Скупштина

Власт се плаши опозиције, суспендовала скупштину

Председник ДЈБ Саша Радуловић оценио је да се заказивањем прве седнице пролећног заседања за 6. март крши скупштински пословник али и да се владајућа већина “плаши” гласа опозиције у скупштини.

На заједничкој конференцији за медије, Саша Радуловић и председник Двери Бошко Обрадовић оценили су скандалозним да до сада није било заседања у Скупштини, а одједном данас посланици добијају хитан сазив седнице са 32 тачке дневног реда, стављене у две. Пролећно заседање је требало да почне сутра, али је очито одложено због избора.

“Зато су суспендовали рад парламента у јануару и фебруару а данас велики број тачака дневног реда збијају у једну или две како би ограничили расправу иако је пословником забрањено обједињавање. Нажалост, таква пракса у скупштини постојала је и пре него што је СНС дошао на власт”, казао је Радуловић.

Он је подсетио да је поднео жалбу Уставном суду због лажне листе ДЈБ коју је подметнула СНС.

”То показује колико се СНС плаши нас, па нам потура фантомску листу не би ли збунила грађане. Ово је озбиљно кршење закона”, рекао је Саша.

Он је нарочито подвукао да ниједан предлог Доста је било није дошао на дневни ред Скупштине Србије.

Предложили смо да се среде бирачки спискови што ни ова ни она претходна власт није учинила. Тако не би могли да гласају мртви, људи који немају пребивалиште на територији на којој је изборни процес. Наш је предлог да сваки грађанин може да на сајту унесе матични број и провери да ли је гласао. Имамо три законска предлога којим би се овај проблем решио, рекао је Саша Радуловић.

Такође, председница Скупштине Маја Гојковић одбија да стави на дневни ред предлог закона којим би се укинуо леx специјалис за Београд на води.

Затим, имамо предлог закона за престанак важења противуставног смањења пензија и плата. Затим, законе за бесплатне уџбенике за сву децу, законе који би увели ред и променили ствари око управника зграда.

Покренули смо иницијативу за анкетне одборе који се тичу Ер Србије, а која је у великим проблемима, РТБ Бор који приказује лажну добит, а уствари прави огромне губитке.

Постоји читава серија предлога закона за дискусију, ниједан од њих до дана данашњег није дошао на дневни ред, укључујући заједничке предлоге Доста је било и Двери: један је за одржавање седнице о актуелном питању Косова и Метохије и скандалозне изјаве Александра Вучића након конференције за медије са Ангелом Меркел, до тога да хоћемо да разговорамо о поверењу Влади.

”Очекујемо подршку оних народних посланика који себе сматрају опозицијом. Очигледно је да нису спремни да подрже једну такву иницијативу”, рекао је Саша Радуловић.