VIDEO Energetika Prenosimo Skupština

(VIDEO) Saša Radulović: Potrebno je oformiti anketni odbor koji bi utvrdio zašto EPS pravi tolike gubitke

Već godinama javna preduzeća u Srbiji prave velike gubitke. Među njima je i Elektroprivreda Srbije. Kada pogledamo njihove bilanse, vidimo da iz poslovanja prave dobit, ali da nakon toga, pri naplati potraživanja, dakle naplate struje koju su isporučili, beleže ogromne gubitke koji se mere u stotinama miliona evra.

Pošto o tome niko ne govori, odnosno nema nikakve analize o tome šta se dešava sa tim dugovanjima EPS-a. Vidimo da imamo probleme iz godine u godinu, imali smo probleme i u prvom kvartalu ove godine kada je zbog poslovanja EPS-a zabeležen pad bruto društvenog proizvoda u odnosu na planirano i očekivano.

Po našem mišljenju, potrebno je oformiti anketni odbor kako bi se proverilo poslovanje EPS-a, a menadžment nam ne daje nikakve odgovore na dešavanja u tom preduzeću. Rađena su restrukturiranja, rađene su mnoge stvari, ali na kraju nismo dobili nikakve promene u samom poslovanju što se jasno vidi iz finansijskih izveštaja.

Ovi gubici značajno opterećuju privredu Srbije, prvo, nema dobiti koja bi se uplaćivala u budžet i time stvorio prostor za projekte za smanjenje poreza, za bazično uvođenje reda i omogućavanje disanja domaće privrede.

Sa druge strane potrebno je da vidimo ko su te neplatiše struje, da uđemo u analizu tih uglavnom pravnih lica, jer vidimo da su oni koji ne plaćaju struju uglavnom neki veliki gubitaši, pa čak i privatna preduzeća kojima niko ne naplaćuje struju.

Znači, da bi se smanjili ovi veliki gubici, da bi se rasteretio budžet republike Srbije, jedini način da utvrdimo šta se stvarno dešava u EPS-u je da se oformi anketni odbor. Vidimo u budžetu iz godine u godinu kako rastu troškovi aktiviranja garancija koje je država dala za kredite koje uzimaju javna preduzeća koja uglavnom vodi nesposobni menadžment koji je partijski postavljen.

Ovaj anketni odbor bi upravo trebao da proveri sve ove stvari i da vidi zašto se aktiviraju garancije koje onda moraju da snose svi građani Srbije i onda nema novca za projekte koje smatramo važnim za sve građane Srbije počev od unapređenja u zdravstvu, preko besplatnih udžbenika i ostalih projekata.

Dakle anketnog odbora je da se utvrdi zašto postoje ovako veliki gubici u EPS-u.