Источна Србија

Милиони за сијалице – улице у мраку

11.02.2016 године тадашњи градоначелник Зајечара Велимир Огњановић потписао је Уговор са фирмом ДОО СЛЕД Београд за јавну набавку електроматеријала за потребе одржавања јавне расвете . Укупна вредност Уговора је 2.380.584.динара . Тада су прибављене 1462 живине сијалице , али и нешто више од 600 натријумових сијалица.

Већ следеће 2017 године у фебруару јавном набавком су од истог добављача прибављене 1154 натријумове сијалице Уговором који је потписала начелник градске Управе Гордана Огњеновић који је тежак 2.498.190 динара . Осим сијалица као и у претходној јавној набавци прибављен је и остали електротехнички материјал пригушнице,упаљачи, дигитални уклопник , осигурачи, али и 50 уличних светиљки са носачима .

Да „старонова“ власт не би заостала за оном изворно-старом већ исте године је у новембру месецу објављен тендер за још једну јавну набавку електроматеријала за потребе одржавања јавне расвете када су докупљене још 594 натријумове сијалице . Доследност у борби за осветљавање града још једном је доказана – Уговор је закључен са ДОО След Београд на износ 933.562,80 динара што укупно са Уговором о текућем одржавању јавне расвете који је у износу од 847.100 динара Град закључио са групом понуђача ДОО Јефтовић Бор и ДОО Фортуна Бор у истом периоду и са Уговором са  фирмом Kип Лајт   о декоративној новогодишњој расвети у висини од 2.675.280 динара безмало 7 милиона динара који су из буџета града отишли на одржавање јавне расвету у 2017 години .

О малверзацијама са пингвином ,ескимским иглом и лед кабловима писали смо  на линку  http://dostajebilo.rs/blog/2017/12/09/novogodisnje-igrarije-sjaj-i-beda-zajecara/
2018 године наставља се „рад“ на осветљавању Града . И опет Уговор од 2.378.916 динара добија След ДОО Београд као једини понуђач на тендеру за набавку добара електро материјала за одржавање јавне расвете а за потребе обављања делатности ЈКП Тимок Одржавање. Набављене су, између осталог и 1454 натријумове сијалице .

Из доступне документације јасно је да се сијалице и материјал купују .

Из одговора в.д.директора ЈКП Тимок Одржавање Вицета Лалића сазнали смо да је укупан број сијаличних места у граду 4500  места а у селима зајечарске општине 2800 места.

 

 

Поставља се питање   где се набављене сијалице монтирају обзиром да су свакодневне притужбе грађана како у градском тако и у сеоском подручју на непостојање уличне расвете .

Градски одбор Доста је било Зајечар прати начине трошења буџетског новца и указује грађанима на нетранспарентност његовог коришћења.

Буџетски новац је новац свих грађана и начини његовог трошења морају да буду транспарентни , и то не само у набавкама већ и у начинима коришћења набављених добара и услуга .

 

Рашчанин Мирјана

Координатор ГО “Доста је било” Зајечар

Ознаке