Autorski tekst Vojvodina Turizam

Vršačko šminkanje javnih nabavki

Pobornik sam tržišne ekonomije i ne smatram da Gradska uprava Vršca mora da “favorizuje” vršačke privrednike tokom postupka javnih nabavki, kao što zagovaraju neki od mojih kolega koji su takođe opozicija vršačkoj vlasti. Prvo, zato što time zatvaramo Grad za nove tehnologije i načine i modele poslovanja, čime možemo da nanesemo štetu samim privrednicima, ali i zato što je zakonska obaveza onih koji vode Grad da prihvate najnižu ili najbolju ponudu od ponuđača.

Zato mi je i upalo u oči da se od dolaska na vlast Srpske napredne stranke u Vršac postupci javnih nabavki sprovode na veoma čudan i sumnjiv način. Naravno da ništa od sumnji ne može da se dokaže, jer pisani tragovi o ovome sigurni ne postoje, ali kao neko ko prati ovo, mogu bar da izrazim sumnju u to kako se troši novac poreskih obveznika u našem gradu.

Od pre dve godine, na skoro svaki tender se javlja samo jedan ponuđač.
Za sve radove za rekonstrukciju trgova, ulica, pa i gradnje bazena, javlja se uvek samo jedna firma iz Loznice. Prosto je neverovatno da nijedno drugo preduzeće koje se bavi istom delatnošću ne vidi svoj interes u tome da se bavi poslom kojim se inače bavi. Kako je to moguće?

Jednostavno, zato što je naša država okupirana, pa se ne radi ništa da se interes građana i države podudaraju. Cilj javnih nabavki je da se novac troši namenski, u najkraćem roku, po unapred definisanim pravilima i uslovima u konkursnim dokumentacijama koje su javno dostupne svim ponuđačima. Uslovi ne smeju biti prilagođeni nijednom ponuđaču, već se sme tražiti samo ono što je stvarno potrebno za realizaciju svake nabavke.

Radovi se veoma često izvode samo da bi se malo “našminkali” neki delovi grada, a sve to pod vrlo sumnjivim uslovima tj. cenama koje nijedna stručna služba nije ocenila. Zato u Vršcu imamo rekonstrukcije trgova i ulica koje koštaju kao i izgradnja par vrtića ili kao renoviranje skoro cele bolnice u Vršcu.

Takođe, veoma je sumnjivo što su ponuđeni uslovi na tenderima najčešće takvi da može da ih ispuni samo jedan ponuđač. Recimo, zašto je važno da ponuđač mora da bude neko ko je bio likvidan, tj nije imao račun u blokadi poslednje tri ili pet godina? Kakve to veze ima sa tim da li će da završi posao ili ne, ako postoje garancije?

Zašto bi ponuđač morao da ispuni uslov da ima određen broj radnika? Zašto je bitno da ponuđač ima promet od 500 miliona dinara ako treba da završi radove od 50 miliona dinara?
I slično.

Ono što je sadašnja vlast često zamerala prethodnoj (kao da ima razlike), su bile ugostiteljske usluge odnosno tzv. “jagnjeće brigade”.

Danas, isti oni koji su na krilima tih prozivki osvojili vlast i pričali kako će oni biti bolji od prethodnika, raspisuju javne nabavke za ugostiteljske usluge, nameštene određenim ugostiteljima iz ko zna kojih razloga. Po ciframa koje su u pitanju, ne vidi se nikakav interes ugostitelja, jer oni te cifre prave za 4-5 dana u mesecu.

Verovatno je u pitanju sila i moć ljudi na vlasti. Često su naši privrednici, za razliku od stranih, izloženi pritiscima države odnosno inspekcija svih vrsta. Sa ovim se ugostitelji suočavaju najčešće i gotovo svakodnevno. Ovim država demonstrira svoju moć vlasnicima ugostiteljskih objekata, ali i građanima koji ih posećuju, jer je to najvidljivije, pošto svi volimo da svratimo u omiljenu kafanu i restoran.

Da je to tako, potvrđuje i javna nabavka ugostiteljskih usluga, dostupna javno svima na sajtu opštine http://vrsac.com/ViewNews.aspx?NewsId=2379&Pid=5&Lang=cir

Tu ćete videti kako se u konkursnoj dokumentaciji tačno ciljaju određeni ugostiteljski objekti. Uslovi su takvi da samo oni mogu da ispune sve što se traži, počev od broja soba, stolica, stolova, vrste nameštaja, broja sala, pa do jelovnika u kome se čak navode i imena lokala (videti na linku gore pod “konkursna dokumentacija”).

Iako tvrdi da sve ono što dobije “na potpis”, do kraja i temeljno pročita i dva puta proveri, gradonačelnica Dragana Mitrović pokazuje da nije baš vična poslu koji obavlja, ali da joj interes građana i grada nije baš na prvom mestu.

Dosta je bilo Vršac će podneti prijave nadležnim organima protiv odgovornih za ovakvo vođenje grada.

Duško Perin
Dosta je bilo Vršac

images (1)

 

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar