Полиција Преносимо Скупштина

Интервју народне посланице Ане Стевановић за дневни лист Данас

Ана Стевановић: СНС злоупотребио полицију и тужилаштво

Одбила сам да дам изјаву полицији око инцидента који се догодио на Административном одбору, јер бих на тај начин учествовала не само у урушавању угледа Народне скупштине већ и у урушавању достојанства осталих институција укључујући полицију и тужилаштво.

И увлачење полиције и тужилаштва јесте један од разлога због којих сам одбила да дам изјаву верујући да се ове институције у овом процесу злоупотребљавају од стране СНС. Не желим да својим учешћем дам легитимитет поступцима који представљају вређање здравог разума. Невероватно је да тужилаштво није реаговало у случају рушења у Савамали, затворили су случај “тетка из Канаде”, а брзопотезно су решили да испитају случај “миш”, каже у разговору за Данас Ана Стевановић, посланица покрета Доста је било.

* Да ли је давање изјаве било неопходно када се све јасно видело у директном преносу и коме иде у прилог да се од парламента прави циркус?

– Због постојања снимка седнице није било неопходно узимање изјава од посланика. Цео инцидент је почео искључивањем микрофона и ускраћивањем речи опозиционим посланицима. Прављење циркуса од парламента иде у прилог владајућој већини која је за њега и одговорна иако њени представници тврде да је обрнуто. У парламенту имате срамно гласање за законе на звонце, опозиционим посланицима се искључују микрофони, ућуткују се, кажњавају и удаљавају са седница без икаквог разлога. Тада се реаговање кажњених приказује као циркус, а заправо представља последицу радњи недостојних за највише законодавно тело у земљи.

* Кажете да се оваквим ислеђивањем нарушава достојанство парламента, зар посланици више пута нису нарушили сами то достојанство, и без присуства полиције?

– Осим што осећамо страховити гнев кад присуствујемо свакодневном нарушавању парламента, забрињава нас однос медија који о томе уопште не извештавају. Грађани не знају да нам представници владајуће већине непрестано добацују током излагања. Једни те исти посланици већине намерно подносе бесмислене амандмане у којима као једину промену на постојеће чланове закона ставе зарезе, и тако, уместо да користе време од два минута у коме би требало да образлажу амандмане, они понајвише износе увреде и лажи о нама, како би обесмислили наше говоре и амандмане. Такво понашање се толерише, а врхунац ироније је кад ми добијемо казне и опомене уколико укажемо председавајућима на ове злоупотребе. То јавност мора да зна, а нажалост остаје ускраћена због несхватљивог одсуства интересовања медија.

* А Вас су ставили на стуб срама због једне псовке.

– Чим се нешто не кажњава, значи да се одобрава. И то је манир који влада у Скупштини. Моја псовка, којом се не поносим, изговорена себи у браду, а не приликом излагања, која је данима била предмет тобожњег згражавања посланика владајуће странке, била је људска реакција на ужасне лажи које су двојица посланика владајуће већине изрекла о мојој породици. И ту се поновио манир о коме сам говорила. Осуђивала се моја реакција, а да се ниједан медиј није питао шта је до ње довело. Изненадила ме је невероватна подршка коју сам данима добијала од људи који су разумели шта је довело до моје реакције и који су ми и сами говорили да би истоветно реаговали.

* Поједини опозициони посланици осуђују понашање лидера Двери тврдећи да је успео само да од Мартиновића направи жртву, али и да не могу посланици, заштићени имунитетом, да шамарају свакога ко им се не свиди.

– У Скупштини се непрестано догађају замене тезе и извртање догађаја. Мора се разликовати узрок од последице. Уколико се јавности намеће последица, а намерно се занемари објашњавање узрока који је ту последицу изазвао, онда на делу имате класичну манипулацију. Верујем да не треба да објашњавам да не одобравам никакву врсту насиља. Међутим, сведоци смо, али и жртве несхватљивог вербалног, па чак и менталног насиља које је довело до последица виђених на Административном одбору. Дакле, када говоримо о последицама, не сме се заобићи узрок који је до ње довео.

* Да ли је Мартиновић заиста жртва понашања посланика Двери?

– Не бих желела да се нађем у улози оног који ће овде пресуђивати и осуђивати. Чињеница јесте да се слична ситуација већ једном десила. Наиме, прошле године у ово време на седници Административног одбора председавајући одбора Александар Мартиновић није дозвољавао посланицима да расправљају о скандалозним мерама које је Маја Гојковић изрекла посланицима, а све како би заштитио једног од посланика из владајуће већине. Тада смо присуствовали надреалној ситуацији, да су посланици и чланови одбора уредно затражили реч, али да су били потпуно игнорисани од стране председавајућег који је противно пословнику одбио да им реч да. То је само један пример двоструких аршина и неправде на коју не можете да не реагујете.

* Због чега је из саслушања пред полицијом изостао Владимир Ђукановић, који је учествовао у инциденту, макар на његовом крају?

– То је питање на које тужилаштво може и мора да одговори, поготово што су јавности доступне фотографије и снимци на којима се види како посланик Ђукановић физички насрће на посланике Двери.

* Очекујете ли да ће након разноразних изјава да су фашистичка организација Двери бити забрањене?

– Забрањивање и гушење било које странке или организације чије деловање не угрожава уставни поредак не крши гарантована људска или мањинска права, или не изазива расну, националну и верску нетрпељивост, представљало би страховито лошу поруку.

* У несразмери је број изречених казни посланицима опозиције и власти.

– Моје колеге и ја доживљавамо да нам се приписују вулгарни епитети, а да нам председавајући уопште не допуштају да на те ствари одговоримо, нити то кажњава. Број казни које се изричу представницима опозиције сведоче мојим тврдњама. У протеклих годину и по дана од представника владајуће већине само једном је кажњен Александар Мартиновић. У осталим случајевима кажњавани су представници опозиције, међу којима је Саша Радуловић, председник посланичке групе ДЈБ, доскоро био апсолутни рекордер. Током претходних двадесет дана заседања био је чак искључен са учествовања у седницама док је бранио амандман на образовне законе. Слично се десило и Бошку Обрадовићу, који је за меру удаљења сазнао на улазу у салу, и то од скупштинског обезбеђења. Невероватно је да готово ниједан медиј није та избацивања наметнуо као тему јер је забрињавајуће за једно друштво које се назива демократским да су два председника најактивнијих опозиционих посланичких група искључена са скупштинских заседања.

* Какав опозициони посланик одговара владајућој Српској напредној странци?

– Претпостављам да је онај опозициони посланик који ћути, одобрава, не коментарише и не критикује, најпожељнији Напредној странци. Још ако је избачен са заседања – утолико боље. За ово су најбољи посланици ЛДП-а и ЛСВ.

Преузето са сајта дневног листа “Данас”: http://www.danas.rs/politika.56.html?news_id=363904&title=Ana+Stevanovi%C4%87%3a+SNS+zloupotrebio+policiju+i+tu%C5%BEila%C5%A1tvo

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар