Stranka DJB

Pravilnik o materijalno-finansijskom poslovanju stranke “Dosta je bilo”

Na osnovu odredbe člana 12. Statuta stranke “Dosta je bilo”, Skupština stranke je na sednici održanoj dana 03. juna 2017. godine donela

Pravilnik o materijalno-finansijskom poslovanju

Član 1.

Pravilnikom o materijalno-finansijskom poslovanju stranke “Dosta je bilo” (u daljem tekstu: Stranka) bliže se uređuje materijalno-finansijsko poslovanje Stranke, način sticanja sredstava za redovan rad, za izbornu kampanju, način raspolaganja sredstvima i imovinom, dostupnost podataka o materijalnom poslovanju, unutrašnja kontrola i međusobni odnosi organizacionih oblika Stranke u pogledu korišćenja sredstava.

Stranka vodi materijalno-finansijsko poslovanje po ovom Pravilniku i drugim pozitivnim zakonskim i podzakonskim aktima koji se primenjuju za materijalno poslovanje političkih stranaka.

Član 2.

Stranka se finansira iz javnih i privatnih izvora.

Sredstva iz izvora iz stava 1.ovog člana Stranka koristi za finansiranje troškova redovnog rada i troškove izborne kampanje.

Član 3.

Javni izvori su: novčana sredstva, usluge i dobra koja daje Republika Srbija, budžet autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, njihovi organi, kao i organizacije čiji su oni osnivači.

Privatni izvori iz kojih se Stranka finansira su: članarine, prilozi pravnih i fizičkih lica, nasledstvo, legati, prihodi od imovine Stranke i zaduženja kod banaka i drugih finansijskih organizacija u Republici Srbiji.

Član 4.

Stranka vodi svoje finansijsko-materijalno poslovanje preko tekućeg računa u skladu sa zakonom.

Forumi i teritorijalni organi Stranke svoja finansijsko-materijalna poslovanja vrše preko podračuna.

Član 5.

Imovinom Stranke raspolaže Predsedništvo na predlog predsednika Stranke.

Član 6.

Predsedništvo usvaja finansijski plan najkasnije do 30. decembra tekuće godine za narednu kalendarsku godinu na predlog predsednika Stranke.

Generalni sekretar stranke može izneti primedbe na finansijski plan predsednika o kojima odlučuje Glavni odbor prilikom usvajanja.

Član 7.

Finansijsko-materijalne i pravne poslove vrši Sekretarijat Stranke kojim rukovodi generalni sekretar Stranke.

Lice odgovorno za finansijsko poslovanje, podnošenje izveštaja nadležnim organima, vođenje knjiga je generalni sekretar.

Na predlog generalnog sekretara predsednik Stranke donosi odluku o poveravanju knjigovodstvenih i računovodstvenih poslova organizaciji ili licu koje ima licencu za obavljanje ovih poslova.

Član 8.

Sekretarijat Stranke, teritorijalne organizacije i forumi podnose redovne kvartalne izveštaje o finansijskom poslovanju Nadzornom odboru i predsedniku Stranke do kraja meseca koji sledi nakon isteka kvartala.

Generalni sekretar i Nadzorni odbor podnose izveštaj Skupštini o poslovanju Stranke na zasedanju Skupštine.

Član 9.

Nadzorni odbor kontroliše prihode Stranke, upotrebu finansijskih sredstava Stranke i upravljanje imovinom koja je u vlasništvu Stranke ili kojom Stranka raspolaže po drugom osnovu.

Nadzorni odbor sprovodi redovne i vanredne kontrole

Redovnu kontrolu nadzorni odbor sprovodi jedanput godišnje.

Redovna kontrola sprovodi se, pre održavanja redovne Skupštine, u januaru mesecu nakon sastavljanja, a pre predaje finansijskih izveštaja nadležnim organima.

Nadzorni odbor sprovodi redovne kvartalne kontrole poslovanja Stranke u mesecu nakon završetka kvartala.

Nadzorni odbor sprovodi redovnu kontrolu finansijskih izveštaja svake predizborne kampanje u kojoj učestvuje Stranka odmah nakon njihove pripreme i pre podnošenja nadležnim organima.

Svaki član Predsedništva, teritorijalni odbor Stranke, petina članova Glavnog odbora, petina članova Skupštine ima pravo da od Nadzornog odbora traži vanrednu kontrolu poslovanja Stranke jedanput u toku godine sa konkretnim pitanjima na koja se traži odgovor.

Član 10.

Stranka za finansiranje troškova izborne kampanje stiče sredstva iz javnih i privatnih izvora, u izbornoj godini, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora i raspolaže njima u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti.

Član 11.

Transparentnost o finansijsko-materijalnom poslovanju Stranke ostvaruje se objavljivanjem godišnjeg finansijskog izveštaja na internet stranici Stranke i u “Službenom glasniku Republike Srbije” u skladu sa zakonom.

Član 12.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar