VIDEO Преносимо Скупштина

(ВИДЕО) Кажњавајте ме, ја ћу да кажем оно за шта су ме грађани бирали

Данас имамо 17 казни на програму, у ствари више, али у 17 наврата су биле изречене казне. У свих 17 наврата се радило о посланицима опозиције. То није нормално. Владајућој већини у овом парламенту очигледно није јасно шта је посао опозиције, па бих у пар реченица покушала да објасним.

Посао опозиције је да критикује власт. Легитиман начин борбе и критике јесте подношење амандмана на предлоге закона који долазе од владајуће већине.

Посланик Радуловић је поднео серију амандмана којима тражи бесплатне уџбенике, односно да се трошкови за уџбенике покривају из буџета Републике Србије. Та серија амандмана је прошла скупштинску процедуру. Била је на Одбору за уставна питања и правосуђе, прошла је тај одбор.

Одбијена је од стране предлагача закона, што значи да није могла да буде саставни део закона, али пошто је прошла скупштинску процедуру, то значи да посланик Радуловић има право на 2 минута по сваком амандману који је поднео, да тај амандман образложи. То је он и чинио док председавајућој Маји Гојковић није почео да иде на живце. Она има кратке живце, па се то десило брзо. Он никога није вређао.

Ми овде треба да гласамо о одређивању новчане казне која може, али не мора да иде уз изречену опомену. Значи ми не морамо да гласамо за изрицање новчане казне. Ми можемо да гласамо и против. Да бисмо могли да одлучимо да ли ћемо гасати за или против, ми морамо да утврдимо да ли је изречена опомена изречена у складу са Пословником или не.

Посланику Радуловићу су изречене три опомене за редом без било каквог образложења. Грубо је прекинут док је искоришћавао своје право да два минута образлаже свој амандман и онда му је изречена мера удаљавања са седнице, што се, откад смо овде од јуна прошле године, није десило – да се са заседања на двадесет дана удаљи шеф посланичке групе.

Стога ћу ја гласати против изрицања новчаних казни и то не само у случају Радуловића, већ у сучају свих 17 казни које се налазе данас пред нама, а хтела бих укратко да се осврнем и на сопствену казну, пошто сам ја један од тих 17 случајева.

Ја сам добила 3 опомене и данас треба да гласамо да ли ће се мени одбити 40% од плате или не. Зашто сам добила опомену? Зато што сам пришла председници народне скупштине без дозволе. Ја сам добила образложење док други, рецимо посланик Радуловић није добио образложење. Оно што се у транскрипту не види је откуд мени идеја да јој приђем без дозволе.

Ја сам се јављала за реч по пословнику, а она ми је усркаћивала то право иако ме је јасно видела. Ја не знам колеге посланици како ви свој посланички рад схватате, али ја га схватам врло озбиљно.

Мени када се ускрати реч, не ускраћује се реч Бранки Стаменковић, већ се реч ускраћује свим грађанима који су ме за ову Скупштину изабрали, јер ја овде имам представничку функцију. Ако ја на реч имам право и ако ми се она ускраћује мимо пословника, онда је моја дужност према тим грађанима да се ја за ту реч изборим.

Зато сам пришла председници народне скупштине, да је питам зашто ми ускраћује реч. Такође ми је занимљиво и да сам ја једна једина која нема дозволу да јој приђе. Једино је сутрадан и посланица Јањушевић имала ту привилегију. Сви остали посланици, као позиције, тако и опозиције без проблема прилазе и увек имају дозволу да јој приђу.

Ја не сумњам да ћете ви мене данас казнити и да ћете ми узети 40% плате, да не кажем 27.000 динара. Малопре баш рекох, у септембру су ме 15 хиљада коштали уџбеници и 13.000 дводневна екскузија на Златибору, али боже драги, ја сам на посланичкој плати, зато служе банке, пресипаћу из шупљег у празно, а ако председавајућа Гојковић мисли да ће изрицањем казне мене да доведе у ред, и да ћу ја престати да се борим за реч на коју имам право, онда се грдно вара.

Целу ми плату узмите, јешћемо дете и ја леба, маст и алеву паприку, али ћу да кажем оно што треба да кажем и за шта су ме грађани бирали да кажем. А вас бих све колегијално замолила за савет, шта следећи пут да радим када ми се ускрати реч на коју имам право? Како ја да се изборим за ту реч, а да не добијем казну?

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Бранка Стаменковић је наш херој!
    Камо среће да је у Скупштини Србије више оваквих народних посланика.
    Пуна подршка за све посланике ДЈБ у Скупштини!

  • Гледам и дивим вам се, Бранка.
    Волео бих да знам како могу да вас додатно уверим колико значи ваша упорност, култура и непосредност. Свака част. Ту смо да подржимо и помогнемо.

  • Svaka cast ovoj zeni, pomno ispratim svaku njenu izjavu i reakciju na ovo vasarsko ponasanje poslanika vladajuce vecine. Kada cujem Martinovica prevrne mi se zeludac skoro isto onoliko koliko i kada vidim Vucica. Svaka cast svima vama iz pokreta koji uspevate tako da slusate ove besmislice koje izlaze iz usta SNS robova, Imam 21u godinu i da nije vas mislim da bi izgubio svaku nadu u boljitak politicke scene u Srbiji.

  • I, kako je prošlo glasanje? Da li ste oslobođeni novčane kazne, da li Vas je gospođa Barišić instruisala kako da se izborite za reč (i da pri tom DJB ostane nezavisan) i koje poslanike bi Vi pohvalili u radu odbora.