Govor Skupština

Ratko Jankov: Nacionalni prosvetni savet nije sprečio uvođenje informatike kao predmeta

Poštovana kandidatkinjo za mandatara, poštovani kandidati za ministre, posvetiću svoje izlaganje delu o obrazovanju. Pre oko godinu dana imali smo uveravanje da će obrazovanje da bude popravljeno kako bi bilo perjanica svega ovoga. Godinu dana kasnije, sada u jednom sjajnom ekspozeu gospođe Brnabić, takođe smo čuli da je obrazovanje izuzetno važno. Ono što mi je jako žao to je da, mogu da vas razuverim, sve poteze koje je Ministartsvo prosvete napravilo u proteklih godinu dana ne vode u tom pravcu.

Jedna od stvari je da u Nacrtu krovnog zakona o visokom obrazovanju jasno stoji da je dualno obrazovanje deo srednjeg usmerenog obrazovanja. Ni na koji način ne vredi uvoditi nove termine za nešto što nikada nije bilo i neće biti deo unoverzitetskog obrazovanja. Usmereno obrazovanje je jako veliki hendikep i ne ide u pravcu onoga što je predvidela strategija obrazovanja Srbije do 2020. godine.

Danas ste pomenuli u lošem kontekstu Nacionalni prosvetni savet, da je on sprečio da se uvede predmet informatika prošle godine. Prava istina je da je Nacionalni prosvetni savet, u želji da popravi stvar, odložio to za godinu dana dok se ne ispune uslovi. Dakle, dozvola je data ove godine, mada ni ove godine nisu ispunjeni uslovi. Ove godine, pre dva meseca, je NPS doneo odluku na osnovu uveravanja da će opremljenost škola biti dovoljno dobra da bi se jedan takav nastavni plan uopšte mogao sprovesti.

Nažalost, ni to nije bilo dovoljno da se NPS ne stavi u loš kontekst. Mislim da je to veoma važna ustanova u Srbiji.

Sve ove zakonsske stvari koje smo dobili, bojim se da ne idu u dobrom pravcu i da će biti sve gore i gore, ovako kako se sve razvija.

Prof. dr. Ratko Jankov

Oznake

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar