VIDEO Људска права Социјална заштита Финансије

(ВИДЕО) Татјана Мацура: Битно да сте се изборили са најгором мафијом у земљи, породиљама!

Поштована председавајућа, поштовани министри и председнице Владе, желим само да на почетку кажем, односно да цитирам председницу Владе која је мало пре у једном тренутку рекла да је историјски важна ствар, па је онда одговорила даље посланику. Дакле, историјски је важна ствар што се председница Владе данас појавила тек други дан у Скупштини Србије, да одговара на питања посланика који имају везе са буџетом, да је време опозиције мање-више потрошено и да она у суштини нема на шта да одговара у овом тренутку.

Такође, историјски је важна ствар и то да ми у овом Предлогу буџета, и не само Предлогу буџета него и у још 30 додатних закона и предлога закона о којима би требали да расправљамо вечерас, дакле, историјски је важна ствар да грађани знају да уз буџет може да дође и у обједињеној расправи још 30 тачака на дневном реду.
Историјски најважнија ствар је да се Влада Републике Србије у овом тренутку обрачунала са најгором мафијом која постоји у овој земљи, а то је породиљска мафија.

Ми на дневном реду имамо и Закон о финансијској подршци породицама са децом и у образложењу можете наћи детаљно образложење о томе како у једној календарској години, дакле, у току једне године, у износу од 10,6 милијарди, негде је процењено да су породиље оштетиле буџет Републике Србије.

Мало је лицемерно говорити у том контексту да су породиље оштетиле по основу неге детета буџет Републике Србије, а у исто време упумпавати 30 милијарди динара у државна предузећа који су до те мере губиташи да ћемо ми вероватно и у наредних 100 година, уколико ова Влада, а надам се да неће, остане у овом саставу, или у неком другом, дакле, немамо шансе да се оне опораве, а у исто време оптужујемо породиље да су одговорне за недостатак новца у буџету Републике Србије.

Једна важна ствар исто је у Закону о финансијској подршци породицама са децом и тиче се чл. 12. и 17. Ми смо поднели амандмане. Поднели смо их одмах првог дана, јер смо и на Одбору за рад указали на овај проблем, а то је срамна одлука да се укине породицама које имају децу које су особе са инвалидитетом посебна нега детета, сматрајући да ће туђа нега и помоћ у том тренутку заменити ту надокнаду.

Дакле, ово министарство када је писало нацрт закона, није могло да замени једну надокнаду другом, јер оне немају исту употребу. Посебна нега детета има једну другу сврху, док туђа нега и помоћ у случају особе са инвалидитетом има искључиво сврху да потпомогне да се особе са инвалидитетом не дискриминишу. Хвала.

Доста је било

Доста је било

2
Оставите коментар

avatar
2500
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Татјана Мацураe stvarno ih je dosta bilo Recent comment authors
најновији најстарији
e stvarno ih je dosta bilo
Гост
e stvarno ih je dosta bilo

Da li ste podneli amandman u vezi maksimalne isplate naknada porodiljama . Ranije je bilo do 5 a sada do 3? To je sklandalozno. imam hiputeku i kredite a ostatak ce da mi jedu AVovci!

Татјана Мацура
Гост
Tatjana Macura

Poštovana,

Predali smo i amandmane kad je bila rasprava, a danas sam predala i Predlog izmene zakona, jedna od izmena koju predlažem je upravo ta koju Vi pominjete.
http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/400-884_18.pdf

Tatjana Macura