VIDEO Образовање

(ВИДЕО) Зашто је одлазак у вртић битан?

Дакле зашто је одлазак у обданиште битан, уз одређену реформу тако да све ове ствари почну да се дешавају још раније. Зато што је за ваше интектуалне способности и способности говора је веома важно да од самог почетка будете изложени стимулацији средине која поспешује умрежавање мозга за ове способности. Ако дете не иде у вртић и ако код куће нема адекватну замену за оно што може да му се пружи у вртићу оно ће заостајати за својом генерацијом.

Дакле, ако најсиромашнију децу не шаљете у вртић, већ пре него што дођу до првог разреда основне школе, она су у заостатку. Дакле, без обзира што је основна школа обавезна за све, сиромашна деца су у заостатку јер им је развој синапси одговорних за више когнитивне функције већ заврше и ту више помака нема.

Наравно, остаје вам интелектуални развој, али дете које је почело са две или три године да распознаје слова, да се игра са бројевима или упушта у неке друге интелектуалне игре је већ у великој предности пре него што дође у седму годину.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Sin mi je 2003.godiste,a mesto u vrticu nije imao iz razloga sto je supruga nezaposlena.Isao je samo u predskolsko na 4 sata,to je bilo obavezno.Neki su nabavljali lazne dokaze o zaposlenju,i dolazili dzipovima po decu,dakle dobrostojeci roditelji.Da bi bar malo zavirio u vrtic,vukljali smo ga busom iz Zemuna u Skadarliju u istoimeni vrtic na 4 sata.Tu je bilo mesta,a saznali smo slucajno.Od kolevke,pa do groba ,potrebna je veza.Fuck the system.

  • Treba uraditi i reformu vrtica. Moj sin od 5 godina je krenuo kod logopeda, strucnjak kaze da je izuzetno pametan ali da nismo radili sa njim kao i da je opste poznato da se sa decom u vrticu malo radi. Casopisi koje smo uzimali u vrticu 12 brojeva su kao novi, dakle nisu ih terali nista da rade. Ja sam se greskom oslonio da ce mu vrtic dati neko osnovno znanje ali na zalost nije tako. A on zna da broji do 50, do 20 na engleskom, zna dosta slova i znao bi i vise da su se oni bar malo potrudili. Ovako sad placamo logopeda i mi radimo sa njim.
    Dakle reforma vrtica. Bitno da je direktorka postavljena preko SNS-a koja ima 31 godinu, koje iskustvo ona ima da bude na toj poziciji?
    Partokratija – Dosta Je Bilo!