Политика

Фебруар 2018 – Ретроспектива

Преносимо преглед најбитнијих вести за фебруар 2018. године из угла Доста је било.


ГИК одбацила захтев ДЈБ да дијаспори омогући гласање јер то никад нису радили

Доста је било упутио је захтев Градској изборној комисији и Министарству спољних послова да омогуће гласање у иностранству на изборима у Бору и Београду, заказаним за 4. март 2018. Иницијатива је одбачена с образложењем да то никад до сада није рађено. На овај начин се ограничава изборно право нашим грађанима који бораве у иностранству, позивајући се на сопствену вишедеценијску лошу праксу.


Ка Београђанима испловио ”Коруптоломац” – симбол борбе против криминала и корупције – и обележио почетак кампање

Представници листе „Доста је било и Двери – Да ови оду, а да се они не врате“ званично су започели кампању за градске изборе, крстарећи београдским бродом „Коруптоломцем“. Циљ крстарења је да се укаже на примере бројних тешких корупционашких афера, распродаје и уништавања јавне имовине у Београду, попут Београда на води, Луке Београд, Савског насипа и Аде Хује. Током пловидбе изнети су конструктивни предлози како да се ово квалитетно градско грађевинско земљиште најбоље искористи у интересу нашег града и свих Београђана.


Преглед кампање: разговори са грађанима, малобројна гостовања и напади на посланике и активисте ДЈБ и Двери

Током кампање ДЈБ је промовисао свој програм за Београд од 20  тачака. Грађани Београда имали су прилику у више наврата да постављају питања и уживо разговарају са Сашом Радуловићем и Бошком Обрадовићем. Догађаји који су организовани тим поводом су: Чајанка, Твитер решетање  трибине у Бору,  Младеновцу и Laf baru.  

У Батајници су 24. фебруара  СНС батинаши напали народне посланике Татајну Мацуру и Срђана Ногa. Напад су предводили Милан Бојовић и Александра Љубојевић. Дан након овог инцидента, трибина у Земуну на којој би говорили Саша Радуловић и Бошко Обрадовић, је отказана јер су власнику кафићаупућене претње.

Последњег дана фебруара Радуловић и Обрадовић су са студентима разговарали о буџету у скуштинском бифеу јер им је коришћене скупштинских сала било забрањено.

Кампања је затворена ”Коначним одговором”, где су грађани директно или путем друштвених мрежа могли да постављају питања.

Током кампање, Душан Павловић је гостовао у Зумирању на РТС-у и на ТВ Н1, Саша Радуловић на ТВ Прва, док је Војин Биљић дао интервју за Политику.

Бивши председник ДС Бојан Пајтић изнео оптужбе да функционери странке извлаче паре из буџета преко НВО и најавио тужбе

Бивши председник Демократске странке Бојан Пајтић изнео је оптужбе да функционери те странке намештају послове невладиним организацијама које треба да добију новац. Поред оптужби, Пајтић је најавио тужбу против својих дојучерашњих сарадника. Ове оптужбе су биле реакције на интерни извештај Демократске странке који оптужује Бојан Пајтића, Драгана Ђиласа и Александра Шапића за терање странке у “дугорочно дужничко ропство” јер ДС исплаћује камату Ђиласу и Шапићу. Бојан Пајтић је обећао да ће након београдских избора изнети више информација и доказа за своје оптужбе.


Саша Радуловића добио судски спор против министра без портфеља Ненада Поповића

Лидер ДЈБ Саша Радуловић поднео је тужбу 8. новембра 2017. против Ненада Поповића због неистина и увредљивих квалификација изнетих у саопштењу СНП. У саопштењу се наводи да је Саша Радуловић вршио злоупотребе као стечајни управник и да је човек фалсификоване биографије за којег је доказано да у САД дугује порез. Први основни суд у Београду донео је првостепену пресуду у корист Саше Радуловића којом се Српска народна партија Ненада Поповића обавезује да због повреде части и угледа исплати Саши Радуловићу накнаду у износу од 500.000 динара, као и трошкове парничног поступка у износу од 38.700 динара.


Одржана редовна скупштина странке Доста је било – ниједан већи медији није пренео

Доста је било је 10. фебруара у хотелу Метропол одржао редовну скупштину странке. Председник Доста је било Саша Радуловић је истакао да коалиција за београдске изборе „Доста је било и Двери – Да ови оду, а да се они не врате“ има циљ да спроведе свој програм, а први принцип је – не кради!  Ни један медији, осим агенција Бета и ФоНет, није сматрао да је у интересу јавности да чује шта формирана коалиција има да понуди грађанима. Целу скупштину странке можете видети овде.


Доста је било и Двери поднели иницијативу за изгласавање неповерења Влади Србије и разрешење председника Србије

Председници посланичких група Доста је било и Двери су 14.2.2018. на конференцији за медије  представили две скупштинске иницијативе. Иницијативу за изгласавање неповерења Влади Србије и разрешење председника Србије Александра Вучића са те функције. Свих 20  посланика ДЈБ и Двери је потписало ове две иницијативе које су прослеђене свим опозиционим посланицима. За заказивање седнице на којој би се расправљало о смени Владе је потребно 60 посланика, а за разрешење председника 84  потписа.


Проглашена лажна листа Доста је било, а Управни суд одбио ДЈБ жалбу и написао да је Саша Радуловић “посланик, а није бирач и кандидат”

Градска изборна комисија је 17. фебруара прогласила лажну изборну листу ’’Доста је било пљачке, корупције и лоповлука’’, чији је носилац СНС функционер Милорад Радуловић, помоћник председника општине Земун.

Поводом Приговора поднетог од стране Саше Радуловића, а за чије су подношење као основни разлози наведени злоупотреба изборног права и могуће довођење великог броја грађана у заблуду, Градска изборна комисија донела је Решење којим је Приговор одбијен.

Саша Радуловић је након тога поднео жалбу Управном суду, коју је 21. фебруара суд одбацио и написао да је Саша Радуловић посланик, а да није бирач и кандидат, иако јесте. Након тога, Радуловић је поднео Уставну жалбу.

Подсећамо да је функционер СНС-а на локалним изборима у Земуну 2016. године обмануо грађане лажном листом, као да је и 2012. ДС практиковала организовање лажне изборне листе на Звездари.


Службеник Милошевићеве Државне безбедности изабран за редовног професора Београдског универзитета

Урош Шуваковић, некадашњи функционер СПС-а и службеник Милошевићеве Државне безбедности, изабран за редовног професора Београдског универзитета, преноси Инсајдер.


СНС злоупотребљава особе са инвалидитетом за прикупљање сигурних гласова

Посланица ДЈБ Љупка Михајловска открила је како СНС користи особе са инвалидетом за сигурне гласове. Њену конферецију за штампу овим поводом можете видети овде.


Србија стављена на црну листу као земља виског ризика

Међународна организација ФААТ која се бави истраживањем прања новца и финансирањем терористичких организација, ставила је Србију на црну листу и уврстила је у високоризичну земљу, сазнаје заменица председника ДЈБ Мирослава Миленовић.


Поднете кривичне пријаве против Александра Шапића

ДЈБ поднео је две кривичне пријаве против Шапића због злоупотребе јавних ресурса, док је Саша Радуловић поднео тужбу због угрожавања безбедности. Дуел Радуловића и Шапића који је требало да се снима и емитује на Балкан Инфо је отказан јер је Балкан Инфо одбио да дуел иде уживо, иако је ДЈБ тим нудио комплетну техничку подршку. Дан касније, јавила се редакција Еспреса да организују уживо дуел, међутим Шапић није пристао.  Након притиска јавности, Шапић је поново објавио да ће изаћи на дуел, али ниједна телевизија са националном фреквенцијом, укључујући и кабловску ТВ Н1, није желела организује емисију. До сусрета Шапића и Радуловића дошло је на ТВ Прва, али то није било дуел, нити уживо, јер је гостовао и Александар Антић из СПС, а тема је било представљање програма. Снимак можете погледати овде.


Шешељ признао да је коалиција могућа са свима зарад радних места

Током дуела између Војислава Шешеља и Бошка Обрадовића на Студију Б, Шешељ је признао да радна места заузимају партијски послушници, као и да је коалиција са свима могућа све док се партијска места поделе, па тако и са Шапићем. Цео дуел можете погледати овде. Пример актуелног партијског запошљавање се можете видети и на Савском венцу.


Повереник оштро критикује Нацрт закона о заштити података о личности

Повереник Родољуб Шабић критиковао је нацрт новог закона о заштити података о личности између осталог јер је Министарство правде у нацрт ЗЗПОЛ-a унело одредбу која Поверенику забрањује да јавност информише чак и о уоченим кршењима закона.


КРИК објавио имовину политичара, открио накнадно уклањање података и да је Синиша Мали контролисао најмање 45 банковних рачуна

Портал КРИК објавио је имовинску карту носиоца листа за Београдске изборе. Између осталог открио је “чишћење имовинског картона” представника СНС-а, као и да је Ненад Поповић обрисао офшор фирму из извештаја о имовини.

Извештај Управе за спречавање прања новца до кога је дошао КРИК показује да је Синиша Мали контролисао најмање 45 банковних рачуна.


ЦИНС октрио који кандидати на Београдским изборима су већ кршили закон као и да је Вучићевом куму исплаћено преко 21 милион евра

Центар за истраживачко новинарство Србије открио је да су кандидати коалиције око СНС и СПС већ кршили закон,  док на листама опозиционих странака има 13 кандидата који су кршили закон. У фебруару ЦИНС је објавио да је ЕПС компанијама повезаним са Вучићевим кумом, Николом Петровићем, исплатио преко 21 милиона евра.

Пишу: ДЈБ млади

Повезани текстови:
Јануар 2018 – ретроспектива

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • DJB mora da spreci sled dogadjaja kao kod raspada dss-a . Nista me ne bi cudilo da je trenutno neka od sns perjanica sa kofercetom u ruci u lovu na sagovornika iz DJB-a . Ako mu [potencijalnom sagovorniku], pored koferceta , daju i svaku drugu podrsku on bi mogao lako da se nametne kao novi lider . Tim pre sto trenutno [verujem] u DJB vlada malodusnost . Dalje je lako , spolja mu obezbede jos par najblizih saradnika [ koji uspesno zavrse koferce politicku skolu sns-a] a par njih zavedu svojom pricom da bi onda imali vecinu za donosenje odluka . Sledeci korak sns im omoguci brz jednokratni napredak na politickoj sceni da bi pridobili clanstvo . Zatim , novo rukovodstvo , obavezno donese nekoliko neprincipijelnih odluka i udju u sukob sa predhodnim koje bi posle nekoliko takvih sukoba otislo iz pokreta . Kao argumete u sukobu oni potegnu svoje nedavne uspehe a stare optuze da su pokret doveli do sunovrata. I tako se “do neprepoznavanja dovede sustina prevare”sto bi rekao Branimir Stulic a mafija srecna sto joj nista vise ne stoji na putu . Pokret se potom ostavlja da besciljno pluta po pucini dok ne istrune i potopi se u politickom moru.

  • Bas ne vidim razlog za ostavku vodjstva stranke. Izbori su pokradeni, nismo dobili nikakvo objasnjenje ni o izbornoj kradji 2016. Ako treba ciniti neke radikalne poteze, onda je to bojkot izbora, a ne rasturanje stranke. Ali treba traziti javnu diskusiju o svim navedenim problemima. Proslogodisnji protesti su uzalud potroseni, nije bilo jasno artikulisanih zahteva.