Vojvodina Događaj

Predstavljanje knjige "Mašina za rasipanje para" je održano i u Vršcu

Sinoć je prof. Dušan Pavlović posetio Vršac radi promocije svoje knjige “Mašina za rasipanje para” koju je napisao na osnovu iskustva stečenog tokom pet meseci rada u Ministarstvu privrede. Ova publikacija izdavačke kuće “Dan Graf” je nakon izlaska dugo bila na top listi najprodavanijih knjiga knjižare “Delfi”.

promocija-knjige-u-vrscu-2

“Mašina za rasipanje para” je insajderska priča iz kabineta ministra privrede Saše Radulovića 2013-2014. godine gde je autor bio savetnik ministra, u kom periodu je pokušaj usmeravanja novca poreskih obveznika u pravcu odgovornijeg raspolaganja i transparentnog trošenja, naišao na opstrukcije. Ova iskustva su navela Pavlovića da nešto lično preuzme i kao rezultat toga nastala je njegova knjiga koja građanima Srbije nudi jedinstven uvid u funkcionisanje pojedinih državnih institucija. On ovde detaljno analizira i objašnjava uzroke ekonomskih poteškoća kroz koje naša zemlja prolazi i nudi potencijalna rešenja, postavljajući pitanje odgovornosti. Takođe, sve iznete tvrdnje su potkrepljene dokumenatarnom građom priloženom u knjizi, što im pridaje veliku težinu.

promocija-knjige-u-vrscu-1Promocija je održana u prozračnoj ali intimnoj atmosferi kafe galerije “Galerijana”, gde se za ovu priliku okupilo 40-ak osoba, mahom nepovezanih sa pokretom Dosta je bilo, a među posetiocima je bilo i pripadnika drugih političkih opcija. Domaćini večeri su bili gradski odbornici pokreta Dosta je bilo Goran Nikolić i dr Biljana Jeličić, koja je bila u ulozi moderatora. Prisutnima se osim Dušana Pavlovića obratio i Dejan Maksimović, poslanik DJB u pokrajinskoj skupštini, koji se osvrnuo na period kada je učestvovao u lokalnoj vlasti Vršca i prvi put stekao uvid u razne zloupotrebe položaja od strane partokratskih gradskih lidera.

Dušan Pavlović je u svom obaćanju predstavio prisutnima načine na koje finkcioniše ministarstvo privrede i agencije u njegovoj ingerenciji, koji se mogu preneti na gotovo ceo državni aparat. Govoreći o složenim metodama pronevere novca iz republičkog budžeta kroz primer zluopotrebe subvencija i lišavanju građana kolektivne svojine kroz prodaju društvenih preduzeća i zemljišta u bescenje, profesor je skrenuo slušaocima pažnju na to da odsustvom interesovanja za ove teme, prećutno pristaju na malverzacije i odsustvo tranparentnosti u državnim procedurama. “Nemojte da vam bilo ko govori da su ove stvari previše komplikovane za vas da shvatite i da nije na vama da se njima bavite. To je laž koju vam serviraju sa vrha. I najkomplikovanje oblasti ljudske delatnosti se mogu objasniti na svima razumljiv način, ako želja postoji. Problem je u tome što časni i pošteni ljudi ćute ili okreću glavu kada primete da se sprovode odluke koji su očigledno rezultat korupcije, smatrajući da neko drugi treba da reši probleme umesto njih.”, poručio je Pavlović i pomenuo primer prodaje “Vršačkih Vinograda” za četvrtinu realne cene, kao reprezentativan primer pljačke građana od strane korumpirane vlasti.

promocija-knjige-u-vrscu-3

Na kraju obraćanja autora, ono što je počelo kao promocija knige, pretopilo se u tribinu na kojoj su se pokrenula neka aktuelna socio-politička pitanja, poput promene izbornog sistema, gubitka građanske inicijative među studentskom populacijom i ideološke orijentacije stranaka na domaćoj političkoj sceni. Publika je bila izuzetno zainteresovana, tako da su gotovo do samog kraja događaja sve stolice bile popunjene. A na izlasku su pojedini ostavljali svoje (pozitivne) utiske na panou koji su organizatori pripremili.

Dr Dušan Pavlović je vanredni profesor savremene političke ekonomije beogradskog Fakulteta političkih nauka i gostujući profesor Univerziteta u Gracu, a sada i poslanik pokreta Dosta je bilo u Skupštini Srbije.

Odbor pokreta Dosta je bilo u Vršcu

Oznake

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar