Говор Скупштина

Ратко Јанков: Национални просветни савет није спречио увођење информатике као предмета

Поштована кандидаткињо за мандатара, поштовани кандидати за министре, посветићу своје излагање делу о образовању. Пре око годину дана имали смо уверавање да ће образовање да буде поправљено како би било перјаница свега овога. Годину дана касније, сада у једном сјајном експозеу госпође Брнабић, такође смо чули да је образовање изузетно важно. Оно што ми је јако жао то је да, могу да вас разуверим, све потезе које је Министартсво просвете направило у протеклих годину дана не воде у том правцу.

Једна од ствари је да у Нацрту кровног закона о високом образовању јасно стоји да је дуално образовање део средњег усмереног образовања. Ни на који начин не вреди уводити нове термине за нешто што никада није било и неће бити део уноверзитетског образовања. Усмерено образовање је јако велики хендикеп и не иде у правцу онога што је предвидела стратегија образовања Србије до 2020. године.

Данас сте поменули у лошем контексту Национални просветни савет, да је он спречио да се уведе предмет информатика прошле године. Права истина је да је Национални просветни савет, у жељи да поправи ствар, одложио то за годину дана док се не испуне услови. Дакле, дозвола је дата ове године, мада ни ове године нису испуњени услови. Ове године, пре два месеца, је НПС донео одлуку на основу уверавања да ће опремљеност школа бити довољно добра да би се један такав наставни план уопште могао спровести.

Нажалост, ни то није било довољно да се НПС не стави у лош контекст. Мислим да је то веома важна установа у Србији.

Све ове законсске ствари које смо добили, бојим се да не иду у добром правцу и да ће бити све горе и горе, овако како се све развија.

Проф. др. Ратко Јанков