VIDEO Obrazovanje

(VIDEO) Zašto je odlazak u vrtić bitan?

Dakle zašto je odlazak u obdanište bitan, uz određenu reformu tako da sve ove stvari počnu da se dešavaju još ranije. Zato što je za vaše intektualne sposobnosti i sposobnosti govora je veoma važno da od samog početka budete izloženi stimulaciji sredine koja pospešuje umrežavanje mozga za ove sposobnosti. Ako dete ne ide u vrtić i ako kod kuće nema adekvatnu zamenu za ono što može da mu se pruži u vrtiću ono će zaostajati za svojom generacijom.

Dakle, ako najsiromašniju decu ne šaljete u vrtić, već pre nego što dođu do prvog razreda osnovne škole, ona su u zaostatku. Dakle, bez obzira što je osnovna škola obavezna za sve, siromašna deca su u zaostatku jer im je razvoj sinapsi odgovornih za više kognitivne funkcije već završe i tu više pomaka nema.

Naravno, ostaje vam intelektualni razvoj, ali dete koje je počelo sa dve ili tri godine da raspoznaje slova, da se igra sa brojevima ili upušta u neke druge intelektualne igre je već u velikoj prednosti pre nego što dođe u sedmu godinu.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sin mi je 2003.godiste,a mesto u vrticu nije imao iz razloga sto je supruga nezaposlena.Isao je samo u predskolsko na 4 sata,to je bilo obavezno.Neki su nabavljali lazne dokaze o zaposlenju,i dolazili dzipovima po decu,dakle dobrostojeci roditelji.Da bi bar malo zavirio u vrtic,vukljali smo ga busom iz Zemuna u Skadarliju u istoimeni vrtic na 4 sata.Tu je bilo mesta,a saznali smo slucajno.Od kolevke,pa do groba ,potrebna je veza.Fuck the system.

  • Treba uraditi i reformu vrtica. Moj sin od 5 godina je krenuo kod logopeda, strucnjak kaze da je izuzetno pametan ali da nismo radili sa njim kao i da je opste poznato da se sa decom u vrticu malo radi. Casopisi koje smo uzimali u vrticu 12 brojeva su kao novi, dakle nisu ih terali nista da rade. Ja sam se greskom oslonio da ce mu vrtic dati neko osnovno znanje ali na zalost nije tako. A on zna da broji do 50, do 20 na engleskom, zna dosta slova i znao bi i vise da su se oni bar malo potrudili. Ovako sad placamo logopeda i mi radimo sa njim.
    Dakle reforma vrtica. Bitno da je direktorka postavljena preko SNS-a koja ima 31 godinu, koje iskustvo ona ima da bude na toj poziciji?
    Partokratija – Dosta Je Bilo!