Источна Србија

Лажна хуманост Јасне Аврамовић

У петак 23. децембра на 6. седници Скупштине града Смедерева усвојен је буџет и програми пословања свих јавних предузећа у граду за 2017. годину. Посебну пажњу је привукла набавка возила ЈКП Водовод Смедерево, као још један доказ бахатог трошења новца грађана, нетранспарентности, неодговорности и медијске манипулације јавности.

Важно је истаћи да Водовод највећим делом долази до своје добити не добрим пословањем него простим подизањем цена, то јест преко грбаче корисника. У августу 2015. одлуком града повећана цена воде за огромних 24,1%. Отуда добит од чак 22 милиона у 2016. години. У плану за 2017. је најављено додатно повећање цена воде за 3% почев од 1. фебруара, и то само за кориснике у стамбеним објектима и установама (не и привредним субјектима), под изговором усклађивања цена са планираном инфлацијом у 2017. години (страна 22).

Сва та добит дала је оправдање да се (упркос политици штедње која се свуда пропагира) набаве четири нова путничка возила у 2016. години (страна 91) – две „Дачиа Сандеро“, једна „Скода Фабиа“ и једна „Лада 4×4“. Али онда следи обрт, и ту вест можете наћи на интернет порталу Града Смедерева.

Владимир Крстин, директор ЈКП Водовод изјавио је следеће: „На иницијативу градоначелнице, Надзорни одбор Водовода је са задовољством изнашао снаге да набави три возила, у склопу једне наше, мало веће набавке, где смо узели један део теретног програма за сопствене потребе и три путничка возила која смо уступили Дому здравља Смедерево…“.

Веома је чудно што се ово уступање уопште не наводи у програму пословању Водовода за 2017. годину већ само горепоменута реализација набавке возила у 2016, што нас је навело да то исто потражимо у програму пословања за 2016. годину.

У том програму чак и не постоји ставка План набавки путничких возила за 2016. годину нити се помињу било каква возила сем ставке за Лизинг возила и опреме у износу од 17.5 милиона динара.

Даљим истраживањем на порталу јавних набавки може се видети да је јавни позив за возила (у оквиру ставке Лизинг возила и опреме) завршен 15. јануара 2016, а да су возила и опрема по условима тендера на располагању ЈКП Водоводу од краја фебруара. Дакле, три месеца пре уступања Дому здравља, што недвосмислено указује да ЈКП Водовод није планирао никакво уступање.

Како је дошло онда до овог „хуманог“ геста? На захтев градоначелнице и њену инцијативу, јер је покушала да ово бахато разбацивање новцем сакрије и лажно га медијски представи као своје и друштвено одговорно понашање једног јавног предузећа.

А у ствари овде се ради о супротном – о друштвено неодговорном понашању (директора и надзорног одбора ЈКП Водовода), самопромоцији и убирању јефтиних политичких поена градоначелнице Јасне Аврамовић на терет грађана Смедерева, јер:
1. Зашто ЈКП Водовод набавља аутомобиле за патронажу, зашто то не учини Дом здравља? Можда зато што Дом здравља нема новца? А новца нема због Градске управе која је уплатила само 46% планираних средстава за Дом здравља у 2016. години (видети у реализацији буџета Града за 2016).

2. Зашто се чека на уступање баш три месеца? Зашто се уступање аутомобила не помиње уопште у плановима, ни пре ни после?

3. Зашто се набављају потпуно нови аутомобили за патронажу у тренутку када сва јавна предузећа набављају половна возила (ЈКП Зеленила и гробља, ЈКП Паркинг сервис, итд.). И сам Дом здравља набавља половна возила за много важније делатности, нпр. набавка два половна санитетска возила и половног возила за превоз пацијената на дијализи (информација са портала јавних набавки).

Због потпуног одсуства транспарентности и неодговорног понашања јавних предузећа, Градске управе и већине у градској Скупштини која без икакве дубље анализе одобрава програме јавних предузећа, поставља директоре истих и подржава све њихове одлуке имамо овакве ситуације.

И уместо да се бахато понашање управе ЈКП Водовода спречи и казни, власт прибегава већ опробаном принципу медијске манипулације и скривања иза „хуманих“ гестова.

Овакви потези уништавају наш град. Ми их нећемо толерисати.

“Доста је било” Смедерево

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар