Beograd Pravosuđe Saopštenje

Upravni sud skandaloznim rešenjem odbio žalbu Vojina Biljića

Upravni sud je u ponedeljak 21. februara odbio žalbu koju je advokat Vojin Biljić, nosilac liste ”Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu a da se oni ne vrate” podneo protiv rešenja Gradske izborne komisije zbog proglašenja lažne izborne liste ‘’Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka – Radulović Milorad’’.

Nijedan od ključnih argumenata  naše žalbe nije cenjen, poput argumenta da je u pitanju zloupotreba prava koja je zabranjena, kao i činjenice da je u sličnoj situaciji Upravni sud već bio na stanovištu da zloupotreba imena Dosta je bilo nije dozvoljena drugim političkim grupacijama. Umesto da ispita naše navode, Upravni sud ih je jednostavno ignorisao.

Takođe, iako je na tome u žalbi insistirano, Upravni sud se nije izjasnio da li ova fantomska lista predstavlja podlogu za masovno vršenje krivičnih dela protiv slobodnih izbora, konkretno prevare birača, za šta zakon predviđa jasnu pravnu posledicu,  a to je oglašavanje rešenja o listi ništavim.

Umesto toga, sud je našao da dovođenje birača u zabludu koje će nesporno nastupiti usled proglašenja ove liste, nije od značaja za njegovu odluku.

Smatramo da je ovakvom odlukom Upravni sud poslao poruku svim građanima Beograda da u njihovom slučaju ne važi sloboda izbora i da je političkim strankama dozvoljeno da ih varaju i obmanjuju.

Zbog ove skandalozne sudske odluke kojom su prekršena ljudska prava i kandidata ali i svih birača u Beogradu, izjavićemo ustavnu žalbu Ustavnom sudu sa zahtevom da hitno donese privremenu meru kojom će lažnu listu sprečiti da učestvuje na izborima. Ujedno, o postojanju novog stava da se birači smeju dovoditi u zabludu, obavestićemo i Visoki savet sudstva, kako bi se utvrdilo da li su postupajuće sudije  povredile Zakon o sudijama i osnovne norme sudijske etike.

Povezani tekstovi:

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar