VIDEO Prenosimo Skupština

(VIDEO) Tatjana Macura za Betu: Ovo je jedna opšta opstrukcija rada Skupštine!

Poslanici DJB ispred pisarnice čekaju da podnesu svoje predloge za dopunu dnevnog reda, zašto je to tako?

Iskustva u dosadašnjem radu parlamenta su nas naučila da se sednice zakazuju jedan minut do isteka dvadesetčetvoročasovnog roka za vreme kog imamo prilike da predamo predloge za dopunu dnevnog reda. Poslednja sednica je tako zakazana za 9:59 za sledeći dan u 10 časova. Opozicija je dakle imala jedan minut prilike da predaju svoje predloge dnevnog reda.

Ono što se najčešće dešava je da službenici iz različitih poslaničkih grupa sede i čekaju. Mi ne možemo sada dole da obavimo snimanje, ali biste dole videli nekoliko predstavnika opozicionih stranaka kako iz sata u sat čekaju kako bi predali svoje predloge za dopunu dnevnog reda.

Poslednji put kada se to dogodilo, nismo stigli da u tih minut vremena predamo svoje predloge i danas smo odlučili da čekamo ispred pisarnice kako bismo podneli predloge za dopunu dnevnog reda na sednici o kojoj će se raspravljati o budžetu za narednu godinu.

Ranije je bila praksa i da se sednica zakaže van rednog vremena tela skupštine, a događalo se i da se sednica zakaže sutra za preksutra. Ako budem morala da čekam i posle radnog vremena, čekaću, ovde je stvar principa, želimo da pokažemo građanima Srbije na koji način funkcioniše skupština.

Dakle mi danas čekamo najvažniju raspravu ove godine, sednicu o budžetu i mi na ovaj način moramo da se dovijamo kako bismo dopunili dnevni red, kako bismo dobili vreme za raspravu. Cela ova situacija je jedna opšta opstrukcija rada Narodne skupštine.

Da li ste baš sigurni da će baš danas danas biti sednica na kojoj će se raspravljati o budžetu?

Ona mora da se dogodi jer je zakonski rok za usvajanje budžeta 15. decembar. Ako uzmemo u obzir koliko dana može da traje rasprava, sednica bi morala da se dogodi ovih dana. Predlog budžeta i ostala dokumenta koja ga prate su stigla u Skupštinu 30. novembra i svaki dan od tog dana čekamo u zasedi.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar