Vojvodina

Zrenjanin: Gradska uprava proneverila višemilionski iznos po izveštaju državnog revizora

Jedan od naših osnovnih principa je da vršenje javne vlasti teba da bude potpuno javno. Potpuna transparentnost je najvažniji lek protiv korupcije. Potpuna transparentnost je ključ za uvođenje reda. Jer kada je sve transparentno onda ne može da se mulja.

U skladu sa tim principom Dosta je bilo Zrenjanin podneo je zahtev skupštini grada Zrenjanina da se Odluka o gradskoj upravi dopuni članom: “Gradska uprava će svakog meseca do 10. u mesecu na portalu grada Zrenjanina da objavljuje tačno koliko je novca potrošeno iz budžeta po svim budžetskim stavkama. Za svaki konto objaviće se spisak pravnih i fizičkih lica koja su dobila novac, koliko su novca dobili, kao i broj i datum ugovora po kome su dobili novac. Za pravna lica će se objavljivati matični broj, za fizička lica samo ime i prezime i opština prebivališta.”

Da je tada jula 2016. usvojena ova dopuna Odluke o gradskoj upravi, najverovatnije ne bismo imali situaciju da državni revizor u svom izveštaju o reviziji završnog računa budžeta grada Zrenjanina za 2016. optužuje gradsku upravu da je proneverila višemilionski iznos u eurima.

Kompletan izveštaj može se između ostalog pročitati na našoj veb i fejsbuk stranici. Za ovu priliku izdvojićemo greške koje je revizor primetio iz oblasti finasija i knjigovodstva:

  • Iskazan je deficit za 2016, godinu koji je veći od 10% od ukupnih prihoda, što je u suprotnosti sa važećim propisima.
  • Nepravilno je isplaćeno, bez pravnog osnova 125 miliona dinara kao nadoknada komisiji za Lokalni antikorupcijski forum, komisiji za personalna pitanja, članovima Saveta za razvoj grada, licima po Ugovorima za privremene i povremene poslove za poslove koji po svojoj prirodi nisu privremeni i povremeni, veći iznos za jubilarne nagrade i mnoge druge isplate koje nisu u skladu sa propisima.
  • Preuzete su obaveze i izvršene uplate za rashode bez odgovarajućeg postupka javne nabavke u iznosu od 29 miliona dinara ( između ostalih tu je i rashod koji je napravio Turistički centar za trošak Manifestacije Dani piva u iznosu od 7,8 miliona dinara bez poštovanja zakonskih procedura, na šta smo i mi svojevremeno ukazivali).
  • Davana su sredstva za subvencije bez posebnog programa za subvencije i to u iznosu od najmanje 220 miliona dinara (od čega 27 miliona dinara JKP „Zrenjaninska objedinjena naplata“)
  • Data su sredstva u iznosu od 52 miliona dinara bez sprovedenog javnog konkursa i bez ugovora i to kroz dotacije sportskim društvima 27 miliona dinara, ostalim udruženjima građana i verskim organizacijama 7 miliona dinara, JP “Radio Zrenjanin” iznos od 6 miliona dinara. Najveća zamerka je što za sva data sredstva za subvencionisanje i dotacije nije tražen izveštaj o namenskom trošenju sredstava, niti je iko proverio da li su ista utrošena u skladu sa Ugovorima (Interesantno je da čak postoji komisija za kontrolu namenskog korišćenja sredstava kreditne podrške koja takođe nije sačinila izveštaj o namenskom korišćenju sredstava za poljoprivredne kredite).
  • U konsolidovanom bilansu je više od 20 stavki prikazano na pogrešan način, ili uopšte nisu prikazani podaci.
  • Nije prikazana vrednost nekretnina u Dobroti i na Divčibarama, neke nekretnine su dva puta knjižene, ne slaže se analitička evidencija sa knjigovodstvenim podacima, nisu uknjiženi veliki broj građevinskih objekata i zemljišta, oprema na kojoj su završena ulaganja i dalje se vodi kao oprema u pripremi.
  • Prisutan je veliki broj grešaka, knjižene su obaveze bez validne dokumentacije, preuzete veće obaveze u odnosu na odobrene aproprijacije i još niz nepravilnosti i pogrešnih iskazivanja koje utiču na validnost finansijskih izveštaja.

Veliki broj predloga finansijskih planova korisnika budžetskih sredstava u predviđenom roku nije dostavljeno (16 korisnika), dok njih 11 nije uopšte dostavilo predloge.Pored pomenutih grešaka iz oblasti finansija i knjigovodstva uočeno je i niz propusta iz oblasti prava, informatike, upravljanja:

  • Grad nije vršio naplatu penala za neizvršavanje radova u ugovorenim rokovima.
  • Grad nije proveravao da li data sredstva za subvencije trošena u skladu sa ugovorima.
  • Grad nije kontrolisao sredstva kreditne podrške.
  • Grad nije tražio izveštaj o utrošenim sredstvima od sportskih organizacija, udruženja građana, verskih organizacija.
  • Grad nije pribavio kompletnu računovodstvenu dokumentaciju vezanu za izgradnju kanalizacionih mreža na nivou grada Zrenjanina.
  • Grad nema javni konkurs za dotacije niti sklapa ugovore za data sredstva.
  • Grad nije izvršio stvarni popis imovine i obaveza u skladu sa zakonskim propisima.
  • Grad nije knjižio rashode isključivo na osnovu validne dokumentacije.
  • Grad nije preduzeo mere za naplatu javnih prihoda.
  • Grad nije sprovodio javne nabavke i poštovao zakonske procedure u postupcima javnih nabavki.
  • Grad Zrenjanin nije izradio strategiju upravljanja rizikom, niti su na odgovarajući način sprovedene kontrole koje svode rizik na prihvatljiv nivo.

Izveštaj revizora možete pročitati OVDE.

Gradski odbor Dosta je bilo Zrenjanin

Oznake

DJB Zrenjanin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar