Državna uprava Politika Saopštenje Skupština

Dosta je bilo u Skupštini u 2017. godini

Poslanička grupa Dosta je bilo imala je aktivnu i zanimljivu 2017. godinu u parlamentu – podneli smo 24 predloga zakona, predloge za osnivanje 9 anketnih odbora, jedno javno slušanje, stotinu poslaničkih pitanja i nekoliko stotina amandmana na zakone koji su bili predmet rasprave.

Poslanici DJB bili su jedni od najaktivnijih u raspravi ali su takođe dobili najviše kazni i opomena. Predsednica Skupštine nastojala je da spreči svaki pokušaj konstruktivne rasprave i poslanicima je oduzimala reč i kažnjavala ih mimo Poslovnika, grubo kršeći službenu funkciju na kojoj se nalazi. Ukazali smo javnosti da poslanici vladajuće većine psuju poslanike DJB, da diskriminišu jedinog poslanika sa invaliditetom, a i još jednom smo građanima dokazali da većina isključivo glasa na zvonce.

Predlozi zakona koje su podneli poslanici DJB:

Predlog zakona o izmeni i dopunama zakona o predškolskom o obrazovanju

Predlog zakona o dopuni zakona o osnovnom obrazovanju

Predlog zakona o dopunama zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

Predlog zakona o dopuni zakona o srednjem obrazovanju

Predlog zakona o izmenama zakona o visokom obrazovanju

Predlog zakona o prestanku važenja zakona o dualnom obrazovanju

Predlog zakona o budžetskom sistemu

Predlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika

Predlog zakona o izmeni Krivičnog zakonika

Predlog zakona o prestanku vazenja zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata

Predlog zakona o dopuni zakona o predsedniku republike

Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnim izborima

Predlog zakona o izmenama zakona o sudijama

Predlog zakona o prestanku važenja zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija

Predlog zakona o prestanku važenja zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima ekspropriacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta ‘’Beograd na vodi’’

Predlog zakona o prestanku važenja zakona o potvrđivanju sporazuma o saradnji između Vlade RS I Vlade UAE

Predlog zakona o izmeni Krivičnog zakonika

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika

Predlog zakona i izmeni i dopuni zakona o privrednim komorama

Predlog zakona o dopunama zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Predlog zakona o izmenama i dopuni zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama

Predlog zakona o dopunama zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o elektronskim medijima

Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o izboru narodnih poslanika

Saša Radulović podneo je devet predloga za osnivanje Anketnih odbora, koji bi trebalo da se bave sledećim pitanjima: RTB Bor, Srbijagas, EPS, Železara Smederevo, Er Srbija, izborni materijal i nepravilnosti tokom glasanja za izbore 2016. i 2017. godine. Radulović je podneo i predlog za osnivanje anketnog odbora koji bi  istražio povezanost Aleksandra i Andreja Vučića sa osuđenim trgovcem narkotika, kao i prinudnog preuzimanje restorana ‘’Franš’’ i upravljačkih prava nad firmama Vin-Vin, Prointer i Energosoft.

Poslanička grupa DJB podnela je Predlog za razrešenje Maje Gojković sa funkcije predsednika Narodne skupštine, kao i Predlog za razrešenje Veroljuba Arsića sa funkcije potpredsednika Narodne skupštine. Ovi predlozi nikada nisu dospeli na dnevni red jer ih skupštinska većina odbija na zvonce Maje Gojković.

Poslanica Branka Stamenković podnela je predlog za javno slušanje o razlozima za pad vakcinacije. To je jedina inicijativa za javnim slušanjem iz redova opozicionih poslanika.

Poslanička pitanja postavljali smo republičkim organima i organizacijama, ministrima i drugim državnim funkcionerima. Predsedniku države poslanička pitanja postavili smo više od 30 puta, a predsednici Skupštine 26 puta. Od Aleksandra Vučića i Maje Gojković do sada nismo dobili nijedan odgovor.

Poslanici DJB prednjače u izrečenim kaznama. Podsetimo, najvećim novčanim iznosom kažnjen je Saša Radulović na sednici na kojoj se raspravljalo o obrazovnim zakonima gde je predlagao besplatne udžbenike za svu decu. Raduloviću je skinuto 50 odsto od plate, plus još 20 odsto od plate zbog dve opomene i još deset odsto zbog još jedne opomene izrečene na sednici parlamenta. Branka Stamenković i Nenad Božić na istoj sednici kažnjeni su sa 40 odsto od plate.

DJB je podneo krivičnu prijavu protiv Maje Gojković i ostalih predsedavajućih u Skupštini, a zbog zloupotrebe službenog položaja, povrede slobode govora i javnog istupanja i sprečavanja političkog, sindikalnog i drugog delovanja i udruživanja.

Protiv predsednice Skupštine podneli smo žalbu Ustavnom sudu zbog povrede osnovnih ljudskih prava, zloupotrebe službene funkcije i povrede časti i ugleda.

Poslanička grupa DJB će i u narednoj godini nastaviti da radi u interesu građana i da skupštinsku raspravu usmerava na važne teme.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar