Obrazovanje Skupština

Maja Gojković krade vreme za raspravu u Skupštini

Maja Gojković danas će pokušati da ukrade 136 minuta od rasprave u pojedinostima o Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Predloga zakona o visokom obrazovanju. To je upravo najavila sa skupštinske govornice, obmanuvši javnost da je za raspravu ostalo samo 218 minuta, iako se u sistemu e-parlamenta jasno vidi da je za raspravu ostalo 354 minuta. (U prilogu je izvod sa e-parlamenta.)

Nakon jučerašnjeg debakla Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije ne iznenađuju nas potezi očajika koje kao najstručniji predstavnik poslaničke grupe za uređenje sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i za uređenje visokog obrazovanja, predstavlja narodni poslanik Marjan Rističević.

Rističević je, kako i svaki put, podneo onoliko amandmana koliko je podneo i Saša Radulović, samo da bi zloupotrebio raspravu u pojedinostima kako bi govorio bilo šta što mu padne na pamet.

Doprinos Predlogu zakona ogleda se u sledećem: obrazovanje je pravo deteta, sva deca imaju pravo na udžbenike i sva sredstva za školovanje plaćene iz budžeta, obroke u školi plaćene iz budžeta, maksimalan broj učenika koji mogu biti u razredu – 20 i maksimalan broj dece po vaspitaču u predškolskim ustanovama – 15 radi unapređenja kvaliteta nastave.

Dakle, amandmani koje je podneo Saša Radulović uneli bi važne izmene u Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i doveli bi do sveukopnog boljitka svih građana, posebno roditelja dece koja idu u osnovne i srednje škole.

Doprinos Marjana Rističevića Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je zarez. Da, zarez. (U prilogu su fotografije na kojima se vidi doprinos, tj. zarez, kojim narodni poslanik Rističiveća želi da unapredi Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.)

Naime, Marjan Rističević je u svakom od svojih predloženih amandmana dodao samo po zarez, najčešće tamo gde mu mesto, po gramatičkim pravilima, nije. Naravno da narodni poslanik ima pravo da predloži amandman onako kako on misli da je njegov doprinos kojim bi poboljšao Predlog, ali isto tako ima i obavezu da kada se javi za reč kako bi obrazložio svoj amandman, mora da obrazloži izmenu koju je predložio. Marjan Rističević nijednom nije obrazložio svoj zarez, već je svaki put zloupotrebio vreme za raspravu u pojedinostima kako bi vređao poslanike na najprizemniji način, samo njemu svojstven.

Za raspravu u pojedinostima, prema evidenciji u sistemu e-parlamenta (uvid izvršen sinoć, neposredno nakon završenog zasedanja i jutros, neposredno pre početka rasprave) ostalo je 354 minuta. Poslanička grupa Srpske napredne stranke i njeni koalicioni partneri potrošili su vreme koje imaju kao posalničke grupe u raspravi o pojedinostima, a jedini koji ima pravo za reč i to samo po osnovu obrazlaganja dodatog zareza usvim  svojim amandmanima, ima samo Marjan Rističević, očigledno najveći stručnjak za obrazovanje iz vladajuće koalicije koju predstavlja.

Radujemo se konstruktivnoj raspravi o doprinosima koji mi kao narodni poslanici, predstavnici zakonodavne vlasti, svojim amandmanima imamo na Predloge zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Predloga zakona o visokom obrazovanju.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • bravo, samo tako nastavite! Podrska!

    Samo idejama ih mozete razgoliti. Pa jucerasnje zasedanje je bilo ispraceno u dosta medija, sto je odlicna promocija pokreta.

    Mislim da niste okacili atachment za Risticevica i zarez. Stvarno katastrofa ko predstavlja narod u skupstini. Vas amadman je odlicna
    za besplatne udzbenike i realnije bi bilo da to bude referendumsko pitanje, pa nek pitaju gradjane, hocete li da se 0.23% budzeta potrosi na jarbol ili na udzbenike za svu decu Srbije … Svi znamo koja bi volja naroda bila. Stoga je ovakav sastav skupstine katastrofalana za demokratiju i spovodjenje volje naroda.

  • Pratim koliko stignem, rad skupštine tj. vašu-našu borbu za boljitak našeg društva. Borbu za razgolićavanje sns interesno mafijaške zajednice, držim vam palčeve i poručujem ono sto je KPJ-u poručila narodu 1941 g NE KLONITE DUHOM hrabro napred u borbu protiv diktature i okupacije sns -izdajnika /izdali i kosovo/ Do konačne pobede.

  • DJB je prihvatio da bude deo ovakve skupstine u jednom nedemokratskom, diktatorskom rezimu. Time je prihvatio i “pravila” koja u radu te skupstine namece diktatorska vlast

    • Ja sam mislio da pravila o radu skupštine treba da nameće zakon i pravilnik. Sad ispada da vladajuća garnitura određuje pravila. U tom slučaju, možda bi mogli da uvedu pravilo da opozicija kompletno napusti parlament kako ih ne bi ometala u kvalitetnom radu. Čekaj, šta to beše demokratija?