Говор Образовање Скупштина

Говор Јасмине Николић о образовању

Уважене колеге, уважена госпођо Брнабић, даме и господо,

говорићу о делу програма који се односи на образовање. Због мало времена на располагању указаћу само на неке неусклађености између иницијативе у експозеу и текуће регулативе која је ушла у јавну расправу, иако има доста добрих, конкретних предлога у програму владе, као што је рационализација мреже школа.

На страни 79 програма стоји да образовање треба да подстиче иновације, критичко размишљање и предузетништво. То је скроз у складу са стратегијом и то је тачно, али требало би убацити ове речи у Нацрт закона о високом образовању будући да критичко мишљење није међу циљевима, а требало би да буде, и да предузетништво није посебан принцип, а требало би да буде. Поготово што сте врло добро то дефинисали, рекавши на страни 81 да је предузетништво неопходан елемент развоја, више од наставног предмета, као став, начин живота и однос према њему. Дакле, заслужује да се нађе у закону.

На страни 82 се говори о дуалном образовању у контескту високог образовања. То збуњује, пошто га нема у Нацрту закона о високом образовању, а у Нацрту закона о дуалном се каже да је саставни део средњег. Дакле, или би требало појаснити или видети да ли се мења регулатива.

На страни 84 програма владе стоји и да је кључно променити начин финансирања факултета новим законом. Тачно, то је врло озбиљан инструмент и полуга, али оно што остаје нејасно је зашто се издваја финансирање из Нацрта новог закона о високом образовању у посебан закон, а то је супротно акционом плану.

Јасмина Николић

Потпредседница “Доста је било”
Посланица ДЈБ у Народној скупштини

Јасмина Николић

Јасмина Николић

Магистар филолошких наука, хиспаниста, професор шпанског језика и књижевности. Магистрирала и дипломирала на Универзитету у Београду.

Предаје на Филолошком факултету. Бави се памћењем и импровизацијом, грађењем културних модела нација и превођењем. Стипендиста Министарства спољних послова Шпаније, Шпанске агенције за међународну сарадњу и развој и Института Камоњш. Члан Међународног удружења хиспаниста. Завршила XIV београдску гимназију као техничар за топлотну физику. Светски пионир у преношењу агилних метода из софтверске индустрије у образовање. Добитник признања “Архонт” за допринос отвореном приступу образовању.

Заменик председника Стручног тима за реформу високог образовања Републике Србије. Предузетник у области софтверског развоја. Сертификовани канбан коуч. Сертификовани скрам коуч (CSM, CSPO, CSP). Организациони дивелопер. Магистар филолошких наука. Професор шпанског језика и књижевности. Преводилац. Техничар за топлотну физику.

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар