Zdravstvo Šumadija

U zdravstvu izostale prednovogodišnje isplate

Zaposlenima u zdravstvenim ustanovama u Kragujevcu i ostatku Srbije prvi put nakon dugog niza godina, nije isplaćen drugi deo decembarske plate pred novogodišnje praznike. Biće isplaćen tek 3. januara 2018.godine. Ranijih godina ovaj deo decembarske plate je bio uvek isplaćivan na kraju decembra (u svim ostalim mesecima se isplaćuje do 5-og u tekućem mesecu). Zaposleni u zdravstvu su u decembru uvek dobijali tri uplate, u januaru jednu, a tokom ostalih meseci po dve. Formalno, nije došlo do kašnjenja, ali bi odgovorno i ljudski bilo da zaposleni budu na vreme obavešteni da će isplata drugog dela plate ovog decembra izostati jer su zaposleni prirodno, na osnovu pređašnjeg iskustva, računali na još jednu uplatu u decembru zbog predstojećih novogodišnjih praznika. Inače, da bi građani razumeli – plate svim zaposlenima u zdravstvu isplaćuje Ministarstvo zdravlja.

Postavljaju se pitanja:

  • Da li u Ministarstvu i budžetu RS postoje finansijski problemi?
  • Zašto Ministarstvo ne brine o svojim zaposlenima?
  • Da li je toliko bitno da li će drugi deo decembarske plate zaposlenima biti isplaćen nekoliko dana kasnije ili ranije, a tvrde da imaju suficit u bužetu i da su uspeli da srede finansijsku situaciju u zemlji?
  • Da li je Ministarstvo svesno da ovakvim svojim neodgovornim ponašanjem utiče na to da se naši sugrađani i medicinski radnici lakše opredele da zauvek odu iz ove zemlje? Ko će nas lečiti, oni sa kupljenim diplomama?

Građani imaju pravo da dobiju odgovore na ova pitanja. Strukovna udruženja ćute, ministarstvo ćuti, nevladin sektor i zdravsteni radnici takođe, kao i mediji koji se retko i površno bave ovim temama. Svesni smo da u zdravstvu ima mnogo problema, da su građani nezadovoljni uslugom koju dobijaju, a zaposleni uslovima rada, platama kao i nadređenima, podređenima ili svojim kolegama koji se ponašaju kao mali Bogovi. To se može promeniti samo uvođenjem reda, nagrađivanjem najboljih i otpuštanjem neradnika, uvođenjem transparentnosti. Ovo ništa ne košta i može da se uradi odmah. Ali mnogo boli. Kao društvo moramo izabrati pravi put, put reda, odgovornog i profesionalnog pristupa poslu, ako želimo da kao narod za nekoliko godina i dalje postojimo.

Opštinski odbor Dosta je bilo, Kragujevac

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar