Skupština

Vlast se plaši opozicije, suspendovala skupštinu

Predsednik DJB Saša Radulović ocenio je da se zakazivanjem prve sednice prolećnog zasedanja za 6. mart krši skupštinski poslovnik ali i da se vladajuća većina “plaši” glasa opozicije u skupštini.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, Saša Radulović i predsednik Dveri Boško Obradović ocenili su skandaloznim da do sada nije bilo zasedanja u Skupštini, a odjednom danas poslanici dobijaju hitan saziv sednice sa 32 tačke dnevnog reda, stavljene u dve. Prolećno zasedanje je trebalo da počne sutra, ali je očito odloženo zbog izbora.

“Zato su suspendovali rad parlamenta u januaru i februaru a danas veliki broj tačaka dnevnog reda zbijaju u jednu ili dve kako bi ograničili raspravu iako je poslovnikom zabranjeno objedinjavanje. Nažalost, takva praksa u skupštini postojala je i pre nego što je SNS došao na vlast”, kazao je Radulović.

On je podsetio da je podneo žalbu Ustavnom sudu zbog lažne liste DJB koju je podmetnula SNS.

”To pokazuje koliko se SNS plaši nas, pa nam potura fantomsku listu ne bi li zbunila građane. Ovo je ozbiljno kršenje zakona”, rekao je Saša.

On je naročito podvukao da nijedan predlog Dosta je bilo nije došao na dnevni red Skupštine Srbije.

Predložili smo da se srede birački spiskovi što ni ova ni ona prethodna vlast nije učinila. Tako ne bi mogli da glasaju mrtvi, ljudi koji nemaju prebivalište na teritoriji na kojoj je izborni proces. Naš je predlog da svaki građanin može da na sajtu unese matični broj i proveri da li je glasao. Imamo tri zakonska predloga kojim bi se ovaj problem rešio, rekao je Saša Radulović.

Takođe, predsednica Skupštine Maja Gojković odbija da stavi na dnevni red predlog zakona kojim bi se ukinuo lex specijalis za Beograd na vodi.

Zatim, imamo predlog zakona za prestanak važenja protivustavnog smanjenja penzija i plata. Zatim, zakone za besplatne udžbenike za svu decu, zakone koji bi uveli red i promenili stvari oko upravnika zgrada.

Pokrenuli smo inicijativu za anketne odbore koji se tiču Er Srbije, a koja je u velikim problemima, RTB Bor koji prikazuje lažnu dobit, a ustvari pravi ogromne gubitke.

Postoji čitava serija predloga zakona za diskusiju, nijedan od njih do dana današnjeg nije došao na dnevni red, uključujući zajedničke predloge Dosta je bilo i Dveri: jedan je za održavanje sednice o aktuelnom pitanju Kosova i Metohije i skandalozne izjave Aleksandra Vučića nakon konferencije za medije sa Angelom Merkel, do toga da hoćemo da razgovoramo o poverenju Vladi.

”Očekujemo podršku onih narodnih poslanika koji sebe smatraju opozicijom. Očigledno je da nisu spremni da podrže jednu takvu inicijativu”, rekao je Saša Radulović.