Vojvodina Reagovanje

"Virtuelni" ministar i realni penzioneri

Imali smo prilike ovih dana da u mnogobrojnim štampanim medijima kao udarnu vest dana pročitamo izjavu ministra bez portfelja gospodina Krkobabića da samo onaj ko živi u virtuelnom svetu može reći za jednokratni dodatak penzionerima od 5.000 dinara da je mali! Da bi bio uverljiviji ministar nam je to i slikovito prikazao, navodeći da je to: sto kilograma kupusa, džak i po krompira ili kubik drva!

5000-dinara

Više je nego licemerno da ministar, koji uz ministarsku platu i druga primanja mesečno dobija oko 120.000 dinara, objašnjava obespravljenim i osiromašenim penzionerima, koji jedva preživljavaju sa mizernim penzijama od 15, 20 ili 25 hiljada dinara, koje su nedovoljne za iole pristojan život, koliko je „velika“ jednokratna pomoć od 5.000 dinara! Ako realno sagledamo veoma nezavidan trenutni položaj penzionera u Srbiji, mnogo je veća verovatnoća da, ne penzioneri, nego upravo gospodin ministar bez portfelja živi i ministruje u virtuelnom svetu!

Ali na svu sreću preko društvenih mreža mogli smo čuti i drugu stranu – penzionere. Gospodin Mile Delić potpukovnik, pilot u penziji, nije pristao, kako je rekao „na Vučićevu milostinju“ od 5.000 dinara, jer mu je do sada od penzije već oteto oko 307.645 dinara! Iako se gospodin Delić do sada već nekoliko puta obraćao premijeru putem pisama, upozoravajući ga da ne krši Ustav i ne otima stečenu imovinu, tj. penzije, do sada nije dobio nijedan odgovor! Upravo zato se odlučio, da se zahvali na jednokratnoj pomoći i da je u punom iznosu, poštanskom uplatnicom vrati premijeru. I, svaka mu čast! Čovek razmišlja svojom glavom i više veruje svom zdravom razumu nego „ministarskim bajkama“. Otmu mu 307.645 dinara, pa mu udele 5.000 dinara i još očekuju njegovu beskrajnu zahvalnost i lojalnost! Bravo, gospodine potpukovniče Deliću!

Ova priča o virtuelnosti ne bi bila potpuna ako ne spomenemo i ulogu medija, pogotovo režimskih tabloida, u stvaranju ružičaste slike o virtuelnoj stvarnosti. Tabloidizacija medija u Srbiji prerasta u tabloidizaciju čitavog našeg društva, umesto da se tabloidi bave estradnim tračevima, oni su na najrigidniji način, bez imalo skrupula postali „oglasne table“ trenutnih političkih moćnika! Veliki je problem što u većini medija vlada autocenzura, i što oni u suštini predstavljaju samo „produženu ruku“ vladajuće političke oligarhije koja svakodnevno „bombarduje“ ionako već zbunjene, uplašene i osiromašene građane Srbije neistinitim, polutačnim, nepotpunim i nerelevantnim informacijama.

Upravo zato, zbog populističkog, demagoškog i licemernog ponašanja političara na vlasti i zbog podaničkog i udvoričkog odnosa medija prema njima, a zarad prosperiteta Srbije, kao i zarad istinitog i objektivnog informisanja srpskog javnog mnjenja „Dosta je bilo“ insistira na potpunoj transparentnosti rada svih državnih institucija i funkcionera i na potpunoj slobodi medija. Ovo su osnovni preduslovi za funkcionisanje pravne države, uređenog društva, kredibilnih institucija sistema i snažne privrede, a onda se tek mogu očekivati i dobro organizovani i efikasni zdravstveni, obrazovni, socijalni i drugi, takođe veoma važni, segmenti srpskog društva.

Dragoljub Jovičić
v.d. kordinatora „Dosta je bilo“, Novi Sad

Oznake

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bio bi ” fazon” da je gospodin Delic glasao za Vucica, jer je ta generacija glasala upravo za Vucica. Pa neko je ocigledno glasao. Mozda ne na izborima kada je prvi put dobio vlast. A mozda upravo tada. Pa, iako mi nije jasno i ne znam nikoga ko je glasao za Vucica, ocigledno je neko glasao. Das budali i jednom nezrelom tipu vlast i cekaj da vidis sta ce da uradi. Ja mislim da cemo tek videti sta je Vucic sve ustanju da uradi. Mozda ne ni on sam ali ova nepismena i dovoljno pokvarena bulumenta koja ga prati, e ti su ustanju da urade zaista svasta da bi ostali tu gde jesu. Ne misli valjda neko da oni imaju neku ideologiju. Kako mu se zove onaj poslanik iz Trstenika? Znate koliko ima takvih svuda. Pa ljudi, Vucic je dao hleb u ruke citavoj armiji svojih clanova, botova i td… Vucic se nece sam povuci sa vlasti. Ovo sto sad radi opozicionarima javno -mozete zamisliti sta je u stanju da uradi svim gradjanima.

  • Pa zato ljudi probudite se vec napokon,koristite svoj mozak i recite svim ovim glupostima Dosta je bilo.Istinske promene smatram da jedino sada vec ova partija Dosta je bilo sa Sasom Radulovicem moze valda iznedriti i doneti.Samo tako nastavite i dalje ,podrzavam Vas do pobede i da zaista vecina naroda oseti vec za izvesno vreme neki kvalitativni boljitak !!!

  • Fantastican tekst. Sve ovo je pokazatelj velike manipulacije, “milostinje” prema penzionerima, do duse njuhovim novcem ih vlast ponizava, a sve zbog prestojecih izbora!