Vojvodina

Šta bi trebalo da radi gradska vlada povodom prečišćavanja vode

Iako se naizgled interesi kompanije Sinertek d.o.o. koja po ugovoru treba da isporučuje prečišćenu vodu i grada Zrenjanina poklapaju, to je samo delimočno tačno. Interes Sinerteka je da prodaje prečišćenu vodu a interes grada da dobije čistu vodu po svim ugovorenim parametrima. Neradom postrojenja i jedna i druga strana trpe štetu.

vodovod i kanalizacija zrenjanin jkp

Pre nešto više od godinu dana došlo je do promene Zakona o komunalnim delatnostima. Po tom zakonu u članu 5 sada stoji parafraziram, snabdevanjem vodom za piće može da se bavi jedino javno preduzeće čiji je jedini vlasnik jedinica lokalne samouprave. Posle ove promene zakona po svemu sudeći prečišćavanjem vode više ne može da se bavi privatna firma.

Mogli smo da pročitamo da će kompanija Sinertek d.o.o. tužiti Ministarstvo zdravlja kako bi zaštitila svoja prava i imovinu.

Veliki je propust gradske vlasti i JKP „Vodovod i kanalizacija„ Zrenjanin što na vreme nisu primetili ovu promenu zakona koja se dogodila decembra 2016. kada su radovi još uvek bili daleko od kraja. Radove je trebalo zaustaviti i ispitati da li je naše prečišćavanje vode posle promene i dalje po zakonu. Tada ne bismo imali situaciju da imamo gotovo postrojenje koje ne može da se pusti u rad.

Odgovorna gradska vlast koja štiti interese svojih građana bi trebala da zahteva da se objave rezultati svih ispitivanja i merenja prilikom probnog rada postrojenja. Ovo bi trebalo da se odnosi ne samo na kvalitet prečišćene vode već i na protok i ostvareni pritisak tokom probnog rada. To su parametri koji definišu kapacitet postrojenja koji je takođe definisan ugovorom. Ovi rezultati bi nedvosmisleno trebali da pokažu da li postrojenje za prečišćavanje zadovoljava ugovorene parametre ili ne. Ne postoji ni jedan razlog da se ovo ne objavi. Sa druge strane neobajvljivanje izaziva sumnju da se nešto krije. Samo ako su ugovoreni parametri zadovoljeni ili su u granicama da u dogledno vreme mogu da budu zadovoljeni, grad i Sinertek imaju isti cilj da postrojenje što pre proradi.

Međutim ako se zakonske prepreke pokažu kao zaista nepremostive, grad svoje interese treba da štiti pravnim sredstvima kao što ih štiti kompanija Sinertek. Odnosno treba da postupa u skladu sa članom 20 potpisanog ugovora kao strana pogođena štetnom izmenom zakona, citiram:

„Član 20. Štetna izmena zakona
20.1 u slučaju da od dana potpisivanja ugovora dođe do izmene zakona i/ili drugih propisa koje za posledicu imaju ništavnost/rušljivost neke od bitnih obaveza iz ovog Ugovora ili ograničenja prava bilo koje od ugovorenih strana koja u toj meri utiču na sprovođenje ovog Ugovora da bi se sa apsolutnom sigurnošću moglo tvdriti da strana oštećena izmenom zakona ne bi zaključila ovaj Ugovor, strana pogođena štetnom izmenom Zakona će obavestiti drugu ugovorenu stranu o tome i predložiti odgovarajuće izmene i dopune ovog Ugovora u daljem roku ne dužeg od 60 dana. Ukoliko se strane ne sporazumeju o izmenama i dopunama, strana pogođena štetnom izmenom zakona ima pravo na raskid ovog Ugovora.“

Aleksandar Korovljev
Dosta je bilo Zrenjanin

DJB Zrenjanin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar