Државна управа Политика Саопштењe Скупштина

Доста је било у Скупштини у 2017. години

Посланичка група Доста је било имала је активну и занимљиву 2017. годину у парламенту – поднели смо 24 предлога закона, предлоге за оснивање 9 анкетних одбора, једно јавно слушање, стотину посланичких питања и неколико стотина амандмана на законе који су били предмет расправе.

Посланици ДЈБ били су једни од најактивнијих у расправи али су такође добили највише казни и опомена. Председница Скупштине настојала је да спречи сваки покушај конструктивне расправе и посланицима је одузимала реч и кажњавала их мимо Пословника, грубо кршећи службену функцију на којој се налази. Указали смо јавности да посланици владајуће већине псују посланике ДЈБ, да дискриминишу јединог посланика са инвалидитетом, а и још једном смо грађанима доказали да већина искључиво гласа на звонце.

Предлози закона које су поднели посланици ДЈБ:

Предлог закона о измени и допунама закона о предшколском о образовању

Предлог закона о допуни закона о основном образовању

Предлог закона о допунама закона о основама система образовања и васпитања

Предлог закона о допуни закона о средњем образовању

Предлог закона о изменама закона о високом образовању

Предлог закона о престанку важења закона о дуалном образовању

Предлог закона о буџетском систему

Предлог закона о допуни Кривичног законика

Предлог закона о измени Кривичног законика

Предлог закона о престанку вазења закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата

Предлог закона о допуни закона о председнику републике

Предлог закона о изменама и допунама закона о локалним изборима

Предлог закона о изменама закона о судијама

Предлог закона о престанку важења закона о привременом уређивању начина исплате пензија

Предлог закона о престанку важења закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експроприације и издавања грађевинске дозволе ради реализације пројекта ‘’Београд на води’’

Предлог закона о престанку важења закона о потврђивању споразума о сарадњи између Владе РС И Владе УАЕ

Предлог закона о измени Кривичног законика

Предлог закона о изменама и допунама Закона о избору народних посланика

Предлог закона и измени и допуни закона о привредним коморама

Предлог закона о допунама закона о спречавању насиља у породици

Предлог закона о изменама и допуни закона о психоактивним контролисаним супстанцама

Предлог закона о допунама закона о спречавању насиља у породици

Предлог закона о изменама и допунама закона о електронским медијима

Предлог закона о изменама и допунама закона о избору народних посланика

Саша Радуловић поднео је девет предлога за оснивање Анкетних одбора, који би требало да се баве следећим питањима: РТБ Бор, Србијагас, ЕПС, Железара Смедерево, Ер Србија, изборни материјал и неправилности током гласања за изборе 2016. и 2017. године. Радуловић је поднео и предлог за оснивање aнкетног одбора који би  истражио повезаност Александра и Андреја Вучића са осуђеним трговцем наркотика, као и принудног преузимање ресторана ‘’Франш’’ и управљачких права над фирмама Вин-Вин, Проинтер и Енергософт.

Посланичка група ДЈБ поднела је Предлог за разрешење Маје Гојковић са функције председника Народне скупштине, као и Предлог за разрешење Верољуба Арсића са функције потпредседника Народне скупштине. Ови предлози никада нису доспели на дневни ред јер их скупштинска већина одбија на звонце Маје Гојковић.

Посланица Бранка Стаменковић поднела је предлог за јавно слушање о разлозима за пад вакцинације. То је једина иницијатива за јавним слушањем из редова опозиционих посланика.

Посланичка питања постављали смо републичким органима и организацијама, министрима и другим државним функционерима. Председнику државе посланичка питања поставили смо више од 30 пута, а председници Скупштине 26 пута. Од Александра Вучића и Маје Гојковић до сада нисмо добили ниједан одговор.

Посланици ДЈБ предњаче у изреченим казнама. Подсетимо, највећим новчаним износом кажњен је Саша Радуловић на седници на којој се расправљало о образовним законима где је предлагао бесплатне уџбенике за сву децу. Радуловићу је скинуто 50 одсто од плате, плус још 20 одсто од плате због две опомене и још десет одсто због још једне опомене изречене на седници парламента. Бранка Стаменковић и Ненад Божић на истој седници кажњени су са 40 одсто од плате.

ДЈБ је поднео кривичну пријаву против Маје Гојковић и осталих председавајућих у Скупштини, а због злоупотребе службеног положаја, повреде слободе говора и јавног иступања и спречавања политичког, синдикалног и другог деловања и удруживања.

Против председнице Скупштине поднели смо жалбу Уставном суду због повреде основних људских права, злоупотребе службене функције и повреде части и угледа.

Посланичка група ДЈБ ће и у наредној години наставити да ради у интересу грађана и да скупштинску расправу усмерава на важне теме.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар