Здравство Шумадија

У здравству изостале предновогодишње исплате

Запосленима у здравственим установама у Крагујевцу и остатку Србије први пут након дугог низа година, није исплаћен други део децембарске плате пред новогодишње празнике. Биће исплаћен тек 3. јануара 2018.године. Ранијих година овај део децембарске плате је био увек исплаћиван на крају децембра (у свим осталим месецима се исплаћује до 5-ог у текућем месецу). Запослени у здравству су у децембру увек добијали три уплате, у јануару једну, а током осталих месеци по две. Формално, није дошло до кашњења, али би одговорно и људски било да запослени буду на време обавештени да ће исплата другог дела плате овог децембра изостати јер су запослени природно, на основу пређашњег искуства, рачунали на још једну уплату у децембру због предстојећих новогодишњих празника. Иначе, да би грађани разумели – плате свим запосленима у здравству исплаћује Министарство здравља.

Постављају се питања:

  • Да ли у Министарству и буџету РС постоје финансијски проблеми?
  • Зашто Министарство не брине о својим запосленима?
  • Да ли је толико битно да ли ће други део децембарске плате запосленима бити исплаћен неколико дана касније или раније, а тврде да имају суфицит у бужету и да су успели да среде финансијску ситуацију у земљи?
  • Да ли је Министарство свесно да оваквим својим неодговорним понашањем утиче на то да се наши суграђани и медицински радници лакше определе да заувек оду из ове земље? Ко ће нас лечити, они са купљеним дипломама?

Грађани имају право да добију одговоре на ова питања. Струковна удружења ћуте, министарство ћути, невладин сектор и здравстени радници такође, као и медији који се ретко и површно баве овим темама. Свесни смо да у здравству има много проблема, да су грађани незадовољни услугом коју добијају, а запослени условима рада, платама као и надређенима, подређенима или својим колегама који се понашају као мали Богови. То се може променити само увођењем реда, награђивањем најбољих и отпуштањем нерадника, увођењем транспарентности. Ово ништа не кошта и може да се уради одмах. Али много боли. Као друштво морамо изабрати прави пут, пут реда, одговорног и професионалног приступа послу, ако желимо да као народ за неколико година и даље постојимо.

Општински одбор Доста је било, Крагујевац