VIDEO Здравство Скупштина Социјална заштита

Бранка Стаменковић – Домаћи доктори нису добри због система, већ упркос њему

Ево два дана расправљамо о медицинским законима, па смо отишли и мало даље и причали о здравственом систему генерално што поздрављам јер сматрам да грађани то од нас и очекују. Једино се питам након што сам чула добар број аргумената посланика владајуће већине, а богами и добар број одговора министра Лончара, живимо ли ми у истој држави?

Збуњују ме ти описи нашег здравственог система који је цакум – пакум, никад бољи, окречен, реновиран… Специјализације се деле, овде две хиљаде, онде четири хиљаде. Ту су сајбер нож, гама нож, акцелератори и остале муње, а у овом здравственом систему у коме се ја лечим нису баш окречени плафони и реновирани.

Када одете да закажете преглед, објасни вам се да вам поред тог прегледа треба још неки, али вам се да и визит карта да то закажете у приватној ординацији, па кад треба да се породите, треба да спремите једну ковертицу са еврићима. И зато се ја питам, где се налази тај ваш здравствени систем, јер бих ја да повучем картон из овог система у коме се ја лечим и да га пренесем у тај ваш систем јер је много много бољи.

Иначе, јутрос је стигла порука од наше колегинице, посланице Љупке Михајловске која је имала судар са здравственим системом, овим у коме се ја лечим, па каже овако: “Поздравите министра Лончара и реците му да су ми данас после урађене гастроскопије рекли да одем у дом здравља првог децембра, да бих тог првог децембра заказала преглед за јануар, када ће ми доктор у дому здравља погледати налаз гастроскопије који сам урадила данас, 16. новембра.

Значи стварно, хитно нам је, значи не само колегиници Љупки и мени да сазнамо где се налази тај ваш здравствени систем у коме је све тип-топ, цакум-пакум, једино неки антивакцинални лоби има ту, каже колегиница Ракоњац који срећу квари. Њега да нема, све би остало ишло као по лоју и не би било апсолутно никаквих проблема.

Дакле секира ме, када у расправи због неких партијских интереса улепшавамо стварност у којој живимо. Ја вас молим да не поричемо реалне проблеме који постоје у нашем здравству. Да се осврнем на оно што је министар Лончар рекао, одговарајући полу иронично на примедбу колеге Вукадиновића, да је наш здравствени систем лош.

Па су се износили аргументи “у том и таквом лошем здравственом систему” пресађивања, најкомпликованије операције, кардиооперације и тако даље. Да имамо, ми најкомпликованије операције обављамо у том систему, али то није заслуга здравственог система. То је заслуга доктора који су добри не захваљујући здравственом систему, него упркос њему.

И то они доктори који још увек, бога питај зашто, остају овде. Њихове колеге масовно одлазе у Норвешку и у Немачку, не зато што те државе воле више од своје земље Србије, већ зато што желе да раде у уређеном здравственом систему.

Дакле то што имамо добре докторе, не значи да систем није лош. Министре, ваша је одговорност да га уредите. Доктори ће наставити да буду добри био систем овакав или онакав јер људи умеју и из ината да буду добри. И обавеза је здравственог система да буде свима доступан и бесплатан.

Исто као што је то случај са нашим образовним системом за који је Уставом гарантовано да је бесплатан. У том смислу, завршила бих и са још једном важном поруком, која се не тиче директно здравствених закона, а то је: нама требају бесплатни уџбеници за сву децу у Србији.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Хвала Вам, Бранка!
  Погађате у срж проблема.
  Због Вас сам поносан што сам гласао за ДЈБ.
  Молим Вас да истрајете.
  Надам се да ће Вас министар Лончар чути и нешто корисно урадити.
  Срдачан поздрав

 • U ovakvm okolnostima ovaj pristup je u redu.Medjutim je li moguce da vlada toliki stepen kolektivnog slepila ili utapanja u hipnozu postojecih okolnosti pa da ne vidimo elementarne istine . Na prvom mestu da je normalno stanje organizma zdravlje i obrnuto . Mi [ odnosno strucni timovi ] treba da odgonetnemo sta su uzroci bolesti i da ih odstranimo iz nasih zivota i tako u najvisem procentu stanovnistva postignemo stanje zdravlja.
  Zato me iritira kad cujem da je otvorena nova klinika ili kad bezglavo tezimo da svi imamo brz prolaz kroz zdravstveni sistem a da se pri tom ne zapitamo a zasto bi ulazili u njega. Kao kad bi se vlada hvalila porastom bdp-a zato sto je porasla prodaja lekova [ludilo]. Prava vest bi bila da je zatvorena neka klinika jer niko ne dolazi u nju.

 • Tako je, u svemu se slažem osim da zdravstveni sistem treba da bude potpuno besplatan. Trenutno je „besplatan“ pa vidimo kakvo je stanje. Sve što ljudi dobiju potpuno besplatno oni to ne cene i rasipaju jer je „besplatno“ pa onda zbog prevelikog rasipanja i neracionalnog korišćenja zdravstveni sistem blokira i gubi svoju svrhu, onda vidimo da nije dobro kada nešto što vredi mnogo proglasimo da je besplatno.

  • Upravo tako Gorane! Sve što je besplatno upravo toliko vredi. U besplatnom zdravstvu ne vredi ti da oteraš doktora dođavola kad je nezainteresovan ili neljubazan – platićeš ga hteo ne hteo. U besplatnom zdravstvu nezadovoljan pacijent potpuno je nemoćan i potpuno zavisi od dobre volje medicinskog osoblja. I isto tako u besplatnom školstvu. Ko plaća učitelje/nastavnike/profesore? Ministarstvo – njima je bitno da Ministarstvo bude zadovoljno njihovim radom. Za učenike i roditelje im puca prsluk. Što nezainteresovaniji – to bolje! Nema ništa od poboljšanja kvaliteta dok pacijent ne bude plaćao doktora i dok roditelji ne budu plaćali školama. Pa kad su nezadovoljni – nema plate, vrlo jednostavno.
   Bojim se da DJB nije u stanju da formuliše interese građana. Besplatno zdravstvo i školstvo su u interesu političara, a ne građana.