Vojvodina

Sečanj: Vlast ne prestaje da uništava opštinu

Zbog ogromne količine uočenih nezakonitosti, izveštaj Državne revizorske institucije koji jasno stavlja do znanja da je više od pola budžeta Sečnja nelegalno trošeno, ne prestaje da uznemirava javnost Srbije od svog objavljivanja i našeg analiziranja (pogledati tekst: Revizor utvrdio – vlast u Sečnju novac troši nelegalno). Međutim, sumrak i propast opštinske vlasti ne staje na tome. U petak, 13. januara održava se sednica Skupštine opštine Sečanj na kojoj će se razmatrati usvajanje predloga Odluke o zaduživanju opštine Sečanj.

Čak i nakon alarmantnog izveštaja Državne revizije koja je ustanovila da je tokom 2015. skoro 60% opštinskog budžeta potrošeno suprotno zakonu, opštinska vlast predvođena Predragom Miloševićem Karasijem ne prestaje da tone i presipa iz šupljeg u prazno. Odobreno je kratkoročno zaduživanje opštine Sečanj u visini od 20 miliona dinara kod AIK banke, koji su planirani da se utroše sa namenom finansiranja tekuće budžetske likvidnosti. Dakle, opština nema sposobnost da podmiri kratkoročne obaveze i tekuće aktivnosti i zbog toga se sada i zadužuje. Pokrenuto je još jedno komercijalno zaduživanje kako bi mogle da se izmire dospele obaveze i obaveze koje dospevaju u kratkom roku, što predstavlja jasan signal da je ova vlast ozbiljan problem za budućnost opštine! Nije u stanju da uspostavi kratkoročnu finansijsku ravnotežu zato što je po utvrđenoj navici budžet programiran da se troši van zakona, u korist partikularnih interesa pripadnika opštinske vlasti. Začarana spirala trošenja para pokazuje da je ova opštinska vlast prava pretnja za građane opštine!

Država Srbija pored postojanja ovakvih opština izgleda kao velika fikcija. U pitanju je već problem koji sve više izmiče efikasnoj kontroli i osamostaljuje se od zakona. Dokle će se više tolerisati korupcija i elementi organizovanog kriminala?! Ovde je fundamentalno pitanje uloge i rada nadležnih organa i odgovornosti javne reči pripadnika Vlade Republike Srbije. Ako smo već godinama navikli da iz vlade dolaze manipulativne izjave potpredsednika i ministra policije Nebojše Stefanovića da “nema nedodirljivih i zaštićenih” i da se “korupcija ne isplati” u Srbiji, baš sada bi ista ta vlada trebala da pokrene istražne radnje radi utvđivanja krivice ili da raspusti skupštinu opštinu Sečanj na osnovu čl.192 Ustava.

Opštinski odbor “Dosta je bilo” u Sečnju ukazuje da ova opštinska vlast ne prestaje da uništava našu opštinu i dok se god ne uvede odgovorno, efikasno i transparentno upravljanje resursima i pokrene ulaganje u razvojne projekte, naša opština će biti samo jedna od prepoznatljivih crnih rupa. Nama je konačno potrebna država koja će pokazati svoje pravno lice!

“Dosta je bilo” Sečanj

Oznake

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar