VIDEO Obrazovanje Prenosimo Skupština

(VIDEO) Uvodite dualno obrazovanje da biste prekrili loše rezultate osnovnog obrazovanja

Vreme koje smo potrošili na raspravu o nečemu što je nevažno bolje bismo upotrebili da smo se koncentrisali na najveći problem našeg obrazovanja, a to je osnovno školsko obrazovanje.

Danas pokušvamao da uvodimo dualno samo zato da bi nekako opravdali loše rezultate koje naša deca imaju kada završe osnovnu školu. Zašto je osnovno obrazovanje tako loše?

Pre svega zato što nije besplatno. Zato što nije zaista besplatno imamo velike razlike između dece u odnosu na to kakvog su finansijskog stanja njihovi roditelji. Deca boljestojećih roditelja imaju bolje šanse i favorizovana su trenutnim sistemom osnovnoškolskog obrazovanja. Oni na kraju tog obrazovanja imaju bolje rezultate, i prohodnost ka gimnaziji i fakultetu, dok deca siromašnijih roditelja, a takva je većina u Srbiji, u tom sistemu bivaju zanemarena.

Besplatno obrazovanje koje je garantovano Ustavom RS moramo da počnemo da zaista uvodimo, počev od udžbenika koji sada predstavljaju stravičan finansijski udar na roditelje.

Prosečan prihod porodice u Srbiji je 57.000 dinara, a komplet udžbenika košta od 10.000 do preko 17.000 dinara. Roditelji uzimaju kredite, bake i deke odvajaju od penzija da bi se kupili udžbenike.

Takođe, znamo da deca ne uče, a onda roditelji moraju da plaćaju dodatne časove. Naravno, plaćaju oni koji imaju sredstva. Ko ima da plati napreduje, ko nema – zaostaje, i njega čeka ovo dualno obrazovanje koje u našoj zemlji koja nema industriju samo praviti jeftinu radnu snagu za inostrane korporacije.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nije finansijska nejednakost najveci problem. Problemi su: koncepcija preskolskog, s/s, srednjoskolskog i v/obrazovanja.
    Danasnji sistem ima zadatak da izdvoji 10% elite i poselje je u inostranstvo. A onih 90% da ucini gorima nego da nisu potrosili vreme u skolskom sistemu. Polozaj organa uprava u skolama je podredjen politici i klikama. Roditelji kao jedini pravi predstavnici iteresa dece imaju 33% ucesca, u praksi i manje. Programi i nacin rada. Bedno finansiranje skolstva. Negativna seleckija i polozaj direktora. Negativna seleckcija i polozaj nastavnika. Broj ucenika u razredu 30+ onemoucava bilo kakav rad. Visesmenska nastava. Nepostojanje osnovnih humanih uslova u skolama, prava i pravila. Ministarstvo je politicki servis. Polozaj i nazin izbora P/S. Upravljanje na svim nivoima je katastrofalno i prepusteno nepismenima ili lopovima. Izostanak eksterne kontrole skolstva od strane neke evropske instance.
    Nepostovanje zakona, da se postuju zakoni i standardi trebalo bi da sutra zatvorima 99% skola u Srbiji.

  • drug Luka ce Vama ponovo da ponovi staro gradivo iz osnova ekonomije.
    Trenutna min.vrednost jednog radnog sata u proizvodnji je 760 dinara / 1 r/h = 760 din./ Ovde se nalazi resenje svih Vasih problema i SOCIJALNIH RAZLIKA.
    Osnovni resurs imate,metodologija je poznata.Sve ostalo je POLITICKA VOLJA !
    Ko tvrdi suprotno neka me RAZUVERI .

    DOSTA JE BILO jalove demagogije.

  • Ne mozemo reci da je samo zato sto se ne dobijaju udbzenici i uzina problem osnovnog skolstva u Srbiji.
    Rayloga za lose stanje ima prvise- od malog ulaganja u obrazovanje i nauku, lose placenih nastavnika sa losim uslovima rada i za napredovanje, losa opremljenost skola, prenatrpano i neinovirano gradivo, preoptereceni roditelji borbom za egzistenciju nemajuci vremena da se posvete deci, slabo razvijene sekcije-dopunska i dodatna nastava, nemotivanost dece da uce zbog situacije u drustvu, pretrpanost odeljenja u verlikim gradovima(umesto da odeljenja budu 20 oni stavljuju sa 30 i vise djaka)…..

  • Tacno,pericu i Nikola.Bolje bi se pripremili za temu obrazovanja da su imali neke insajdere,tj.ljude iz struke,uciteljice,nastavnike i profesore koji rade dugo u skolskom sistemu.Tu su i sumnjivi predsednici skolskih odbora,inace vlasnici splavova,fast fudova,koji se tu guraju zbog svojih interesa tipa balon u skolskom dvoristu,prodavnica ili pekara u skoli i sl.Tu su i stranacki interesi opstinskih partokrata,krace, urusen sistem .Niko se prosvetom ne bavi,prosvetni savet ignorisu,kao i sindikate.U prosvetu se ulazu pare,a ne moze da se izvlace tj.da se krade,zato se ne otimaju za taj resor.

  • DJB bi trebalo da ima u svom timu grupu pravih strucnjaka za obrazovanje. Takvih ljudi ima. I naravno morali bi da imate PROGRAM. Besplatni udzbenici nisu program.