VIDEO Prenosimo Skupština

(VIDEO) Kažnjavajte me, ja ću da kažem ono za šta su me građani birali

Danas imamo 17 kazni na programu, u stvari više, ali u 17 navrata su bile izrečene kazne. U svih 17 navrata se radilo o poslanicima opozicije. To nije normalno. Vladajućoj većini u ovom parlamentu očigledno nije jasno šta je posao opozicije, pa bih u par rečenica pokušala da objasnim.

Posao opozicije je da kritikuje vlast. Legitiman način borbe i kritike jeste podnošenje amandmana na predloge zakona koji dolaze od vladajuće većine.

Poslanik Radulović je podneo seriju amandmana kojima traži besplatne udžbenike, odnosno da se troškovi za udžbenike pokrivaju iz budžeta Republike Srbije. Ta serija amandmana je prošla skupštinsku proceduru. Bila je na Odboru za ustavna pitanja i pravosuđe, prošla je taj odbor.

Odbijena je od strane predlagača zakona, što znači da nije mogla da bude sastavni deo zakona, ali pošto je prošla skupštinsku proceduru, to znači da poslanik Radulović ima pravo na 2 minuta po svakom amandmanu koji je podneo, da taj amandman obrazloži. To je on i činio dok predsedavajućoj Maji Gojković nije počeo da ide na živce. Ona ima kratke živce, pa se to desilo brzo. On nikoga nije vređao.

Mi ovde treba da glasamo o određivanju novčane kazne koja može, ali ne mora da ide uz izrečenu opomenu. Znači mi ne moramo da glasamo za izricanje novčane kazne. Mi možemo da glasamo i protiv. Da bismo mogli da odlučimo da li ćemo gasati za ili protiv, mi moramo da utvrdimo da li je izrečena opomena izrečena u skladu sa Poslovnikom ili ne.

Poslaniku Raduloviću su izrečene tri opomene za redom bez bilo kakvog obrazloženja. Grubo je prekinut dok je iskorišćavao svoje pravo da dva minuta obrazlaže svoj amandman i onda mu je izrečena mera udaljavanja sa sednice, što se, otkad smo ovde od juna prošle godine, nije desilo – da se sa zasedanja na dvadeset dana udalji šef poslaničke grupe.

Stoga ću ja glasati protiv izricanja novčanih kazni i to ne samo u slučaju Radulovića, već u sučaju svih 17 kazni koje se nalaze danas pred nama, a htela bih ukratko da se osvrnem i na sopstvenu kaznu, pošto sam ja jedan od tih 17 slučajeva.

Ja sam dobila 3 opomene i danas treba da glasamo da li će se meni odbiti 40% od plate ili ne. Zašto sam dobila opomenu? Zato što sam prišla predsednici narodne skupštine bez dozvole. Ja sam dobila obrazloženje dok drugi, recimo poslanik Radulović nije dobio obrazloženje. Ono što se u transkriptu ne vidi je otkud meni ideja da joj priđem bez dozvole.

Ja sam se javljala za reč po poslovniku, a ona mi je usrkaćivala to pravo iako me je jasno videla. Ja ne znam kolege poslanici kako vi svoj poslanički rad shvatate, ali ja ga shvatam vrlo ozbiljno.

Meni kada se uskrati reč, ne uskraćuje se reč Branki Stamenković, već se reč uskraćuje svim građanima koji su me za ovu Skupštinu izabrali, jer ja ovde imam predstavničku funkciju. Ako ja na reč imam pravo i ako mi se ona uskraćuje mimo poslovnika, onda je moja dužnost prema tim građanima da se ja za tu reč izborim.

Zato sam prišla predsednici narodne skupštine, da je pitam zašto mi uskraćuje reč. Takođe mi je zanimljivo i da sam ja jedna jedina koja nema dozvolu da joj priđe. Jedino je sutradan i poslanica Janjušević imala tu privilegiju. Svi ostali poslanici, kao pozicije, tako i opozicije bez problema prilaze i uvek imaju dozvolu da joj priđu.

Ja ne sumnjam da ćete vi mene danas kazniti i da ćete mi uzeti 40% plate, da ne kažem 27.000 dinara. Malopre baš rekoh, u septembru su me 15 hiljada koštali udžbenici i 13.000 dvodnevna ekskuzija na Zlatiboru, ali bože dragi, ja sam na poslaničkoj plati, zato služe banke, presipaću iz šupljeg u prazno, a ako predsedavajuća Gojković misli da će izricanjem kazne mene da dovede u red, i da ću ja prestati da se borim za reč na koju imam pravo, onda se grdno vara.

Celu mi platu uzmite, ješćemo dete i ja leba, mast i alevu papriku, ali ću da kažem ono što treba da kažem i za šta su me građani birali da kažem. A vas bih sve kolegijalno zamolila za savet, šta sledeći put da radim kada mi se uskrati reč na koju imam pravo? Kako ja da se izborim za tu reč, a da ne dobijem kaznu?

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Branka Stamenković je naš heroj!
    Kamo sreće da je u Skupštini Srbije više ovakvih narodnih poslanika.
    Puna podrška za sve poslanike DJB u Skupštini!

  • Gledam i divim vam se, Branka.
    Voleo bih da znam kako mogu da vas dodatno uverim koliko znači vaša upornost, kultura i neposrednost. Svaka čast. Tu smo da podržimo i pomognemo.

  • Svaka cast ovoj zeni, pomno ispratim svaku njenu izjavu i reakciju na ovo vasarsko ponasanje poslanika vladajuce vecine. Kada cujem Martinovica prevrne mi se zeludac skoro isto onoliko koliko i kada vidim Vucica. Svaka cast svima vama iz pokreta koji uspevate tako da slusate ove besmislice koje izlaze iz usta SNS robova, Imam 21u godinu i da nije vas mislim da bi izgubio svaku nadu u boljitak politicke scene u Srbiji.

  • Cestitam na nastupima,i pojacajte tim sa par aktivnih poslanika,imate sigurno na rezervnoj klupi.Pruzite im sansu,da budete kao Bajern Minhen.

  • Izvanredan i originalan nastup, ja stalno ponavljam da je DJB uspostavio nove standarde u političkom životu Srbije i to je fantastično.

  • I, kako je prošlo glasanje? Da li ste oslobođeni novčane kazne, da li Vas je gospođa Barišić instruisala kako da se izborite za reč (i da pri tom DJB ostane nezavisan) i koje poslanike bi Vi pohvalili u radu odbora.