Stranka DJB

Pravilnik o članarinama i prilozima stranke “Dosta je bilo”

Na osnovu odredbe člana 12. Statuta stranke “Dosta je bilo” i Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Skupština stranke je na sednici održanoj dana 03. juna 2017. godine donela

PRAVILNIK O ČLANARINAMA I PRILOZIMA

STRANKE “DOSTA JE BILO”

Predmet pravilnika

Član 1.

Pravilnikom o članarinama i prilozima stranke “Dosta je bilo” (u daljem tekstu: Stranka) uređuje se visina i način uplate članarine članova Stranke, definišu prilozi i način uplate priloga i utvrđuje pravo na naknadu za organizacioni rad u Stranci u okviru izvršnih timova.

Članarina

Član 2.

Članarina je novčani iznos koji mesečno plaća član Stranke na način i pod uslovima definisanim Statutom,ovim Pravilnikom i ostalim aktima Stranke.

Visina članarine se utvrđuje u posebnom iznosu za članove, odbornike i poslanike.

Skupština Stranke donosi odluku o visini novčanog iznosa članarine članova, odbornika i poslanika na predlog Predsednika.

Članovi su slobodni da uplaćuju i veći iznos od mesečne članarine do visine propisanog zakonskog maksimuma.

Način plaćanja članarine

Član 3.

Svi članovi dužni su da izvrše uplatu članarine do 10-og u mesecu za tekući mesec.

Članarina se uplaćuje isključivo na tekući račun Stranke.

Izuzetno, članarina se može platiti u gotovini sekretaru odbora ukoliko je njen iznos manji od 1.000,00 dinara.

Sekretar odbora dužan je da u slučaju iz stava 3. ovog člana izda priznanicu o primljenoj članarini koju potpisuje član koji je dao i sekretar odbora koji je primio novac.

Sekretar odbora dužan je da najmanje jedanput sedmično uplaćuje na račun Stranke sve članarine plaćene u gotovini ukoliko iznos članarina uplaćenih u gotovini iznosi više od 1.000,00 dinara.

Sekretar odbora dužan je da vodi online dnevnik blagajne i podnosi mesečni izveštaj o uplatama Generalnom sekretaru.

Neplaćanje članarine

Član 4.

Član koji zbog finansijske situacije nije u mogućnosti da plaća članarinu može matičnom odboru podneti zahtev da svi ili pojedini članovi odbora umesto njega plaćaju članarinu.

Odbor o zahtevu iz stava 1. ovog člana odlučuje na prvoj narednoj sednici. Za usvajanje zahteva potrebna je dvotrećinska većina.

Jedan ili više članova mogu samoinicijativno za drugog člana uplatiti članarinu.

Sekretar je obavezan da putem emaila obavesti sve članove koji su u docnji sa plaćanjem članarine da izvrše uplatu članarine do 20-tog u mesecu za tekući mesec.

Ukoliko član nije uplatio članarinu do kraja meseca, sekretar upućuje članu prvu opomenu do 10-tog u mesecu za prethodni mesec.

Sekretar šalje drugu opomenu 30-tog u mesecu za prethodni mesec.

Sekretar šalje članu opomenu pred suspendovanje iz stranke zbog neplaćanja članarine 10-tog u mesecu za prethodna dva meseca.

Sekretar obaveštava člana da mu je suspendovano članstvo i sva prava kao člana u Stranci 30-tog u mesecu za prethodna dva meseca i o tome obaveštava Generalni sekretarijat.

Prilozi

Član 5.

Stranka prima i priloge u novcu, opremi, nameštaju, kancelarijskom materijalu i slično.

Za svaki prilog Stranka i donator sačiniće ugovor o donaciji.

Donator je slobodan u odluci kome će prilog iz stava 1. ovog člana pripasti, kao i da opredeli namenu sredstava.

Prilozi članova u novcu  uplaćuju se glavni račun Stranke ili podračun odbora.

Naknade

Član 6.

Članovi Stranke primaju naknadu za svoj organizacioni rad u Stranci u okviru izvršnih timova. Odluka o naknadama za sve organe Stranke se donosi zajedno sa usvajanjem budžeta Stranke na sednici Skupštine Stranke. Naknade se određuju u skladu sa dostupnim budžetom Stranke. Članovi imaju pravo da se odreknu svoje naknade.

Završna odredba

Član 7.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar