Војводина Изјава Људска права Привреда

Партократији сасула све у лице

Јасминка Попов, чланица покрета Доста је било из Кикинде, искористила је прилику да, током недавно одржане јавне дебате, представницима политичких странака које су темељно искоришћавале партијско паразитско запошљавање током протеклих деценија и тако стицале чланство, гласаче и активисте, саспе у лице шта о томе мисли. Јасминка је бивша радница кикиндског Јавног комуналног предузећа „6.октобар“. Преживела је процес током којег је СНС ликвидацијом комуналних предузећа и оснивањем новог комуналног предузећа у ствари растерао старе раднике и то доминантно да би угурао своје заслужне активисте на њихова радна места, често и оне који не испуњавају рационалне услове за рад на тим пословима. Из угла члана покрета Доста је било, али и из угла особе која је гледала најдубље дно партијске машинерије, Јасминка Попов, обраћајући се највише Станислави Хрњак која је на скупу представљала СНС, рекла је следеће:

jasminka-popov-djb-kikinda„Члан сам покрета Доста је било и први пут сам одлучила да се неком прикључим, али сам пре свега сведок свега што се дешавало у Јавном комуналном предузећу „6.октобар“ у склопу реорганизације, што Ви, госпођо Хрњак, сада покушавате да одбраните. Ја сам на већину Ваших реченица могла да реагујем и кажем Вам да нисте у праву. Прво, нећете ме убедити да нисте својим гласачима обећали посао. Да се освртнем на конкурсе, ево да кажем нешто о конкурсу за директора новог јавног предуећа, које је направљено како је направљено. На чело предузећа, које треба да покрије делатности пет угашених јавних предузећа, а главне су водоснабдевање и отпадне воде, долази човек који нема дана радног искуства у привреди! Он не зна да се си трошкови морају оправдати, да се мора донети папир за налог?! Нема дана стажа на руководећем радном месту! Ви њега доводите, чак је обављен и конкурс, као нека врста формалности, пошто у том конкурсу стоји да не мора да има искустве на руководећем месту и да има само три године радног искуства. Па, нисмо ми село. Овај град има то Комунално предузеће преко 60 година и није могао свако да буде директор тог предузећа. Морао је да иза себе има нешто у тој делатности. Био је један експеримент (раније за време власти демократа), ево ту су и демократе, када је за директора доведен Ића (Илија Војиновић, демократа) и то није успело.

Немам ништа против да се смањи администрација у јавним предузећима, али показало се да је основни циљ тог поступка да се радници замене и то по политичкој линији. А ишло се до тога да и онај што копа раке на гробљу мора да буде члан СНС-а. И ко је од новозапослених у Јавном предузећу Кикинда примљен на конкурсу? И кад већ намештају, бар да не доводе на радна места људе без квалификација. Не може књиговодство да води неко ко то никад није радио и има завршену трговинску школу.“

Дебата представника странака активних у Кикинди одржана је у кикиндском Културном центру у оквиру пројекта под називом „Злоупотреба политичког утицаја: политичке странке као највећи послодавци у Србији“ београдског Медија Центар, у којем учествују и Кикиндске. Захваљујемо им се на препознавању и покретању овако важне теме и из угла новинарске професије.

Ево шта Кикиндске кажу о мотивима реализације овог пројекта:
„Пројекат је заснован на поражавајућим подацима о нивоу друштвене корупције. Посебно осетљиво питање је проблем корупције у запошљавању, јер овај вид корупције, сем што представља експлицитно рушење људских права, има далекосежне последице које укључују статусно напредовање, стицање друштвеног угледа, стицање материјалне добити коју таква позиција са собом носи. Истовремено корупција у запошљавању урушава друштвени углед професија, јер омогућава да се друштвене улоге и положаји стичу на основу партијских повезаности, а не на основу личних квалитета, знања и објективних референци.“

Покрет Доста је било се од свог оснивања најснажније бори против партократије која је појела државу. Постављање послу недораслих кадрова, само зато што су странци на власти подобни, мора да престане, како би све институције и јавни сектор могли нормално да функционишу. На жалост, на овај наш апел је слаб одзив других политичких странака, зато што су дубоко навикле да гласаче, волонтере и симпатизере мотивишу поделом јавног сектора као партијског плена, па неки грађани и даље, из навике да ту може нешто да се добије, инертно раде у интересу тих партија. Мада, плен је већ подељен, јавни сектор је већ толико упропаштен да нема више шта да се да великој групи људи која је на чекању да посао преко везе и добије. Ово је створило масу људи дубоко разочарану због неиспуњених очекивања, а наше је очекивање да ће се у наредним месецима партијско паразитским странкама то све „срушити на главу“. Време је да се оствари политика покрета Доста је било и да се за позиције напокон, како је то сасвим нормално у успешним друштвима, бирају најбољи. Сва успешна друштва су успешна на тај један начин.

Овде можете прочитати шта се све издешавало у кикиндском јавном сектору и детаљно сазнати о чему је Јасминка Попов тачно говорила: Чистка по новој методи

А, овде које је то поштено решење за јавни сектор по програму покрета Доста је било: Поштено решење за ЈП Кикинда

Од партократије ослобођену 2017.годину, жели Вам Ваш покрет Доста је било, зато што нам је злоупотребе политичког интереса Доста и превише!

Кикиндски тим покрета Доста је било

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар