Mediji

Dragoljub J. Vučićević

Glavni urednik dnevnog lista Danas, Dragoljub Petrović, već treći put u poslednjih 15 dana se bavi DJB-om. Ignorisaćemo prizemne uvrede kojima pokušava da napadne lidera DJB Sašu Radulovića, kao i nas koji smo radili u ozbiljnim redakcijama a sada u timu za komunikacije DJB, i koncentrisaćemo se na činjenice.

Dosta je bilo je analizirao naslovne stranice dnevnog lista Danas i pisanje njenog odgovornog urednika Dragoljuba Petrovića od predsedničkih izbora do danas. Koalicija stranaka i pokreta oko Dragana Đilasa se na naslovnim stranicama Danasa u pozitivnom i neutralnom svetlu pojavljuje preko 70 puta. Koalicija stranaka oko DS-a preko 40 puta. DJB se pojavljuje 5 puta. U januaru ni jedan jedini put u pozitivnom ili neutralnom svetlu. Čak ni objava koalicije između dve parlamentarne stranke, DJB i Dveri nije zaslužila naslovnu stranicu Danasa.

DJB se jedini put pojavio na naslovnoj strani u januaru u autorskom tekstu pod naslovom “Savez sa DJB protivprirodan blud” u kome članovi Političkog saveta Dveri najavljuju da će napustiti Dveri zbog koalicije sa DJB.

Ostaju sledeća ne-“nagradna” pitanja koja sa pokušajem izrugivanja postavlja Draža Petrović, ali ozbiljna, gorka i otvorena pitanja za celu redakciju Danasa i njenog glavnog i odgovornog urednika:

  • Da li mislite da je ovakva propaganda koju za Đilasa vodi Danas suštinski različita od propagande koju vode Informer, Srpski Telegraf, Alo, Pink i Studio B u svojoj podršci Aleksandru Vučiću?
  • Da li ste spremni da prihvatite da Danas bude barem toliko slobodan kao Beogradski glas pa da Đilas i njegova koalicija ne budu gotovo na svakoj naslovnoj stranici Danasa i da DJB barem dobije prostor da iznese svoje stavove, kao što to može Đilas i njegova koalicija na stranicama Beogradskog glasa?

Draža Petrović i list Danas su više od godinu i po dana kršili novinarsku etiku kada su člana SNS-a sa Vračara potpisivali kao zastupnika DJB i njemu i ekipi dali prostor od 16 tekstova u periodu od aprila  2016. do novembra 2017.godine, da napada DJB.

I da za kraj pomenemo intervju koji je predsednik beogradskog odbora DJB i prvi na listi “Da ovi odu, a da se oni ne vrate” dao za list Danas na početku februara. Novinar Danasa mu je poslao pitanja dužine 300 reči i tražio odgovore ne duže od 550 reči. Pitanja su više ličila na literarne radove i pljuvanje, nego na pitanja. Kada se pres služba pobunila i rekla da to nije u redu, dobili smo odgovor da možemo da izostavimo poslednja dva pitanja koja su se jedina ticala našeg programa za beogradske izbore. Odbili smo, dostavili odgovore u 1.200 reči i na kraju ste popustili i objavili intervju. Toliko o novinarskoj etici Danasa.

Suprotno glavnom uredniku Danasa, mi, kako nas je Draža Petrović nazvao “najsmešnija pres sklužba današnjice” mislimo da posao medija nije da napadaju i blate bilo koga, ni da kreiraju javno mnenje, već da objektivno informišu javnost.

Povezani tekstovi:

Monitoring medija: Gostovanja na TV N1 od predsedničkih izbora do danas

Monitoring medija: Gostovanja na TV N1 u januaru 2018.

Naslovne stranice Danasa

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • List danas ima svog gazdu jednu politicku partiju i on zastupa njene interese. Posto je DJB lider opozicije a to nikako ne odgovara toj pol. partiji kojoj oduzimate glasove, normalno da su dobili nalog da vas pominju u negativnom kontekstu. Ali nemojte se plasiti vi sigurno uzimate vise od 12% glasova, pa nek puknu dusmani.

  • Ignorisati rad skupštinskih opozicionih stranaka kao i njihovu predizbornu kampanju je idiotizam i bezobrazluk.
    Pošovana gospodo iz Danasa i N1 vi sami sebe degradirate i postajete žuti mediji, spuštate se na nivo Pinka i Informera
    Zašto podcenjujete naš intelekt i samouništavate se jer ko će vas čitati i gladati kao žutu štampu toga imamo previše.

  • Nažalost, sve je manje morala i poštovanja ljudi ispoljavaju urednici medija, ali i većina onih koji se usuđuju da javno govore. Često kroz svoja pitanja političkim opcijama za koje vide da su moralno i pragmatično ispravniji, insinuiraju sulude zaključke koje birače treba da odvrate od tih (njima) nepodobnih političkih opcija. A, češće od iskrivljenog tumačenja i komentara koji odražavaju drskost i bezobrazluk koriste se ignorisanjem. Njima se ne sviđa DJB, zato imaju dva rešenja: ignorisanje ili ruganje. Na njihovo ruganje odgovaram ironijom i sarkazmom, a na ignorisanje najbolji odgovor je akcija, poput one na ukazivanje na korupciju kroz razgledanje sa rečnog broda (koruptolovca) budzašto švercerski preprodatih delova grada.
    Neće “stara demokratska garda” da popravi stanje. Iskvarili su se kad su došli na vlast nakon 5. oktobra. Potrebni su moralni i sposobni ljudi, a ne inteligentni lopovi.
    “Neka ovi (SNS, G17, SPS, JS, PUPS, SPO) odu i da se oni (DS, LDP, LSV, DSS, NS, SDS, itd… i SRS) ne vrate!”
    Pozdrav i podrška za DJB

  • Poštovani,
    uvijek pišem komentare pod imenom bez prezimena, jer ime je lično, prezime nije. Ovaj puta pišem “Anoniman”, nije ništa posebno, već poštovanje ličnosti i DJB. Čitam Danas i cijenim Dragoljuba Dražu Petrovića, glavnog urednika. Lično sam Draži poslao pitanje o DJB i Saši Radulovića u čemu je problem. Rekao sam mu da je Saša i DJB na republičkim izborima, kao iznenađenje, postao perjanica i svježi dašaka demokratije u Srbiji. Odgovor je stigao vrlo brzo, nije prošao ni sat vjerujte. Odgovorio je: mene je Sađa Radulović razočarao. Budući da sam rekao da sam simpatizer DJB, vjerujem zbog toga nije mi odgovorio čime ga je Saša Radulović razočaro. Molio bih DJB i Sašu Radulovića, da mi objasne, bar mišljenje, šta oni misle čime su razočarali Dražu Petrovića. Nikada nisam sreo sašu Radulovića, u dijaspori sam, ali mi se ono što govori zaista sviđa i mislim da je to put uspjeha. Dražu Petrovića sam sretao, radi se o profesionalcu i veoma inteligentnom čovjeku, s zdravim humorom. Ne bi želio da ostane ovako i volio bih da Danas piše više o DJB, afirmativno. Dakle, još jednom molim, ako Saša Radulović ima mišljenje čim je razočarao Dražu, volio bih znati i reći Draži kada ga sretnem ili drugi način. Nisi u pravu, zato i zato ili bih samo šutio. Pozdrav za moderatore sajta, sve prisutne, Sašu i DJB. “Da ovi odu, a da se oni ne vrate”.

    • U kapitalistickim drustvima ne postoji moral vec samo profit . A kad je drustvo jos ,neuredjeno , kapitalisticko onda je ta cinjenica jos jace naglasena. Za Drazu nema dileme da li da se stavi na stranu morala ili profita uz izgovor razocarenja DJB-om.To ga svrstava medju one koji su deo problema a ne resenja .
      Promene donose oni kojima su pravda i moral iznad svega i to kad ih bude dovoljno i kad se udruze i kad sazore uslovi za to. Prema tome strpljivo .

    • Čime je razočarao?!
      Ne mogu da verujem da se postavlja ovakvo pitanje!
      Kako rekoše oni iz Zveri – zbog “protivprirodnog bluda”!
      Haloooo, koalicija sa crnom partijom da crnja ne može biti!

    • Crna partija je SPS jer su za vreme njene vlasti ubijali ljude i vozali ih zamrznute u hladnjačama po Srbiji pa to nije zasmetalo DSu da uđe u koaliciju sa njima kad nisu mogli da se drugačije dočepaju vlasti…

  • U Danasu rade Rade Radovanovi, Božidar Andrejević članovi Nove stranke, a možda i još neki koji deli isto mišljenje Zorana Živkovića, a on ima veliki strah od DJB je “oni da se ne vrate” Ako Đilas ne prodje gotovi su.

  • Dokaz da su bivši i sadašnji vlastodršci dve strane iste kovanice kao i njihovi mediji.

    Šta da kežem, srećno bilo Dosta je bilo na izborima u martu.

  • Podržavam DJB iz sve snage još od 2014. .. ali…Prestanite već jednom da se svađate sa medijima! Durite se k’o malo dete. Osim toga, moj utisak je da je Danas jedan od retkih medija koji je redovno objavljivao sva vaša saopštenja. I nije tačno da na naslovnoj strani nije bila vest o koaliciji sa Dverima. Posle ovakvog teksta ne bi me čudilo da stvarno počnu da vas ignorišu.