Intervju Skupština

Jasmina Nikolić: Doslednost nam je važnija od funkcije

jasmina-nikolicKada vladajuća većina odluči da bude istinski parlamentarna, glasaće za kandidata za potpredsednika Skupštine Srbije iz pokreta “Dosta je bilo”.

To će učiniti zbog broja naših osvojenih glasova, jer mi kao četvrta najveća poslanička grupa svakako imamo pravo na jednog od šest potpredsedničkih mesta. To ne bi bila usluga nama, niti čin dobre volje. Doslednost nam je daleko važnija od funkcije. Ali ništa više nije do nas. Glasove smo osvojili, kandidata za potpredsednika imamo. Mi svakako trčimo maraton – kaže u razgovoru za Danas Jasmina Nikolić, nesuđeni potpredsednik Skupštine Srbije i generalna sekretarka pokreta “Dosta je bilo”, odgovarajući na stav šefa poslaničke grupe naprednjaka Aleksandra Martinovića da SNS nema namere da ustupi potpredsedničko mesto DJB.

Zbog čega je DJB odbila mogućnost da ima svog potpredsednika i glasa za vas kao potpredsednika parlamenta, a sada insistira na tom potpredsedničkom mestu?

– Poslanici DJB su glasali protiv predloga da se broj potpredsednika poveća sa šest na sedam, jer se od početka s tim predlogom nisu slagali, bez obzira na to što je jedan od kandidata bio i kandidat DJB. Vladajuća većina predložila je povećanje broja potpredsednika iz vlastitih interesa. S jedne strane, da zadovolji potrebe koalicionih partnera PUPS i SDPS, a s druge, da učini “uslugu” DJB i DS na koju bi kasnije, po potrebi, mogla da se poziva. Inicijalni predlog DJB bio je da broj ostane isti, a da se jedno potpredsedničko mesto uskrati nekoj od manjih poslaničkih grupa. Taj predlog nije usvojen. I pošto nismo glasali za njihov predlog da bude sedam potpredsednika, onda su isključili našeg kandidata i time ucenu učinili očiglednom. Ne vidim kako bismo mogli pristati na to da elementarno poštovanje volje građana Srbije vladajuća većina preinači u uslugu. Sigurna sam da naši glasači i simpatizeri dobro razumeju i cene našu principijelnost.

Naprednjak Vladimir Đukanović, aludirajući na odluke vaše stranke, kaže da najgore prođu udavače koje se nećkaju i da veruje da ćete ako nastavite sa sličnim ponašanjem, parlament videti samo na razglednici?

– Degradirajuće generalizacije i rogobatne metafore ne mogu da nadomeste argumente. Nažalost predstavnici vlasti degradiraju društvo, a neretko počivaju na degradaciji institucija i žena, kao u ovom slučaju. Što je manje argumenata, više je opštih mesta, večnih istina, zamena teza, uvreda… Mi u Narodnu skupštinu vraćamo pristojno ponašanje. Činjenica je da je sada skupština naš “dom”, u kom se nalazimo zahvaljujući 227.626 glasova građana Srbije. Oni na parlament gledaju kroz nas, jer smo njihovi poslanici, u pravom značenju te reči. Verujem da će nam naša crvena linija politike doneti veliki broj odlučnih glasova zahvaljujući kojima će ljudi u Srbiji s ponosom gledati na skupštinu.

Zahtevate i da DJB adekvatno bude predstavljen u skupštinskim odborima. Da li vam je uopšte nuđeno da imate predsednika ili zamenika odbora?

– DJB pak ne predsedava niti jednim odborom niti ima zamenika predsednika. Nismo pozvani na konsultacije. Nisu nam ponudili nijedno mesto predsednika ili zamenika predsednika odbora. Ignorisanje je jedna od strategija koja već nije urodila plodom. Mi ćemo nastaviti da postojimo i radimo. Pokazali smo da imamo strpljenja. S druge strane, proces biranja predsednika i zamenika predsednika odbora bio je potpuno netransparentan, a sednice odbora su bile nepripremljene i kampanjske, farsične. Za kandidate se glasalo a da predlagači nisu dostavili ni njihove biografije. To nije čin poštovanja građana Srbije i zato smo pokrenuli inicijativu da sa ostalim poslanicima opozicije dovedemo u pitanje takvo postupanje. Čekamo odgovor. Tačno je da DJB ima članove i zamenike članova u svim odborima, ali pre svega zato što je dovoljno velika poslanička grupa. Manje poslaničke grupe nemaju takvu zastupljenost. U pitanju su veoma važna radna tela Skupštine na kojima se razgovara o zakonima i o kontroli rada izvršne vlasti i institucija.

I vlast i opozicija vam na neki način zameraju da niste izučili Poslovnik o radu i da odatle dolaze nesuglasice oko nekih do sada protokolarnih stvari.

– Poslovnika se pridržavamo rigidno, što ne znači da poslovnik nema manjkavosti. Naprotiv. Kada pak predlažemo ili tražimo nešto što nije po poslovniku, to tako i naznačimo. Poslovnik na primer ne predviđa kako će vladajuća većina rasporediti potpredsednička mesta ili mesta predsednika odbora. To ne znači da treba da se ponaša nedemokratski i da ne poštuje izborne rezultate.

Da li ćete pokrenuti inicijativu da se taj poslovnik, za koga tvrdite da je nakaradan, promeni i da li ćete tražiti za to pomoć opozicije?

– Upravo radimo na tome. Poslovnik je napisan tako da se onemogući opozicija i parlamentarna kontrola izvršne vlasti. DS ga je pisao dok je imao većinu, SNS ga je tada kao opozicija napadao, dok sada, kada već četvrtu godinu ima većinu, ne pokreće postupak promene poslovnika. Upravo zato jer je napisan tako da odgovara vladajućoj većini.

Bojkotovali ste i seminar za poslanike početnike. Zbog čega?

– Zato što je on poslužio tabloidima da degradiraju poslanike i da ih prikažu kao neradnike koji se brčkaju na račun građana Srbije. S druge strane, takav seminar je mogao biti održan i u samoj skupštini bez nepotrebnih dodatnih troškova.

O čemu ste razgovarali sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom. Da li ste ga upoznali sa problemima sa kojima ste se susreli na samom startu rada parlamenta?

– Izneli smo ozbiljne zamerke na politiku Evropske komisije u Srbiji i ignorisanje osnovnih demokratskih vrednosti zarad kratkoročnih interesa, ukazali smo i na razgradnju svih institucija u Srbiji, na slobodu medija i vladavinu prava.

Jeste li naveli i da je mandatar za sastav nove vlade opsednut Sašom Radulovićem, liderom DJB? Zašto mislite da je opsednut njime?

– Pokret “Dosta je bilo” ostvario je veoma dobar izborni rezultat i postao parlamentarna opoziciona politička organizacija koja zavređuje ozbiljnu pažnju kako pozicije, tako i opozicije.

Prošla su dva meseca od proglašenja izbornih rezultata, a Srbija nije dobila novu vladu. Šta je po vama po sredi svađa unutar koalicije, pritisci sa Zapada i Istoka, ili nešto treće?

– Izborni rezultat koalicije oko SNS lošiji je u odnosu na prethodne izbore. SNS je osvojio 27 poslaničkih mesta manje nego što je imao, i samostalno više nema većinu, odnosno zavisi od koalicionih partnera. To sigurno utiče na odluke u vezi sa kadrovskim rešenjima. Ne bih znala do koje mere i da li uopšte spoljnopolitički ili unutarstranački faktori, ili eventualni pritisci utiču na činjenično odlaganje formiranja vlade. Poslanici DJB se uveliko spremaju za sednicu Narodne skupštine na kojoj će mandatar izneti svoj ekspoze i predložiti Vladu.


Brčkanje u moru

Budući premijer kaže: biće vlade – kad je bude. Tvrdi i da ga opozicija požuruje kako bi mogla da se brčka u moru.

– Priča o brčkanju u moru narodnih poslanika samo je još jedna smišljeno degradirajuća slika dekadentnog društva i njegovih institucija s ciljem veličanja jednog čoveka. Činjenica je pak da se Narodna skupština raspušta ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Vladu. Taj rok ističe početkom septembra. Mandatar je toga svakako svestan.

Mi medije ne kontrolišemo

Zalažete se za slobodu medija, a sami bojkotujete pojedine medije, poput Studija B i Pinka?

– S obzirom da se suštinski zalažemo za slobodu medija, naša odluka je da ne odgovaramo na pitanja režimskih tabloida, jer su neslobodni i rade isključivo u funkciji propagande. Onima koji se bave prenošenjem informacija uvek rado odgovaramo. Mi medije ne kontrolišemo.

Izvor: Danas

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • “degradirajuća slika dekadentnog društva i njegovih institucija”
    Na istorijskoj pozornioci upravo je čin, otuđenje jedinke. transformacija društvenog bića u potrošačkog zavisnika, porast primitivne kulturne pohlepe, agresije, nekontrolisanog hedonizma i rastućeg očaja, gubljenje životnog smisla u vrednosti ljudskog postojanja:
    O ovim problemima društva teško je naći inteligentnu raspravu, svedoci smo da broj relogioznih jedinki raste ne u vidu intuitivnog sazrevanja, već uz razloga očajanja, a takvo religiozno sazrevanje ne rađa ljubav već srdžbu.
    Samo otvorena kulturna zajednica koja ohrabruje kritičko mišljenje i jača individualne slobode jedinke čije sazrevanje daje stabilnu i zdravu ličnost je siguran put u budućnost.

  • Kada “ugledam” Jasminu, ne mogu da izgovorim ništa… Ponestaje teksta… Obožavam i da je slušam, iako ne razumem ništa… Žao mi je što nije potpredsednik Skupštine, jer bi je tada više bilo… Eh, moj Saša (i kako već ide pesma…)… Kada se zapuca mudrolijom. “principijelnošću” po nečemu i ne tako bitnom… 6 potpredsedničkih mesta… A što ne 5? Ili 8? Ma 4. Zapravo, zašto ne dati pravo svakoj političkoj opciji, koaliciji, koja je ušla u parlament, da ima svog prestavnika u vrhu ove institucije. 7 – je taj broj. 7 lista je ušlo. Nezadovoljstvo, tačnije, tu “principijelnost” je trebalo usmeriti ne na broj, jer on je dobar – već na sastav! Da svaka lista koja je voljom naroda u parlamentu – ima svoje mesto. Omanuli ste. Razlog za ovakav vaš stav je pomalo amaterski, zar ne… No, Jasmina… Jasminu za predsednika, a ne starog profu… Pa da vidimo ko ima lepšu i pametniju predsednicu u svet.

    • Moj favorit je Danica Popović! Ako je ko zaslužio fotelju Predsednika – ona jeste!

    • Igore, 6 je 6 i nije ni 7 ni 5. SNS manipulise a ti da si poslanik DJB bi odmah naseo na provokaciju.

    • Bogatstvo srpskog jezika se ogleda i u tome što jedna te ista rečenica, pojam, značenje – ima, izgleda po nekima, neslućen broj doživljaja… Kada na snimku Radulović (KRISTALNO JASNO) kaže – ok, može sedam potpredsednika (DAKLE – SLAŽE SE) , može koliko hoćete, ali tad treba to, to i to (doduše, pod nekim uslovima, ali opet – SLAŽE SE ZA 7), a potom u intervjuu Jasmina kaže – “mi nismo pristajali i nismo se slagali sa 7, već samo na 6” – ma šta da je osnov, ma koja pozadina i igranka Sns-a bila – pojavili se se ne disonantni tonovi u Djb-u, već dve istine – od kojih jedna – to nije.

  • Do sada je pitanje formiranja vlade i reakcija DJB na program SNS koji tom prilikom treba da se prikaže (tzv “ekspoze”) bilo prioritet političkog delovanja DJB.
    Sada posle otvaranja poglavlja 23 i 24 za pridruživanje Srbije EU taj prioritet se znatno proširuje i postaje ne više tačka političke borbe već ceo front.
    Zašto?
    Zato što su otvaranjem poglavlja 23 SNS-ovci otvorili za njih Pandorinu kutiju. Treba da pokažu i dokažu EU ne samo napredak već da nešto konkretno živi u sledećim oblastima:
    Izgradnja efikasne pravne države.
    Depolitizacija institucija i sprečavanje zloupotrebe političkog uticaja sa
    Borba protiv korupcije sa merama prevencije poput sprečavanja sukoba interesa, finansiranja političkih partija, postupak javnih nabavki i
    zloupotreba poltičkog uticaja
    Stvoranje nepristrasnih, efikasnihe i odgovornih institucija.
    Stvaranjea nezavisnog i efikasnog pravosuđa
    Omogućavanje višeg nivoa zaštite ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja ili okupljanja,
    Reforma javne uprave u kojoj je izražen problem politizacije, odnosno postavljenja državnih službenika kroz kanale političkih stranaka.
    Nezavisnosti i slobode medija.
    Za razliku od drugih poglavlja ovde nije uopšte značajno brojanje usvojenih zakona, strategija i akcionih planova.
    Zašto je to važno za DJB?
    1. zato što napred pomenuti spisak kao da je prepisan program od 20 tačaka.
    2. zato što je politika DJB da prvo trebamo iznutra demokratski da ojačamo jer samo tako možemo da štitimo svoje interese u opštenju sa spoljnim svetom (EU, SAD, Rusija, Kina, Indija, arapski svet)

    • Ovo je tačno
      “prvo trebamo iznutra demokratski da ojačamo jer samo tako možemo da štitimo svoje interese u opštenju sa spoljnim svetom”
      a da li je moguće?
      Destruktivna komponenta nezadovoljnih grđana izražena u agresivnosti ukazuju na činjenicu da je sveprisutni sistem prinude u našem ekonomski nekontrolisanom društvu doveo do pucanja oblika društvene integracije koji je bio demokratski pokušaj reforme, odnosno tranzicije, unutar države.
      To za posledicu ima da se oslobađaju regresivni oblici ponašanja.
      Taj negativan efekat je očigledan i u okruženju. Mesto da se stvari stišavaju kako vreme prolazi one poprimaju svakim danom sve više
      protivurečnosti.

  • Mislim da bi Jasmina bila dobar kandidat za predsednika Srbije. Sigurno bi odlično odradila kampanju.

    • Gordana, oko Jasmine se ne šalim. Često mi dodje da kada pročitam neke od uvodnih tema, tekstova – zaplačem, ali onda okrenem na šalu. Ovde to nije slučaj, ne mislim na tekst, već na Jasminu. Ističem svog kandidata – kao protiv kandidata nekom starijem profi sa 307, pardon, 317 objavljenih nekih radova iz nečega. Jasmina je elokventna, govri par jezika, priča za 100, a izledaaa brrrr. I, da, pametna je, u najproduktivnijim godinama, ume da misli, da povladuje isto kiliko i da napada. Ma, savršena je. Pogledajte čiča Tomu. Da li bi ona mogla da obavlja njegov (sadašnji) posao, da hendluje postojeći nivo ingrencija? Potpuno. Gurati preformiranog, polupotrošenog profu za opšteg, zajedničkog kandidata je – pucanj u prazno. Oni koji polaze od te kandidature, ističu stotine objavljenih njegovih uskostručnih radova. Sigurno ih čita i Obama i Putin, kolenca im klecaju od takve veličine, pa je on zato i sjajan kandidat, ističu. Ja bih, ipak – Jasminu. Ne znam da li ova dvojica (ali i kineski predsednik) čitaju uskostručne radove staroga profe, ali znam da bi Jasmininu sliku nosili u novčaniku… I čekali susret na vrhu…

    • Predsednica/predsedsednik mora da budu osobe koje su u braku i koje su se ostvarile kroz roditeljstvo. To je osnovni uslov u svim ozbiljnim zemljama, potreban uslov, normalno ne i dovoljan.

  • Principijelnost treba poištovati i to je na mestu. Međutim, principijelnost u ovom slučaju je u sredstvima informisanja prikazano kao zakeranje i kritizerstvo DJB-a. Ispada da je DJB samo kritičar. a nigde se ne pokazuje kao kooperativan partner. Dobro je što je ovaj tekst objavljen kako bi se šira javnost upoznala sa detaljima. Iz mog ugla, čini mi se i da nije tako važno koliko Skupština ima potpredsednika i ne znam kojim je aktom to definisano. Nije mi jasno ni zašto SNS od svoje kvote potpredsedničkih mesta ne bi ustupio jedno svojim koalicionim partnerima, već hoće da proširi broj potpredsedničkih mesta i to tumači kao ustupak DJB-u. Ako imaju većini neka izglasaju na prvoj sednici povećanje broja potpredsedničkih mesta i stvar je rešena. Ako za to postoje ograničenja, idemo redom po broju mandata u Skupštini pa ko dobije potpredsedničko mesto dobije ko ne dobije – nikom ništa.

    • clan 14 poslovnika,presednica P.predlaze broj i sastav potpresednika P. dogovoreno je sa s.p.klubova 7 potpresednika.Nigde ne pise da mora da bude 6 potpresednika P.
      Po nacinu kako je obavljeno glasanje,prozivkom,
      Aleksic Miroslav SDS ostali za Jasmina Nikolic protiv
      Antic Aleksandar SPS —“”—- Jasmina Nikoli ne glasa
      Aresnijevic Konstantin PUPS-“”— ——–“”———– ne glasa
      Arsic Veroljub SNS ————-“”——————— ne glasa

      Onda su poslanici DJB napustili veliku salu Skupstine.

  • Sto se Jasmina lazno predstavlja kao profesor, predavac kada je samo lektor Filoloskog fakulteta?
    Deljenje medija na ovake i onake je sramota. Treba odgovarati medijima sa kim se ne slazemo.
    PiNK je vrlo demokratski medij. U predizbornoj kampanja bili su predstavnici Trece Srbiji, SNS, Levice, SDS, DS< DVERI,DSS,Pokreta Socijalisti, Istocne Alternative,SRS,Zavetnika… Vodile su se dobre i zanimljive diskusije!

  • Izvinite ali morate da se pomirite sa činjenicom da ste igru *izbor potpredsednika* izgubili. Ne znam šta bi se događalo da Martinović nije rekao „da Vam je učinjeno“, ali rekao je, i to je istina. To što Vi tvrdite da ste bili protiv 7 potpredsedničkih mesta jednostavno nije istina. Tu priču prodajete samo kada nema ko da odgovori, pa tako ta priča Aleksandra Stefanovića na KTV, kod Verice Radete nije prošla, a Verici je u pozadini odobravala i Aleksandra Jerkov. Međutim postoji i interesantnija situacija. Obraćanje Saše Radulovića na prvoj sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Tu sede ljudi koji znaju istinu i ne mogu da se foliraju. I tu Saša Radulović priča jednu drugačiju priču koja je veoma bliska istini. Obratiti pažnju na prvih 38 sekundi videa: https://www.youtube.com/watch?v=G0Fb5k7FA_U
    Posle toga, gospodin Saša proba da nam kaže da ono što smo čuli, ustvari nije to. Po sistemu „valjda više veruješ rečima tvoga Coke, nego svojim očima“. Da pomognem, evo i transkripta prvih 38 sekundi:
    **** Samo da pojasnim ovo što ste kazali oko dogovora.
    Pošto poslovnik je predviđao da skupština ima 6 potpredsednika i mi smo smatrali da, zajedno sa *Demokratskom strankom*, da pokretu *Dosta je bilo* i Demokratskoj stranci pripada po jedno potpredsedničko mesto u, ovaj, duhu parlamentarne saradnje pozicije i opozicije.
    Pošto je Srpska napredna stranka htela da ima dva potpredsednička mesta i da još dva potpredsednička mesta da PUPS-u i Rasimovoj stranci, mi smo kazali da to može, ali mora da predloži da se poveća broj potpredsednika.
    E sad i takav dogovor je i napravljen. ****
    Prvo da konstatujemo da je traženje dva potpredsednička mesta za SNS lapsus. Tražili su za sebe jedno plus dva za PUPS i Rasima.
    Pristali ste uz uslov da predlože povećanje broja potpredsednika i oni su taj predlog prihvatili. Ako je neko prihvatio Vaš uslov, a nije morao, to se po mom shvatanju zove učinjena usluga.
    Jedna stvar treba da Vam bude jasna, a to je da poslaničkoj grupi ne pripada potpredsedničko mesto, već pravo da predlaže kandidata. SNS je mogla da predloži i Zukorlića, koji ne pripada ni jednoj poslaničkoj grupi.
    Ako Vi tvrdite da Vama kao četvrtoj grupi sa 16 poslanika pripada potpredsedničko mesto, koliko pripada SNS-u sa 98 poslanika,ili šest puta više od Vas. Zato se dogovara, a dogovor se uvek koristi za dobijanje političkih poena. Toga ste trebali da budete svesni, kao što je toga bila svesna mnogo iskusnija DS i nije ni na koji način pokazala neko svoje nezadovoljstvo.
    Znači postojalo je više mogućnosti, a sve po poslovniku:
    1. Dogovor o povećanju broja potpredsednika čime se čini usluga i Vama i DS-u.
    2. Ostaje šest potpredsednika, a Vi i DS se dogovorite.
    3. Ostaje šest potpredsednika, a Vi i DS predložite kandidate, pa će skupština izglasati šest.
    4. Ostaje šest potpredsednika, a broj potpredsednika se određuje po Dontovom sistemu. Mislim da u tom slučaju SNS ima četiri potpredsednika, SPS i SRS po jednog.
    5. Ostaje šest potpredsednika, a broj kandidata je veći od sedam, a skupština će izglasati šest.
    Varijanta u kojoj SNS odustaje od kandidata PUPS-a ili Rasima, ne postoji.

    • Gospodine, potpuno je jasno da se vi razumete u matematiku ali da se ne razumete u parlamentarizam, kakav bi trebalo da bude u demokratskim društvima a ni u tradiciju dobre prakse. Ako ćete svoje zaključke da zasnivate na pretpostavkama u koje nas već godinama ubeđuju oni koji su na vlasti i kojima te pretpostavke odgovaraju, onda ste beznadežan slučaj i politika koju vodi DJB vam nikada neće biti ni jasna ni bliska. A što se tiče DS-a, oni jesu iskusniji, tu ste u pravu, ali u taljenju i dilovanju. To mi nećemo.

    • AUUU, sad ne valja… Uh, pogledao sam snimak – Radulović je bio eksplicitan – saglasni smo da Sns poveća broj poslaničkih mesta na 7! Ali – nismo saglasni da je to zbog nas, već zbog njih! Time mi je opet urušio Jasmin, i sad njen tekst gubi uporište u istini, jer ona kaže – Djb je pošten i principijelan, funkcija nije bitna – ekspicitno smo protiv povećanja umesto 6 na 7! Uhhh… Ima još gafova (hajde da to tako nazovemo) Jasmin. Recimo na konvenciji Djb u Novom Sadu, koju svakako treba pogledati na You Tube (zbog Pavlovića, još više zbog Saše, ponajviše – zbog Srbije). Ja bih taj snimak i u dnevnik… Istopilo bi se onih 1, 8 M glasova posle dva,tri ponavljanja snimka… No, ko lagi oko potpredsedničkih mesta? Saša, budi džentlmen, samo Jaca da ne propadne…

    • Zamolio bih za link. Nešto mi ne ide od ruke pronalaženje istog. Hvala.

    • samo ukucate na ju tjubu : dosta je bilo novi sad, i odmah izbaci tu tribinu (od pre tri meseca)…

    • @ čika Aca

      Nisam siguran da li sam dobro razumeo šta kaže Radulović: oni su se izgleda SLOŽILI s tim da se poveća broj potpredsedničkih mesta na 7, ali je problem ispao zbog toga što je SNS to predstavio kao ustupak DJB-u ???
      Znači problem je u interpretaciji tog dogovora od strane SNS? I zbog toga je DJB odbio da učestvuje?

      Jasmina kaže: “Poslanici DJB su glasali protiv predloga da se broj potpredsednika poveća sa šest na sedam, jer se od početka s tim predlogom nisu slagali”

      ???????

    • Oče Makarije… Moj predsednički kandidat – Džasmin, kaže: fuj, mi smo principjelni, nikada nismo i nećemo pristati na 6! Njen predsednik (g.din Saša) na sednici odbora kaže: ok, mi pristajemo na 7 – ali ne sa navedenim razlogom da je to zbog nas, već da je to zbog potrebe Sns-a – a protiv čega – mi Djb, nemamo ništa protiv, al pod uslovom da se zna ko to želi 7… I tad smo onda mi u Djb za, nema nikakvih problema… Elem, ima problema – predsednik Djb u klin, potpredsednik Djb – u poču. Biram ploču.

    • Niste baš sasvim dobro razumeli.
      * Pošto je Srpska napredna stranka htela da ima dva potpredsednička mesta i da još dva potpredsednička mesta da PUPS-u i Rasimovoj stranci, mi smo kazali da to može, ali mora da predloži da se poveća broj potpredsednika.*
      DJB i DS pristaju da PUPS i Rasim imaju potpredsednička mesta (*mi smo kazali da to može*), ali traže da SNS predloži povećanje broja potpredsednika (*ali mora da predloži da se poveća broj potpredsednika*). Drugim rečima, DJB i DS su tražili od SNS-a povećanje mesta na 7.
      Ne znam da li ste gledali skupštinu. Opozicija je koristila svaku priliku za prepucavanje sa SNS-om. Bilo je reči i o Mortadeli i klempavim ušima i još gomili gluposti i baljezgarija. Da je Martinović neistinito interpretirao dogovor, zar ne mislite da bi to bila prava prilika da ga u skupštini rastrgnu za iznošenje neistine. Na tom sastanku, na kome su dogovarani potpredsednici, bili su prisutni: Radulović, Šešelj, Obradović, Sanda, Čeda, Čanak, Pajtić i Đurišić i niko nije reč rekao protiv Martinovićeve izjave. Naravno, niko ne očekuje da bi oni branili DJB, ali bi iskoristili priliku da popljuju Martinovića zbog svoje lične promocije i političke koristi. Na DJB-ovu žalost govorio je istinu.

    • Cika Aco,
      Pogledajte i snimak glasanja za 7 potpresednika,pre pauze,ni poslanicima DJB nije bilo jasno,neki su glasali za neki ptotiv,onda se desila “greska” sa karticama,opet je jedan poslanik DJB glaso za a 12 protiv.
      Kad je pocelo glasanje prozivkom,Aleksic Miroslav iz Tadiceve stranke je glaso protiv Jasmine,onda su poslanici DJB napustili sednicu.
      Pricu o poklonu SNS opoziciji nije pokrenuo u pocetku DJB vec neko drugi iz opozicije.

    • Saša i Jasmina pričaju jednu te istu stvar, šta je ljudi svima vama? Dakle, pristaju na 7 ali NE ako se to predstavi kao ustupak opoziciji. S druge strane, traže da bude 6, ali da se SNS odrekne jednog, odnosno da ne pravi ustupke svojim koalciionim partnerima. Ne znam šta tu nije jasno, pobogu.

  • Bravo gospođo! Jako divno govorite!
    A što se tiče te nesrećne SNS metafore o udavačama, samo ću reći da je SNS i okružen upravo samo sa takvima u koaliciji i po raznim upravama… Sve travke na vetru…

  • nn
    U pravu ste da se tokom glasanja (i prvog i drugog)dešavalo nešto čudno. Šta se događalo uopšte ne želim da tumačim i analiziram. Prihvatam da, jednostavno, ne znam. Ali znam da je DJB posle svega izjavljivao, da su glasali protiv 7 potpredsednika.
    Salu su napustili posle glasanja Aleksić Miroslava, Antić Aleksandra, Arsenović Konstantina i Arsić Veroljuba koji su svi glasali protiv.
    Nikad nisam tvrdio da je DJB pokrenuo priču o poklonu. Priču o poklonu je pokrenuo Aleksandar Martinović hvaleći se kako su tolerantni i demokrate i kako su učinili DS- i DJB-u.

  • Slušaj ovamo,ovo je naš slučaj:

    -Dakle,što nam je društvo gluplje il, bolje rečeno, uspešnije zaglupljeno, istovremeno je “naprednije”.Jel da?
    Ko ne veruje u ovo nek konsultuje mandatara?
    – Zašto srpski političari već 26 god, čine sve da iz Srbije oteraju sve one koji se osmele da misle svojom glavom?
    Takve nije moguće lagati.

  • “Izneli smo ozbiljne zamerke na politiku Evropske komisije u Srbiji i ignorisanje osnovnih demokratskih vrednosti zarad kratkoročnih interesa..”

    Odlično opisan način rada Evropske komisije.