jasminu, ne mogu da izgovorim ništa… Ponestaje teksta… Obožavam i da je slušam, iako ne razumem ništa… Žao mi je što nije potpredsednik Skupštine, jer bi je tada više bilo… Eh, moj Saša (i kako već ide pesma…)… Kada se zapuca mudrolijom. “principijelnošću” po nečemu i ne tako bitnom… 6 potpredsedničkih mesta… A što ne 5? Ili 8? Ma 4. Zapravo, zašto ne dati pravo svakoj političkoj opciji, koaliciji, koja je ušla u parlament, da ima svog prestavnika u vrhu ove institucije. 7 – je taj broj. 7 lista je ušlo. Nezadovoljstvo, tačnije, tu “principijelnost” je trebalo usmeriti ne na broj, jer on je dobar – već na sastav! Da svaka lista koja je voljom naroda u parlamentu – ima svoje mesto. Omanuli ste. Razlog za ovakav vaš stav je pomalo amaterski, zar ne… No, Jasmina… Jasminu za predsednika, a ne starog profu… Pa da vidimo ko ima lepšu i pametniju predsednicu u svet.

    • Igore, 6 je 6 i nije ni 7 ni 5. SNS manipulise a ti da si poslanik DJB bi odmah naseo na provokaciju.

    • Bogatstvo srpskog jezika se ogleda i u tome što jedna te ista rečenica, pojam, značenje – ima, izgleda po nekima, neslućen broj doživljaja… Kada na snimku Radulović (KRISTALNO JASNO) kaže – ok, može sedam potpredsednika (DAKLE – SLAŽE SE) , može koliko hoćete, ali tad treba to, to i to (doduše, pod nekim uslovima, ali opet – SLAŽE SE ZA 7), a potom u intervjuu Jasmina kaže – “mi nismo pristajali i nismo se slagali sa 7, već samo na 6” – ma šta da je osnov, ma koja pozadina i igranka Sns-a bila – pojavili se se ne disonantni tonovi u Djb-u, već dve istine – od kojih jedna – to nije.

  • Do sada je pitanje formiranja vlade i reakcija DJB na program SNS koji tom prilikom treba da se prikaže (tzv “ekspoze”) bilo prioritet političkog delovanja DJB.
    Sada posle otvaranja poglavlja 23 i 24 za pridruživanje Srbije EU taj prioritet se znatno proširuje i postaje ne više tačka političke borbe već ceo front.
    Zašto?
    Zato što su otvaranjem poglavlja 23 SNS-ovci otvorili za njih Pandorinu kutiju. Treba da pokažu i dokažu EU ne samo napredak već da nešto konkretno živi u sledećim oblastima:
    Izgradnja efikasne pravne države.
    Depolitizacija institucija i sprečavanje zloupotrebe političkog uticaja sa
    Borba protiv korupcije sa merama prevencije poput sprečavanja sukoba interesa, finansiranja političkih partija, postupak javnih nabavki i
    zloupotreba poltičkog uticaja
    Stvoranje nepristrasnih, efikasnihe i odgovornih institucija.
    Stvaranjea nezavisnog i efikasnog pravosuđa
    Omogućavanje višeg nivoa zaštite ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja ili okupljanja,
    Reforma javne uprave u kojoj je izražen problem politizacije, odnosno postavljenja državnih službenika kroz kanale političkih stranaka.
    Nezavisnosti i slobode medija.
    Za razliku od drugih poglavlja ovde nije uopšte značajno brojanje usvojenih zakona, strategija i akcionih planova.
    Zašto je to važno za DJB?
    1. zato što napred pomenuti spisak kao da je prepisan program od 20 tačaka.
    2. zato što je politika DJB da prvo trebamo iznutra demokratski da ojačamo jer samo tako možemo da štitimo svoje interese u opštenju sa spoljnim svetom (EU, SAD, Rusija, Kina, Indija, arapski svet)

    • Ovo je tačno
      “prvo trebamo iznutra demokratski da ojačamo jer samo tako možemo da štitimo svoje interese u opštenju sa spoljnim svetom”
      a da li je moguće?
      Destruktivna komponenta nezadovoljnih grđana izražena u agresivnosti ukazuju na činjenicu da je sveprisutni sistem prinude u našem ekonomski nekontrolisanom društvu doveo do pucanja oblika društvene integracije koji je bio demokratski pokušaj reforme, odnosno tranzicije, unutar države.
      To za posledicu ima da se oslobađaju regresivni oblici ponašanja.
      Taj negativan efekat je očigledan i u okruženju. Mesto da se stvari stišavaju kako vreme prolazi one poprimaju svakim danom sve više
      protivurečnosti.

    • Gordana, oko Jasmine se ne šalim. Često mi dodje da kada pročitam neke od uvodnih tema, tekstova – zaplačem, ali onda okrenem na šalu. Ovde to nije slučaj, ne mislim na tekst, već na Jasminu. Ističem svog kandidata – kao protiv kandidata nekom starijem profi sa 307, pardon, 317 objavljenih nekih radova iz nečega. Jasmina je elokventna, govri par jezika, priča za 100, a izledaaa brrrr. I, da, pametna je, u najproduktivnijim godinama, ume da misli, da povladuje isto kiliko i da napada. Ma, savršena je. Pogledajte čiča Tomu. Da li bi ona mogla da obavlja njegov (sadašnji) posao, da hendluje postojeći nivo ingrencija? Potpuno. Gurati preformiranog, polupotrošenog profu za opšteg, zajedničkog kandidata je – pucanj u prazno. Oni koji polaze od te kandidature, ističu stotine objavljenih njegovih uskostručnih radova. Sigurno ih čita i Obama i Putin, kolenca im klecaju od takve veličine, pa je on zato i sjajan kandidat, ističu. Ja bih, ipak – Jasminu. Ne znam da li ova dvojica (ali i kineski predsednik) čitaju uskostručne radove staroga profe, ali znam da bi Jasmininu sliku nosili u novčaniku… I čekali susret na vrhu…

    • Predsednica/predsedsednik mora da budu osobe koje su u braku i koje su se ostvarile kroz roditeljstvo. To je osnovni uslov u svim ozbiljnim zemljama, potreban uslov, normalno ne i dovoljan.

  • Principijelnost treba poištovati i to je na mestu. Međutim, principijelnost u ovom slučaju je u sredstvima informisanja prikazano kao zakeranje i kritizerstvo DJB-a. Ispada da je DJB samo kritičar. a nigde se ne pokazuje kao kooperativan partner. Dobro je što je ovaj tekst objavljen kako bi se šira javnost upoznala sa detaljima. Iz mog ugla, čini mi se i da nije tako važno koliko Skupština ima potpredsednika i ne znam kojim je aktom to definisano. Nije mi jasno ni zašto SNS od svoje kvote potpredsedničkih mesta ne bi ustupio jedno svojim koalicionim partnerima, već hoće da proširi broj potpredsedničkih mesta i to tumači kao ustupak DJB-u. Ako imaju većini neka izglasaju na prvoj sednici povećanje broja potpredsedničkih mesta i stvar je rešena. Ako za to postoje ograničenja, idemo redom po broju mandata u Skupštini pa ko dobije potpredsedničko mesto dobije ko ne dobije – nikom ništa.

    • clan 14 poslovnika,presednica P.predlaze broj i sastav potpresednika P. dogovoreno je sa s.p.klubova 7 potpresednika.Nigde ne pise da mora da bude 6 potpresednika P.
      Po nacinu kako je obavljeno glasanje,prozivkom,
      Aleksic Miroslav SDS ostali za Jasmina Nikolic protiv
      Antic Aleksandar SPS —“”—- Jasmina Nikoli ne glasa
      Aresnijevic Konstantin PUPS-“”— ——–“”———– ne glasa
      Arsic Veroljub SNS ————-“”——————— ne glasa

      Onda su poslanici DJB napustili veliku salu Skupstine.

  • Sto se Jasmina lazno predstavlja kao profesor, predavac kada je samo lektor Filoloskog fakulteta?
    Deljenje medija na ovake i onake je sramota. Treba odgovarati medijima sa kim se ne slazemo.
    PiNK je vrlo demokratski medij. U predizbornoj kampanja bili su predstavnici Trece Srbiji, SNS, Levice, SDS, DS< DVERI,DSS,Pokreta Socijalisti, Istocne Alternative,SRS,Zavetnika… Vodile su se dobre i zanimljive diskusije!

  • Извините али морате да се помирите са чињеницом да сте игру *избор потпредседника* изгубили. Не знам шта би се догађало да Мартиновић није рекао „да Вам је учињено“, али рекао је, и то је истина. То што Ви тврдите да сте били против 7 потпредседничких места једноставно није истина. Ту причу продајете само када нема ко да одговори, па тако та прича Александра Стефановића на КТВ, код Верице Радете није прошла, а Верици је у позадини одобравала и Александра Јерков. Међутим постоји и интересантнија ситуација. Обраћање Саше Радуловића на првој седници Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања. Ту седе људи који знају истину и не могу да се фолирају. И ту Саша Радуловић прича једну другачију причу која је веома блиска истини. Обратити пажњу на првих 38 секунди видеа: https://www.youtube.com/watch?v=G0Fb5k7FA_U
    После тога, господин Саша проба да нам каже да оно што смо чули, уствари није то. По систему „ваљда више верујеш речима твога Цоке, него својим очима“. Да помогнем, ево и транскрипта првих 38 секунди:
    **** Само да појасним ово што сте казали око договора.
    Пошто пословник је предвиђао да скупштина има 6 потпредседника и ми смо сматрали да, заједно са *Демократском странком*, да покрету *Доста је било* и Демократској странци припада по једно потпредседничко место у, овај, духу парламентарне сарадње позиције и опозиције.
    Пошто је Српска напредна странка хтела да има два потпредседничка места и да још два потпредседничка места да ПУПС-у и Расимовој странци, ми смо казали да то може, али мора да предложи да се повећа број потпредседника.
    Е сад и такав договор је и направљен. ****
    Прво да констатујемо да је тражење два потпредседничка места за СНС лапсус. Тражили су за себе једно плус два за ПУПС и Расима.
    Пристали сте уз услов да предложе повећање броја потпредседника и они су тај предлог прихватили. Ако је неко прихватио Ваш услов, а није морао, то се по мом схватању зове учињена услуга.
    Једна ствар треба да Вам буде јасна, а то је да посланичкој групи не припада потпредседничко место, већ право да предлаже кандидата. СНС је могла да предложи и Зукорлића, који не припада ни једној посланичкој групи.
    Ако Ви тврдите да Вама као четвртој групи са 16 посланика припада потпредседничко место, колико припада СНС-у са 98 посланика,или шест пута више од Вас. Зато се договара, а договор се увек користи за добијање политичких поена. Тога сте требали да будете свесни, као што је тога била свесна много искуснија ДС и није ни на који начин показала неко своје незадовољство.
    Значи постојало је више могућности, а све по пословнику:
    1. Договор о повећању броја потпредседника чиме се чини услуга и Вама и ДС-у.
    2. Остаје шест потпредседника, а Ви и ДС се договорите.
    3. Остаје шест потпредседника, а Ви и ДС предложите кандидате, па ће скупштина изгласати шест.
    4. Остаје шест потпредседника, а број потпредседника се одређује по Донтовом систему. Мислим да у том случају СНС има четири потпредседника, СПС и СРС по једног.
    5. Остаје шест потпредседника, а број кандидата је већи од седам, а скупштина ће изгласати шест.
    Варијанта у којој СНС одустаје од кандидата ПУПС-а или Расима, не постоји.

    • Gospodine, potpuno je jasno da se vi razumete u matematiku ali da se ne razumete u parlamentarizam, kakav bi trebalo da bude u demokratskim društvima a ni u tradiciju dobre prakse. Ako ćete svoje zaključke da zasnivate na pretpostavkama u koje nas već godinama ubeđuju oni koji su na vlasti i kojima te pretpostavke odgovaraju, onda ste beznadežan slučaj i politika koju vodi DJB vam nikada neće biti ni jasna ni bliska. A što se tiče DS-a, oni jesu iskusniji, tu ste u pravu, ali u taljenju i dilovanju. To mi nećemo.

    • AUUU, sad ne valja… Uh, pogledao sam snimak – Radulović je bio eksplicitan – saglasni smo da Sns poveća broj poslaničkih mesta na 7! Ali – nismo saglasni da je to zbog nas, već zbog njih! Time mi je opet urušio Jasmin, i sad njen tekst gubi uporište u istini, jer ona kaže – Djb je pošten i principijelan, funkcija nije bitna – ekspicitno smo protiv povećanja umesto 6 na 7! Uhhh… Ima još gafova (hajde da to tako nazovemo) Jasmin. Recimo na konvenciji Djb u Novom Sadu, koju svakako treba pogledati na You Tube (zbog Pavlovića, još više zbog Saše, ponajviše – zbog Srbije). Ja bih taj snimak i u dnevnik… Istopilo bi se onih 1, 8 M glasova posle dva,tri ponavljanja snimka… No, ko lagi oko potpredsedničkih mesta? Saša, budi džentlmen, samo Jaca da ne propadne…

    • Замолио бих за линк. Нешто ми не иде од руке проналажење истог. Хвала.

    • samo ukucate na ju tjubu : dosta je bilo novi sad, i odmah izbaci tu tribinu (od pre tri meseca)…

    • @ čika Aca

      Nisam siguran da li sam dobro razumeo šta kaže Radulović: oni su se izgleda SLOŽILI s tim da se poveća broj potpredsedničkih mesta na 7, ali je problem ispao zbog toga što je SNS to predstavio kao ustupak DJB-u ???
      Znači problem je u interpretaciji tog dogovora od strane SNS? I zbog toga je DJB odbio da učestvuje?

      Jasmina kaže: “Посланици ДЈБ су гласали против предлога да се број потпредседника повећа са шест на седам, јер се од почетка с тим предлогом нису слагали”

      ???????

    • Oče Makarije… Moj predsednički kandidat – Džasmin, kaže: fuj, mi smo principjelni, nikada nismo i nećemo pristati na 6! Njen predsednik (g.din Saša) na sednici odbora kaže: ok, mi pristajemo na 7 – ali ne sa navedenim razlogom da je to zbog nas, već da je to zbog potrebe Sns-a – a protiv čega – mi Djb, nemamo ništa protiv, al pod uslovom da se zna ko to želi 7… I tad smo onda mi u Djb za, nema nikakvih problema… Elem, ima problema – predsednik Djb u klin, potpredsednik Djb – u poču. Biram ploču.

    • Нисте баш сасвим добро разумели.
      * Пошто је Српска напредна странка хтела да има два потпредседничка места и да још два потпредседничка места да ПУПС-у и Расимовој странци, ми смо казали да то може, али мора да предложи да се повећа број потпредседника.*
      ДЈБ и ДС пристају да ПУПС и Расим имају потпредседничка места (*ми смо казали да то може*), али траже да СНС предложи повећање броја потпредседника (*али мора да предложи да се повећа број потпредседника*). Другим речима, ДЈБ и ДС су тражили од СНС-а повећање места на 7.
      Не знам да ли сте гледали скупштину. Опозиција је користила сваку прилику за препуцавање са СНС-ом. Било је речи и о Мортадели и клемпавим ушима и још гомили глупости и баљезгарија. Да је Мартиновић неистинито интерпретирао договор, зар не мислите да би то била права прилика да га у скупштини растргну за изношење неистине. На том састанку, на коме су договарани потпредседници, били су присутни: Радуловић, Шешељ, Обрадовић, Санда, Чеда, Чанак, Пајтић и Ђуришић и нико није реч рекао против Мартиновићеве изјаве. Наравно, нико не очекује да би они бранили ДЈБ, али би искористили прилику да попљују Мартиновића због своје личне промоције и политичке користи. На ДЈБ-ову жалост говорио је истину.

    • Cika Aco,
      Pogledajte i snimak glasanja za 7 potpresednika,pre pauze,ni poslanicima DJB nije bilo jasno,neki su glasali za neki ptotiv,onda se desila “greska” sa karticama,opet je jedan poslanik DJB glaso za a 12 protiv.
      Kad je pocelo glasanje prozivkom,Aleksic Miroslav iz Tadiceve stranke je glaso protiv Jasmine,onda su poslanici DJB napustili sednicu.
      Pricu o poklonu SNS opoziciji nije pokrenuo u pocetku DJB vec neko drugi iz opozicije.

    • Saša i Jasmina pričaju jednu te istu stvar, šta je ljudi svima vama? Dakle, pristaju na 7 ali NE ako se to predstavi kao ustupak opoziciji. S druge strane, traže da bude 6, ali da se SNS odrekne jednog, odnosno da ne pravi ustupke svojim koalciionim partnerima. Ne znam šta tu nije jasno, pobogu.

  • Bravo gospođo! Jako divno govorite!
    A što se tiče te nesrećne SNS metafore o udavačama, samo ću reći da je SNS i okružen upravo samo sa takvima u koaliciji i po raznim upravama… Sve travke na vetru…

  • нн
    У праву сте да се током гласања (и првог и другог)дешавало нешто чудно. Шта се догађало уопште не желим да тумачим и анализирам. Прихватам да, једноставно, не знам. Али знам да је ДЈБ после свега изјављивао, да су гласали против 7 потпредседника.
    Салу су напустили после гласања Алексић Мирослава, Антић Александра, Арсеновић Константина и Арсић Верољуба који су сви гласали против.
    Никад нисам тврдио да је ДЈБ покренуо причу о поклону. Причу о поклону је покренуо Александар Мартиновић хвалећи се како су толерантни и демократе и како су учинили ДС- и ДЈБ-у.

  • Slušaj ovamo,ovo je naš slučaj:

    -Dakle,što nam je društvo gluplje il, bolje rečeno, uspešnije zaglupljeno, istovremeno je “naprednije”.Jel da?
    Ko ne veruje u ovo nek konsultuje mandatara?
    – Zašto srpski političari već 26 god, čine sve da iz Srbije oteraju sve one koji se osmele da misle svojom glavom?
    Takve nije moguće lagati.

  • “Изнели смо озбиљне замерке на политику Европске комисије у Србији и игнорисање основних демократских вредности зарад краткорочних интереса..”

    Odlično opisan način rada Evropske komisije.