VIDEO Преносимо Скупштина

(ВИДЕО) Татјана Мацура за Бету: Ово је једна општа опструкција рада Скупштине!

Посланици ДЈБ испред писарнице чекају да поднесу своје предлоге за допуну дневног реда, зашто је то тако?

Искуства у досадашњем раду парламента су нас научила да се седнице заказују један минут до истека двадесетчетворочасовног рока за време ког имамо прилике да предамо предлоге за допуну дневног реда. Последња седница је тако заказана за 9:59 за следећи дан у 10 часова. Опозиција је дакле имала један минут прилике да предају своје предлоге дневног реда.

Оно што се најчешће дешава је да службеници из различитих посланичких група седе и чекају. Ми не можемо сада доле да обавимо снимање, али бисте доле видели неколико представника опозиционих странака како из сата у сат чекају како би предали своје предлоге за допуну дневног реда.

Последњи пут када се то догодило, нисмо стигли да у тих минут времена предамо своје предлоге и данас смо одлучили да чекамо испред писарнице како бисмо поднели предлоге за допуну дневног реда на седници о којој ће се расправљати о буџету за наредну годину.

Раније је била пракса и да се седница закаже ван редног времена тела скупштине, а догађало се и да се седница закаже сутра за прексутра. Ако будем морала да чекам и после радног времена, чекаћу, овде је ствар принципа, желимо да покажемо грађанима Србије на који начин функционише скупштина.

Дакле ми данас чекамо најважнију расправу ове године, седницу о буџету и ми на овај начин морамо да се довијамо како бисмо допунили дневни ред, како бисмо добили време за расправу. Цела ова ситуација је једна општа опструкција рада Народне скупштине.

Да ли сте баш сигурни да ће баш данас данас бити седница на којој ће се расправљати о буџету?

Она мора да се догоди јер је законски рок за усвајање буџета 15. децембар. Ако узмемо у обзир колико дана може да траје расправа, седница би морала да се догоди ових дана. Предлог буџета и остала документа која га прате су стигла у Скупштину 30. новембра и сваки дан од тог дана чекамо у заседи.