Источна Србија

Зајечарска власт даје милионе за бензин као да сваки дан путују до Београда и назад

Након што је град субвенционисао ЈКП Тимок – одржавање са 35 милиона динара, о чему смо писали раније, менаџмент  је кренуо у прибављање добара потребних за обављање делатности. Између осталог објављен је позив за подношење понуда за безин и дизел .

 

Тако су закључени уговори за 13.000 литара евро дизела, 1.000 литара безоловног бензина као и 30.000 литара пропана. Укупан новчани изност је 2.072.000 динара за дизел и бензин а 2.610.000 динара за пропан намењен грејању ЈКП Тимок – одржавање .

 

 У конкурсној документацији за јавну набавку дизела и бензина од понуђача затражено је да имају одређени капацитет, односно да имају бензиске станице на територији Београда, Ниша, на путном правцу Ниш – Врање, у Суботици, Чачку, Шапцу и Лозници .

Да ли ће се радним машинама којима располаже ово јавно предузеће, рецимо корпом или трактором, ићи на наведене дестинације по дизел, остаје непознаница.

Чињеница је да је са  13.000 литара дизела који су били предмет јавне набавке могуће једним аутомобилом са потрошњом од 7 литара на 100 километара, прећи готово 186.000 километара. Да би се прешла ова километража, потребно је сваког дана путовати из Зајечара за Београда и назад. Сваког дана у току једне календарске године.

Ово је практичан пример који нам показује како се несврсисходно троши новац. Уместо да се штеди и домаћински послује, новац се очигледно расипа.

Градски одбор “Доста је било – Зајечар” наставиће да обавештава грађане Зајечара о свим несврсисходним трошењима јавног новца односно новца свих грађана.

Градски одбор “Доста је било – Зајечар” зна како ће решити недостатак новца у градском буџету –  новац нећемо разбацивати на овај и сличне начине. Да би се град поставио на сопствене ноге, довољно је за почетак не красти, а затим извршити прерасподелу  средстава по стварним приоритетима , а не по списку жеља партијских предузећа.

 

Мирјана Рашчанин

Координаторка ГО “Доста је било” Зајечар

 

Ознаке