VIDEO Ljudska prava Socijalna zaštita Finansije

(VIDEO) Tatjana Macura: Bitno da ste se izborili sa najgorom mafijom u zemlji, porodiljama!

Poštovana predsedavajuća, poštovani ministri i predsednice Vlade, želim samo da na početku kažem, odnosno da citiram predsednicu Vlade koja je malo pre u jednom trenutku rekla da je istorijski važna stvar, pa je onda odgovorila dalje poslaniku. Dakle, istorijski je važna stvar što se predsednica Vlade danas pojavila tek drugi dan u Skupštini Srbije, da odgovara na pitanja poslanika koji imaju veze sa budžetom, da je vreme opozicije manje-više potrošeno i da ona u suštini nema na šta da odgovara u ovom trenutku.

Takođe, istorijski je važna stvar i to da mi u ovom Predlogu budžeta, i ne samo Predlogu budžeta nego i u još 30 dodatnih zakona i predloga zakona o kojima bi trebali da raspravljamo večeras, dakle, istorijski je važna stvar da građani znaju da uz budžet može da dođe i u objedinjenoj raspravi još 30 tačaka na dnevnom redu.
Istorijski najvažnija stvar je da se Vlada Republike Srbije u ovom trenutku obračunala sa najgorom mafijom koja postoji u ovoj zemlji, a to je porodiljska mafija.

Mi na dnevnom redu imamo i Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom i u obrazloženju možete naći detaljno obrazloženje o tome kako u jednoj kalendarskoj godini, dakle, u toku jedne godine, u iznosu od 10,6 milijardi, negde je procenjeno da su porodilje oštetile budžet Republike Srbije.

Malo je licemerno govoriti u tom kontekstu da su porodilje oštetile po osnovu nege deteta budžet Republike Srbije, a u isto vreme upumpavati 30 milijardi dinara u državna preduzeća koji su do te mere gubitaši da ćemo mi verovatno i u narednih 100 godina, ukoliko ova Vlada, a nadam se da neće, ostane u ovom sastavu, ili u nekom drugom, dakle, nemamo šanse da se one oporave, a u isto vreme optužujemo porodilje da su odgovorne za nedostatak novca u budžetu Republike Srbije.

Jedna važna stvar isto je u Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom i tiče se čl. 12. i 17. Mi smo podneli amandmane. Podneli smo ih odmah prvog dana, jer smo i na Odboru za rad ukazali na ovaj problem, a to je sramna odluka da se ukine porodicama koje imaju decu koje su osobe sa invaliditetom posebna nega deteta, smatrajući da će tuđa nega i pomoć u tom trenutku zameniti tu nadoknadu.

Dakle, ovo ministarstvo kada je pisalo nacrt zakona, nije moglo da zameni jednu nadoknadu drugom, jer one nemaju istu upotrebu. Posebna nega deteta ima jednu drugu svrhu, dok tuđa nega i pomoć u slučaju osobe sa invaliditetom ima isključivo svrhu da potpomogne da se osobe sa invaliditetom ne diskriminišu. Hvala.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar